Kad esama kalbų apie galimą prezidento dienoraščių uždraudimą – DELFI patvirtino knygynų tinklo „Vaga“ bei knygą išleidusios leidyklos „Tyto alba“ vadovybė. Pirmasis „Paskutinės kadencijos“ tiražas – 3 tūkst. egzempliorių – jau beveik išparduotas, planuojama išleisti dar 5 tūkst. V. Adamkaus knygos egzempliorių.

Knygos uždraudimas – kaip „drausminamoji priemonė“

Kaip DELFI teigė knygynų tinklo „Vaga“ tiekimo vadovė Aušra Vinkevičienė, kalbos apie galimą V. Adamkaus knygos uždraudimą šiame versle girdimos vis garsiau. Tačiau tai esą gali būti ir komercinis triukas.

„Jeigu knyga neleis prekiauti – tai yra nuostolis leidėjams. Ne mes apie tai kalbame, bet iš tikrųjų tokių gandų yra. Ar tie gandai yra daugiau kaip reklama, ar iš tikrųjų pagrįsti... dažnai būna paleistos tos „antys“, kad tai būtų tam tikra reklama“, - svarstė A. Vinkevičienė.

Pasak jos, verslininkai neatmeta galimybės, kad „Paskutinė kadencija“ bus valstybės įstaigų išimta iš prekybos, nors tūkstančiai knygų jau išpirkta, o daugelis joje paskelbtų detalių jau pasiekė žiniasklaidą.

„Jeigu iš tikrųjų (knygoje – DELFI) yra tam tikrų neleistinų dalykų, ko gera, tas sprendimas būtų reikalingas kaip drausminamoji priemonė. Kaip valstybės pozicija – jeigu kažkas negerai padaryta, turėtų būti imtasi kažkokių veiksmų. Iš verslo pusės žiūrint, vis tiek pirmasis tiražas yra išgraibstytas ir ta pagrindinė „grietinėlė“ yra nugriebta“, - svarstė pašnekovė.

Užsako didesnį tiražą

„Paskutinę kadenciją“ išleidusios leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė DELFI teigė taip pat girdėjusi, kad knyga gali būti uždrausta. Tačiau leidykla į šiuos gandus nekreipia dėmesio ir užsako dar 5 tūkst. egzempliorių spausdinimą.

„Manome daryti didesnį (tiražą – DELFI). Todėl, kad pagal knygos užsakymus matome, kad tiesiog užteks ilgesniam laikui. Be to, planuojame Vilniaus knygų mugėje didelį šitos knygos pristatymą, nes buvo kalba tokia, kad atvyks Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (kadenciją baigęs Lenkijos vadovas taip pat dažnai minimas V. Adamkaus knygoje – DELFI). Todėl, nenorėdami spaustuvės trukdyti, gaminame 5 tūkst. egzempliorių“, - kalbėjo L. Varanavičienė.

Ji neslėpė girdėjusi apie planus uždrausti V. Adamkaus knygą, tačiau tam esą nėra jokio pagrindo.

„Man kaimynė kieme sakė, kad knygą jau uždraudė. Bet mano žiniomis – dar ne, - nusijuokė leidyklos vadovė. - Ironizuoju. Visų pirma, matyt, reikėtų turėti pagrindą tą padaryti. Šiandien aš nesuprantu, kas galėtų tą padaryti. Tai būtų, mano supratimu, tikrai neprotingas žingsnis. Nes yra dauginimo galimybės. Be to, yra galimybės tą knygą elektroninėje erdvėje įdėti. Taip kad tas uždraudimas man truputėlį viduramžius primintų. Bet mes kalbame tariamąja nuosaka.“

„Neabejoju blaiviu protu šioje šalyje. Dar“, - pridūrė verslininkė.

Valstybės paslapčių nepamatė

Paklausta, ar leidyklos personalas įtarė, jog V. Adamkaus memuaruose galėjo būti atskleista valstybės paslaptis, L. Varanavičienė teigė, jog tokia mintis niekam nė nešovė į galvą. Esą nei saugumiečiai, nei kokios kitos valstybės įstaigos nebandė kištis į dar neišleisto veikalo turinį.

