"Ką pamatysite Lietuvoje, tai padidintą rotacinių pajėgų buvimą, (...) toliau bus gerinama infrastruktūra, (...), kas leis JAV ir Lietuvai vykdyti geresnius mokymus", - teigė B. Hodgesas, ketvirtadienį kartu su Šiaurės Atlanto Taryba lankydamasis Gaižiūnų poligone, Jonavos rajone.

Paklaustas apie faktorius, kurie galėtų užkirsti kelią NATO pajėgoms pasiekti Lietuvą, kaip, pavyzdžiui, A2/AD faktorių, aukštas JAV karininkas akcentavo, kad pirmiausia yra svarbu atgrasyti, kad net nereikėtų kovoti.

"Geriausias būdas užtikrinti, kad nereikėtų kovoti, yra demonstruojant patikimus atgrasymo pajėgumus. Turiu mintyje kovines formuotes su visais tą realizuojančiais dalykais - artilerija, inžinerija, gera žvalgyba ir taip toliau", - sakė B. Hodgesas.
Benas Hodgesas

Jis patikino, kad į A2/AD faktorių reikia atsižvelgti.

"Mes visi dirbame stipriai, kad galėtume užkirsti kelią A2/AD pajėgumams, kuriuos Rusija vysto Kaliningrade, kad sumažintume tą riziką. Nebūtų tinkama aiškinti, kaip mes tai darysime, bet mes visi esame į tai susikoncentravę", - sakė B. Hodgesas.

JAV karininko vertinimu, Aljansas pasielgė teisingai imdamasis tokių veiksmų, kaip gerinti NATO itin greitojo reagavimo pajėgas, NATO pajėgų integravimo vienetą.

"Visi tie dalykai padės pagerinti greitį ir tai duos mums geriausią galimybę atgrasyti Rusiją nuo to, kad ji kada nors sukurtų krizę", - sakė B. Hodgesas.

Šiaurės Atlanto taryba lankosi Lietuvoje su dviejų dienų darbo vizitu.

NATO ambasadoriams Lietuvos ir sąjungininkų kariai Gaižiūnų poligone surengė parodomąją jungtinę karinę operaciją, kurioje Lietuvos ir sąjungininkų kariai dalyvavo su savo ir bendroms pratyboms į mūsų šalį JAV karių atsigabenta karine technika.

Taryba buvo įsteigta Šiaurės Atlanto sutartimi. Ji gali susirinkti šalių narių nuolatinių atstovų, ministrų ar valstybių vadovų lygiu. Į Lietuvą ji atvyko nuolatinių atstovų lygiu, tarybai vizito metu vadovauja NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexandre'as Vershbow.