A. Katkus penktadienį BNS sakė, kad kol kas konkrečių pasiūlymų pratęsti liustraciją nėra, tačiau jis manąs, kad KGB kadrinių darbuotojų prisipažinimą reikia užbaigti rugpjūčio pradžioje, kaip ir numato šiuo metu galiojantis įstatymas. Pratęsti liu straciją anksčiau siūlė Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus.

A. Katkus BNS korespondentui teigė, jog baigiantis liustracijos laikui, yra susidarę eilės norinčių prisipažinti bendradarbiavus su SSRS specialiosiomis tarnybomis.

"Čia kaip studentai laukia paskutinės dienos prieš egzaminą", sakė A. Katkus.

Birželį V SD buvo užsiregistravę maždaug 400 buvusių sovietinio KGB slaptųjų bendradarbių . VSD veikianti komisija BNS nekomentavo dabartinės padėties, nenorįs komentuoti sakė ir šiuo metu atostogaujantis VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus.

Liustracijos įstatymas apima visą sovietinį laikotarpį, tad tikėtina, kad buvusiųjų slaptųjų KGB bendradarbių Lietuvoje tebėra tūkstančiai.

Praėjusių metų lapkritį Seimas priėmė įstatymą dėl asmenų, susijusių su Lietuvą 1940-1990 metais okupavusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos. Įstatymas įsigaliojo šių metų pradžioje.

Anot įstatymo, buvę slaptieji bendradarbiai per 6 mėnesius turi atvykti registruotis, savanoriškai raštu prisipažinti Lietuvos valstybei apie slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, atskleisti jiems žinomą informaciją apie spectarnybų veiklą ir perduoti dokumentus ar daiktus, susijusius su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis.

Liustracija, oficialiai prasidėjusi vasario pradžioje, vyks iki rugpjūčio pradžios. Registracijos laikas gali būti pratęstas Seimo sprendimu.

Savanoriškai prisipažinusieji bendradarbiavę su spectarnybomis bus įrašomi į įslaptintą įskaitą.

Konfidencialia informacija nebus laikomi duomenys apie tai, jeigu su slaptomis tarnybomis bendradarbiavo prezidentas, Seimo ir savivaldybių tarybos nariai, Vyriausybės nariai, teisėjai ir prokurorai, taip pat asmenys, kandidatuojantys į šias pareigas.

Įskaitos duomenys išslaptinami, jeigu asmenys apkaltinami padarę veikas, pripažintas nusikaltimais žmoniškumui, karo ar genocido nusikaltimais, ir vyksta šių veikų tyrimas.

Duomenys apie slaptą bendradarbiavimą skelbiami "Valstybės žiniose", jeigu buvęs slaptasis bendradarbis per 6 mėnesius neprisipažino, arba pateikė klaidingą informaciją, arba j ą nuslėpė.

Išaiškėjus nuslėpto bendradarbiavimo faktams, numatoma galimybė dešimčiai metų taikyti darbinės veiklos apribojimus.