„Jo Ekscelencija nėra pradedantis autorius, kurį galima redaguoti arba jam kažką patarti. Tai mes ir nesiėmėme tokio vaidmens. (...) Tai buvo visiškai taikus, normalus kūrybinis projektas. Derinta buvo keletą kartų su autoriumi, autorius skaitė. Viskas, nuotraukos atrinktos, parengta spaudai, tvarkingai, - prisiminė L. Varanavičienė. - Tikrai gana skubėjome šitą knygą dėl (V. Adamkaus – DELFI) jubiliejaus išleisti. Tikrai nekilo įtarimų. Juo labiau, kad mes su jokiais aplinkraščiais, kurie nurodo, kas yra valstybės paslaptis, nesame susipažinę. Ir dar kartą primenu, kad vis dėlto leidome ne pradedančio autoriaus knygą, o prezidento.“

Anot „Tyto albos“ vadovės, tokio populiarumo leidykla nesitikėjo. Juolab, kad kitos dvi šios leidyklos išleistos V. Adamkaus knygos tokio ažiotažo toli gražu nesukėlė.

L. Varanavičienės žodžiais, vienintelė V. Adamkaus memuarų išleidimo priežastis – prezidento jubiliejus. Esą tik V. Adamkaus 85-asis gimtadienis, o ne kokios nors politinės bangos, paskatino „Paskutinę kadenciją“ išleisti būtent dabar.

„Tikrai leidykla darė viską, kad suspėtume būtent gimimo dienai. Tą ir padarėme. Mano supratimu, knyga graži, korektūra suskaityta, suredaguota. (...) Jeigu prezidento gimtadienis yra slaptas tikslas – tada taip, su slaptu tikslu“, - darsyk nusijuokė „Tyto albos“ vadovė.

Pagal populiarumą pavijo Beatos receptus

Anot „Vagos“ knygynų atstovės A. Vinkevičienė, V. Adamkaus knyga tapo tikru bestseleriu – esą politiniame žanre apskritai nėra knygos, kuri būtų taip greitai išgraibstyta.

„Jinai visuose topuose, pirmose vietose karaliauja. Ir, ko gera, taip bus pakankamai ilgą laiką. (...) Dauguma knygynų jos jau nebeturi. Ir iš leidėjų gavome informaciją, kad tiražas pasibaigė. Turbūt reikės net keletą savaičių laukti, kol bus tiražo papildymas“, - sakė pašnekovė.

Pasak jos, pagal populiarumą V. Adamkaus knygą būtų galima palyginti tik su dviem Lietuvoje išleistomis knygomis. Tiesa, kulinarinėmis.

„Čia, ko gera, buvo prieš praėjusias Kalėdas, kai buvo išleisti „Gustavo receptai“, ir dar prieš metus, kada buvo Beatos kulinarinės knygos. Tada tokio pat ažiotažo sulaukė“, - pastebėjo A. Vinkevičienė.

„Vagos“ knygynų tiekimo vadovės teigimu, prezidento memuarų populiarumą nulėmė knygos turinys. „Jau knygos pristatymo metu prezidentas V. Adamkus pats pasakė, kad šitoje knygoje yra tai, apie ką jis negalėjo kalbėti prezidentavimo metais, šioje knygoje yra tai, ko net nežino prokurorai. Lietuviams, ne paslaptis, visos tos politinės peripetijos yra įdomios, skandalai yra įdomūs“, - aiškino pašnekovė.

Daugiausiai pirkėjų – Seime ir Vyriausybėje?

„Vagos“ knygynai pastebi, kad ypač sėkmingai knygos prekyba vyksta pačioje Lietuvos širdyje – Gedimino prospekte, o šalia šių knygynų – ir Seimas, ir Vyriausybė, ir prezidentūra bei būrys ministerijų.

„Knygą perka ne tik daug eilinių, paprastų pirkėjų, bet perka ir valstybės pareigūnai, ir Seimo nariai. Mes tai pastebime iš to, kad labai dideli pardavimai mūsų tinklo knygynuose Gedimino prospekte. Ko gera, trečdalis visų pardavimų per visą Lietuvą – būtent Gedimino prospekte. Galime išvadą daryti, kad ir Seimo, ir Vyriausybės atstovai iš tikrųjų perka nemažai“, - reziumavo A. Vinkevičienė.

DELFI primena, kad V. Adamkus savo knygoje atskleidžia daug lig šiol į viešumą neiškilusių šalies politinio gyvenimo detalių, esama ir nemažai užuominų apie politinę korupciją. Generalinė prokuratūra pirmadienį dėl knygos nusprendė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kurio prašys išaiškinti, ar prezidentas neatskleidė valstybės paslapties. Jei VSD specialistai nutars, kad prezidento dienoraštyje galėjo būti atskleista valstybės paslaptis, V. Adamkui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.