Liepos 15 d. Lietuvos pareigūnai informuoti, kad liepos 14 d. Austrijoje pagal 2010 m. spalio 18 d. išduotą Europos arešto orderį buvo suimtas įtariamasis Sausio 13-osios byloje Rusijos pilietis Michailas Golovatovas.

Liepos 15 d. vakare Lietuvos užsienio reikalų ministras telefonu kalbėjosi su Austrijos kolega Michaeliu Spindeleggeriu. Pokalbio metu A.Ažubalis pareiškė tikintis, kad Austrija, priimdama sprendimą dėl įtariamojo išdavimo Lietuvai, laikysis tarptautinės teisės principų ir nustatytos praktikos.

Pokalbio metu Audronius Ažubalis priminė savo kolegai, kad Lietuva už nepriklausomybės atkūrimą prieš 20 metų sumokėjo labai didelę kainą, ir pabrėžė, kad Sausio 13-osios byla ir teisingumo įvykdymas yra nacionalinės svarbos klausimas.

Naktį iš liepos 15 d. į liepos 16 d. Lietuva jau gavo patvirtinimą, kad sulaikytasis paleistas.

“Lietuvos oficialieji pareigūnai, Lietuvos žmonės ir Sausio 13-sios aukų artimieji tikisi, kad Austrija, kaip ir kitos ES partnerės, jautrius ir svarbius klausimus sprendžia preciziškai laikydamasi tarptautinių teisės normų. Laukiame įtikinamo Austrijos paaiškinimo, vadovaujantis kokias argumentais buvo priimtas sprendimas ir kodėl jis priimtas taip greitai”, – sprendimą teikti notą komentavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Kol kas Lietuvai nėra žinomi Austrijos sprendimo motyvai. Liepos 18 d. Lietuvos URM įteiks notą Austrijai dėl įtariamojo Sausio 13-osios byloje paleidimo, kurioje Austrijos bus prašoma paaiškinti priimtą sprendimą.

Sausio 13-osios bylos įtariamasis M.Golovatovas grįžo į Maskvą

Sausio 13-ąją televizijos bokštą šturmavusios KGB „Alfa“ grupės vadas Michailas Golovatovas Lietuvai nebus išduotas, skelbia Rusijos žiniasklaida. Austrijos teismas atmetė Lietuvos prašymą, o įtariamasis jau Maskvoje.

Kaip skelbia naujienų agentūra „RIA Novosti“, Austrijos teismas penktadienį atmetė Lietuvos prašymą išduoti M. Golovatovą. Sausio 13-osios bylos įtariamas sulaikytas išbuvo tik vieną dieną.

„Su manimi viskas tvarkoje, vėlai naktį grįžau į Maskvą, - M. Golovatovą cituoja „RIA Novosti“. – Viskas normaliai, šiuo metu ilsiuosi.

Su Sausio 13-sosios žudynių byla siejamas M. Golovatovas tvirtina apgailestaujantis, kad esą Lietuva persekioja tuos, kurie su tais įvykiais neturi nieko bendro.

Vykdoma įtariamųjų tarptautinė paieška Europos Sąjungos erdvėje

Ikiteisminis tyrimas pagal tuomet galiojusio Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl kenkimo, viešo raginimo pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, antivalstybinių organizacijų kūrimo ir dalyvavimo jų veikloje, tyčinio nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis pradėtas po tragiškų Lietuvai 1991 metų sausio 13 dienos įvykių.

1996 metų birželį baudžiamoji byla su 48 kaltinamais asmenimis perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui, tačiau tų pačių metų spalį teismas atskyrė ir grąžino ikiteisminį tyrimą prokuratūrai 42 asmenų atžvilgiu, kadangi jie buvo pasislėpę.

1999 metų rugpjūčio 23 dieną šeši kaltinamieji Sausio 13-osios byloje išgirdo nuosprendžius.

Generalinės prokuratūros duomenimis, per visą bylos tyrimo laikotarpį buvo išsiųsti 94 teisinės pagalbos prašymai į Baltarusiją, Rusiją ir Vokietiją, tačiau gauti tik neigiami atsakymai.

Pernai Baltarusijos pareigūnai apklausė vieną iš įtariamųjų Vladimirą Uschopčiką, nors šis ir atsisakė priimti jam atsiųstą pranešimą apie įtarimą, padarius nusikaltimus Lietuvoje.

Seimui pakeitus Baudžiamojo kodekso normas 23 įtariamiesiems inkriminuojamos nusikalstamos veikos buvo perkvalifikuotos į nusikaltimą žmoniškumui ir karo nusikaltimą. Už šį nusikaltimą netaikoma apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senatis, o didžiausia numatyta bausmė - laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Šiuo metu vykdoma įtariamųjų tarptautinė paieška Europos Sąjungos erdvėje, jiems išduoti Europos arešto orderiai.

Sausio 13-osios byloje 21 įtariamasis yra Rusijos, du - Baltarusijos piliečiai. Keturi įtariamieji mirė. Penkiolikos įtariamųjų atžvilgiu suėjo apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminai.

1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje, kai karine jėga mėginta nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių.