Lietuvės ir baltarusio sūnus, turintis abiejų šalių pilietybes, buvo pakrikštytas per Kristaus Krikšto šventę kartu su dar keliomis dešimtimis vaikų.

Ceremonijos ištrauką galite pamatyti žemiau pateiktame vaizdo įraše. Lietuvės šeima jame pasirodo maždaug 15 minutę.

Taps svarbiu įvykiu šeimos istorijoje

„Kiekvienais metais per Kristaus Krikšto šventę popiežius krikštija įvairiose Vatikano institucijose dirbančių tėvų vaikus. Mano vyras dirba Vatikano radijuje, redakcijoje baltarusių kalba, ir gimus mūsų antrajam sūnui man pasiūlė tokią idėją. Aš iš pradžių šiek tiek jaudinausi, bet pamaniau, kad tai vis dėlto nuostabi galimybė ir taps svarbiu įvykiu mūsų šeimos istorijoje“, – paprašyta daugiau papasakoti apie tai, kaip pavyko sudalyvauti šioje šventėje, pasakojo A. Panchanka.

Moters teigimu, jokių ypatingų reikalavimų dalyvaujantiems šioje ceremonijoje nebuvo.

„Reikalavimai Krikšto sakramentui teikiamam paties popiežiaus lygiai tokie patys kaip ir bet kur kitur, pavyzdžiui savo parapijoje. Nors žinoma, priimti krikštą iš popiežiaus rankų yra ypatinga privilegija, visgi Krikšto sakramentas yra tas pats, nepriklausomai nuo to, kas jį teikia, todėl ir pasiruošimas jam nebuvo kažkuo išskirtinis. Reikėjo pristatyti tam tikrus dokumentus, kaip pavyzdžiui bažnytinės santuokos liudijimą ir pažymą, kad savo parapijoje išklausėme pasirengimo krikštui kursus“, – sakė ji.

Popiežius paliko labai gerą įspūdį

Nors asmeniškas bendravimas su popiežiumi nebuvo numatytas, A. Panchanka džiaugėsi, kad galėjo jį stebėti iš arti apeigų metu.

„Man įsiminė tai, kaip popiežius šypsojosi vaikams, kiekvienai šeimai, kaip pakrikštijęs kūdikį kiekvienam dar ir švelniai paglostydavo galvutę. Taip pat mane palietė popiežiaus žmogiškumas ir paprastumas: mamoms jis tarė „Jei jūsų vaikas verkia, dėl to, kad nori valgyti, jauskitės visiškai laisvos jį pamaitinti.“ Tokiais savo gestais ir žodžiais popiežius tarsi norėjo perteikti paties Dievo švelnumą ir artumą žmogui“, – įsitikinusi moteris.

Atmintyje, žino ji, ilgai išliks ir krikšto apeigų pradžioje popiežiaus užduotas klausimas: „Ko jūs prašote savo vaikams?“ Į jį tėvai atsakė „Tikėjimo“.

Džiaugiasi galėdama perduoti didžiausią palikimą

„Krikšto sakramentu mes perduodame savo vaikams tikėjimo dovaną. Kaip sakė Popiežius Pranciškus savo pamoksle tikėjimas – tai pats didžiausias palikimas, kurį mes galime perduoti savo vaikams. Manau, kad kai mūsų sūnus užaugs, jam bus ne tik malonu prisiminti, kad Krikšto sakramentą jis gavo iš paties popiežiaus rankų, bet tai taip pat sustiprins jį krikščioniškų vertybių ir sąmoningo tikėjimo pasirinkime“, – mano A. Panchanka.

Į Romą iš Lietuvos ji atvyko studijuoti filosofijos. Po studijų dirbo mokykloje su neįgaliais vaikais, vėliau sukūrė šeimą.

Šiuo metu su vyru balatarusiu Aliaksandru, kuris į Romą taip pat atvyko studijuoti, jie augina du sūnus.

Vienintelis popiežiaus Pranciškaus pakrikštytas lietuvis

Savo ruožtu Vatikano radijo lietuvių redakcijos atstovai DELFI sakė, kad Aušros sūnus – pirmasis lietuvis, kurį krikštijo būtent popiežius Pranciškus.

„Paprotys yra toks, kad popiežius Kristaus Krikšto sekmadienį krikštija kūdikius, Vatikane dirbančių asmenų vaikus. Lietuvių, šiuo atveju, daugiau nebūta nei ceremonijai vadovaujant popiežiui Pranciškui, nei Benediktui. Šiemet buvo pakrikštyti du Vatikano radijo darbuotojų vaikai – dirbančių vokiečių ir baltarusių redakcijose“, – aiškino lietuvių redakcijos atstovas.

Tuo metu Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos koordinatorė Živilė Šeporaitytė tikino, kad, jos žiniomis, paskutinį kartą lietuvius galėjo krikštyti Vilniuje viešėjęs popiežius Jonas Paulius II.