Daugiau kaip 50 įvairių tarnybų specialistų kiek daugiau nei parą intensyviai dirbo avarijos vietoje, kad nuotekų vamzdžiai būtų atstatyti kiek įmanoma greičiau ir sustabdyta gamtai daroma žala, rašoma Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai.

„Pagaliau avarija, dėl kurios buvo sugadintas magistralinis slėginis nuotekų vamzdis, pilnai likviduota! Didžiulis ačiū vyrams, kurie naktį ir šiandien sunkiai dirbo, visai ekstremalių situacijų valdymo komandai, jų šeimų nariams, ir tiems Baltupių, Jeruzalės, Antakalnio ir Žirmūnų gyventojams, kurie apribojo nuotekų patekimą į sistemą. Iškart po Kalėdų imsimės ir tikslaus kaltųjų nustatymo, kad į upę pateko teršalai, žalos ir jos išieškojimo iš kaltųjų, taip pat priemonių, kad tokie dalykai nepasikartotų", - sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Avarijos likvidavimo metu įgriuvos vietoje pirmiausiai teko išsiurbti subėgusias nuotekas, vėliau suvežti beveik tūkstantį kubinių metrų grunto, jį sutvirtinti. Avarijos likvidavimo darbus atliko savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Vilniaus vandenys”, „Grinda“ bei verslo centro statybų aikštelėje darbus vykdžiusios bendrovės. Atstatyto vamzdyno veikimas bei avarijos vieta atidžiai stebimi, ir toliau gruntu tvirtinama statybų aikštelėje suformuota atraminė siena.

Preliminariais vertinimais, į Neries upę galėjo patekti apie 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų. Kitą savaitę tikimasi turėti daugiau informacijos apie aplinkai padarytą žalą ir galimas avarijos priežastis.

Įvykių chronologija:

Gruodžio 23 d. apie pirmą valandą dienos Žvėryno rajone, Upės gatvėje, ties verslo centru „Green hall“ statybvietėje atsivėrus įgriuvai, buvo nutraukti du „Vilniaus vandenų” nuotekų vamzdžiai.
Šiais vamzdžiais tekėjo nuotekos iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų.
Vilniaus meras kreipėsi į vilniečius prašydamas kiek įmanoma riboti vandens naudojimą ir mažinti nuotekų kiekį, kol bus likviduota avarija. Dalis nuotekų, nors ir apvalyts, neišvengiamai pateko į Neries upę.

Savivaldybėje susirinkusi Ekstremaliųjų situacijų komisija mieste paskelbė ekstremaliąją situaciją.

Gruodžio 24-ą, dienos metu nuotekų vamzdžių nutraukimo vietoje susidariusioje įgriuvoje buvo sutankintas naktį suvežtas gruntas ir taip pasirengta tolimesniems vamzdžio atstatymo darbams.
Apie 16 valandą buvo pradėtos montuoti nutrauktų vamzdžių movos.
Apie 21 val. nuotekų vamzdžiai sujungti ir jų veikimas atnaujintas.