Jis su kitais asmenimis siekė užverbuoti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus, kurie galėtų įtaisyti pasiklausymo įrangą prezidentės Dalios Grybauskaitės kabinete ir rezidencijoje.

Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) Karaliaučiaus srities valdybos Žvalgybos skyriaus vyresnysis operatyvinis įgaliotinis ypač svarbiems reikalams N.F. bus teisiamas dėl šnipinėjimo, dokumentų klastojimo, suklastotų dokumentų panaudojimo ir daugkartinių neteisėtų valstybės sienos kirtimų, penktadienį pranešė prokuratūra.

Bylos duomenimis, minėtas užsienio valstybės žvalgybos pareigūnas su kitu Rusijos piliečiu, to paties FST skyriaus viršininku I.G. bei vienu Lietuvos piliečiu V.S. nuo 2011 metų spalio iki 2014 metų pabaigos susitikę keliose užsienio valstybėse kurstė Lietuvos piliečius, verbavo šiuos asmenis šnipinėti – rinkti ir perduoti užsienio valstybės žvalgybos institucijai ją dominančią informaciją. Be to, N.F kitaip aktyviai dalyvavo tokios veiklos organizavime ir mokėdavo už tokią informaciją.

Kaltinimai pateikti dėl veikimo organizuotoje grupėje.

Į teismą perduota tik N.F. byla. Anot prokuratūros pranešimo, kitų asmenų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas dar tęsiamas.

Prokuratūros duomenimis, atskirai vienas nuo kito ir skirtingu metu šnipinėti buvo verbuojami keli Lietuvos piliečiai, kurie FST sudomino dėl anksčiau turėtos darbinės patirties ir turimų plačių ryšių su buvusiais ir esamais įvairių Lietuvos institucijų tarnautojais. Jiems formuluotos užduotys už piniginį atlygį rinkti ir teikti informaciją, susijusią su Vadovybės apsaugos departamento darbuotojais, jų darbo organizavimu, detalia kontaktine informacija, profesinėmis bei asmeninėmis charakteristikomis, taip pat Vadovybės apsaugos departamento saugomų valstybės vadovų asmenine bei patalpų apsauga, naudojama tam technine įranga bei kita tokio pobūdžio informacija.

„Ypatingas dėmesys buvo skiriamas galimybei gauti bet kokią privačią, techninę ir kitokią informaciją apie prezidentės asmeninę bei darbo, gyvenamųjų patalpų apsaugą ir užmegzti ryšius su betarpiškai tai vykdančiais ir saugumo sistemas prižiūrinčiais pareigūnais. Juos tikėtasi užverbuoti siekiant slapta Prezidentūroje bei prezidentės gyvenamosiose patalpose įrengti specialias pasiklausymo priemones“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Atliekant tyrimą taip pat gauta duomenų, kad kaltinamasis bei su juo kartu nusikalstamais tikslais veikę asmenys siekė gauti kuo išsamesnę informaciją apie esamus ir buvusius Valstybės saugumo departamento pareigūnus, juos charakterizuojančius, galinčius kompromituoti duomenis, konkrečius tam tikrų institucijų buvusius vadovus, pareigūnus vienijančių visuomeninių organizacijų narius ar su jais susijusius asmenis.

Verbuojamieji būdavo aprūpinami techninėmis ir kitomis priemonėmis, konsultuojami, instruktuojami, jiems duodami pinigai ryšio bei kitoms priemonėms, trečiųjų šalių vizoms įsigyti.

„Vykdydamas nusikalstamas veikas, kuriomis yra kaltinamas, N.F. ne kartą naudojosi suklastotais asmens ir kitais dokumentais, palaikė ryšį su verbuojamais asmenimis specialiai sukurtomis socialinių tinklų bei nuotoliniam bendravimui skirtų kompiuterinių programų paskyromis netikrais vardais ir išgalvotais pavadinimais“, – rašoma pranešime.

Rusijos žvalgybininkas buvo sulaikytas vykstantis tranzitiniu traukiniu per Lietuvą iš Karaliaučiaus srities į Baltarusiją ir nuo praėjusių metų balandžio 29 dienos laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus iš Valstybės saugumo departamento Žvalgybos ir Kriminalinės žvalgybos įstatymuose numatytomis priemonėmis surinktą medžiagą.

Generalinė prokuratūra pažymi, kad Lietuvos piliečiai, kuriuos siekta užverbuoti, veikdami itin pilietiškai ir atsakingai, smarkiai prisidėjo prie to, kad valstybė būtų apsaugota nuo grėsmių, kurias gali sukelti užsienio šnipų veikla.

Kitose bylose dėl šnipinėjimo Baltarusijos naudai yra nuteistas buvęs valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis, jam skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, ir buvęs kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas. Jam skirti treji metai nelaisvės.