Ant šakos – raudonos kelnaitės

Rumpiškės gatvės 5 name įsikūrę žmonės nesigėdija pro langus mėtyti net apatinio trikotažo, kurį jau kelias dienas vėjas supa ant medžio šakų.

„Visko būna, gerai, kad dabar mėtosi drabužiai. Būna, kad pro langą skrenda baldai, buitinė technika, televizoriai“, – pasakojo namą administruojančios įmonės „Klaipėdos bendrabutis“ direktoriaus pavaduotoja Daiva Gelžinienė.

Gretimame name gyvenantis klaipėdietis tikino jau kurį laiką stebintis pasibaisėtiną kaimynų elgesį.

„Mano namas stovi už 20 metrų nuo šio bendrabučio. Jo gyventojai nesivargina savo šiukšlių išnešti į atliekų konteinerį, o viską meta pro langą. Visi medžiai atrodo lyg kalėdinės eglutės, tik nukarstytos šiukšlėmis, – piktinosi kaimynas. Su siaubu laukiu pavasario, nes, sniegui nutirpus, žemė marguos šiukšlėmis.“

Ieškos chuligano

Greta šio bendrabučio pastatyti du atliekų konteineriai, o kiemus valo įmonės „Paslaugos būstui“ kiemsargiai. Tačiau ir jie nepajėgūs visko iškuopti.

Gausiausiai kiemą šiukšlės nukloja po savaitgalio ar švenčių.

„Tai priklauso nuo pašalpų mokėjimo dienos, nuo sezono, nuotaikos, net ir nuo mėnulio fazės. Per pilnatį visko čia nutinka, suaktyvėja visi procesai“, – aiškino įmonės „Klaipėdos bendrabutis“ darbuotoja D.Gelžinienė.

Dauguma šio bendrabučio butų yra privatizuoti, tik keli priklauso miesto savivaldybei.

„Tai yra sunkus miesto rajonas. Sudėtinga čia kitiems žmonėms. Kaimynams dėl konfliktų tenka kviesti policijos pareigūnus“, – pasakojo D.Gelžinienė.

Įmonė „Klaipėdos bendrabutis“ nėra gavusi gyventojų skundų dėl vieno ar kito kaimyno elgesio.

„Juk sunku nustatyti, kas tai padarė. Reikia užfiksuoti ir tik tuomet mes galėtume sudrausminti šiukšlintojus“, – aiškino namo administratorius.

Ant galvų – išmatų maišeliai

Jei antisanitarinėmis sąlygomis būtų gyvenama bute ir kaimynai imtų skųstis sklindančia smarve, būtų galima išsikviesti savivaldybės darbuotojus ir už higienos normų nesilaikymą skirti baudą ar surašyti įspėjimą.

„O kas pro langą ką išmetė, nustatyti sunku. Teliks surinkti šiukšles. Į medį gal neteks lipti, gal su šluota įmanoma ką nors nuveikti“, – svarstė darbuotoja.

Kiemus Tilžės gatvėje prižiūrinčios įmonės „Paslaugos būstui“ direktorės pavaduotoja Vida Kistenienė tikino, kad šio bendrabučio kiemsargiai kratosi lyg velnias kryžiaus.

„Iš šio namo pro langus skrieja net fekalijos maišeliuose, šlapimo pilni plastikiniai buteliai. O pradėjus tvarkyti kiemą, gyventojai apmėto kiemsargius stikliniais buteliais“, – pasakojo V.Kistenienė.

Gresia bauda iki 2 tūkst. litų

Šiuo metu kiemai yra valomi du kartus per savaitę, tačiau tvarkos aplink šį namą neįmanoma įvesti.

Įmonių „Klaipėdos bendrabutis“ ir „Paslaugos būstui“ darbuotojai žada suremti pečius ir kartus išaiškinti akiplėšišką nevalą.

Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatytos sankcijos už aplinkos teršimą.

„Už tokį pažeidimą numatyta įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. Tačiau reikėtų įrodyti, kas tai padarė. Manau, kad kaimynas ar namo administratorius gali užfiksuoti pažeidėją ir kreiptis į savivaldybę“, – patarė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Marius Poimanskis.