„Šiandien kreipėmės į kariuomenę, kviesdami situaciją spręsti dialogo būdu bei įtraukiant viešųjų pirkimų tarnybos atstovus. Esame verslo organizacija, tad kartu ir labiausiai suinteresuoti išspręsti susiklosčiusią situaciją“, – sakė „Nota Bene“ direktorius A. Jazgevičius.

Anot jo, „Nota Bene“ kariuomenės pirkimuose dalyvauja nuo 1999 metų ir iš viso yra teikusi pasiūlymus daugiau nei kelis šimtus kartų, o laimėjusi mažiau nei penktadalį.

Dėl skandalingojo „auksinių šakučių“ pardavimo Lietuvos kariuomenei 2014 metais „Nota Bene“ atstovai teisinosi nieko blogo nepadarę.

„Susisiekėme su gamintoju dėl prekių perdavimo terminų. Gavę informaciją, kad kai kurių prekių terminai yra ilgesni, nei numatyta sutartyje su perkančiąja organizacija, mes pateikėme sąrašą prekių, kurios atitinka keliamus reikalavimus.

Gamintojas pateikė raštišką patvirtinimą, kad tos detalės gali būti naudojamos su lauko virtuvėmis. Ženklinant prekes nebuvo siekiama nuslėpti, kas yra prekių gamintojas. Buvo užklijuoti prekės kodai, kuriuos galima būtų identifikuoti pagal vykdomą sutartį. Visą šią informaciją esame pateikę tyrėjams“, – sakė A. Jazgevičius.

Tačiau DELFI susisiekus su „Karcher-Futuretech“, viešųjų ryšių vadovas Davidas Wickelis-Bajakas aiškino, kad „Karcher-Futuretech“ ne tik nepardavė virtuvės įrankių, bet ir jų negamina – tik turi sandėliuose, jei užsakovui prireiktų pakeisti sugadintas ar nekokybiškas prekes.

„Mes neparduodame tokių produktų – nei Lietuvos kariuomenei, nei „Nota Bene“. Mūsų produkcijos perpardavėjai gali ieškoti patys tam tikrų įrankių, kurie tinka mūsų gaminamoms lauko virtuvėms, tačiau jie negali žymėti mūsų prekės ženklais“, – sakė D. Wickelis-Bajakas.

Siūlo grąžinti prekes, bet pasiruošę bylinėtis

„Žymint prekes nebuvo siekiama nuslėpti prekių gamintojo, - aiškino A. Jazgevičius, tačiau pripažino, kad iš „Karcher- Futurtech“ lietuviai nebuvo gavę teisės žymėti, bet buvo pažymėta informacine prasme. „Jei Lietuvos kariuomenė įtrauktų „Nota Bene“ į juoduosius sąrašus, būtų labai apmaudu“, - pridūrė A. Jazgevičius. Paklaustas, kodėl nepasiūlė susitarti gražiuoju dar pernai, advokatas sakė, kad „Nota Bene“ negavo pretenzijų iš kariuomenės.

„Nota bene“ teisininkų teigimu, labiausiai stebina kariuomenės sprendimas reikalauti pinigų grąžinimo, mat, per visą 18 mėnesį trukusį pirkimo garantinį laikotarpį bendrovė nėra nei priėmusi, nei pateikusi jokių pretenzijų iki pat skandalo pradžios.

„Šiandien susidarė paradoksali situacija, kai bendrovė yra spaudžiama grąžinti lėšas bei pasiimti prekes, kurias perkančioji organizacija buvo priėmusi“, – sakė advokatų D. Zabielos, M. Rindino ir S. Grigo kontoros „ZRG“ advokatas Marius Rindinas.

Anot jo, „Nota Bene“ jau gavo raštą iš kariuomenės, raginantį atsiimti prekes ir grąžinti pinigus – 2014 metais lauko virtuvės atsarginių detalių ir agregatų sutarties vertė siekė per 143 tūkst. eurų, iš kurių maisto gamybos įrankiams buvo numatyta 3351,48 eurų be PVM.

Teisininko manymu, sutartį gali nutraukti tik teismas, tad kariuomenės raginimas yra „teisiškai ydingas kelias ieškant sprendimų iš susidariusios situacijos“.

Esą geriausia viską spręsti bendradarbiavimo būdu - sudaryti sutartį, kad ateityje "Nota Bene" kariuomenei netieks prekių, tačiau esamo pirkimo siūloma neatsisakyti, ieškant kompromisų ir taip išvengiant „bereikalingo bylinėjimosi“.

DELFI jau skelbė, kad priežastis, dėl kurios kilo vadinamasis „auksinių šakučių „ skandalas, įvėlęs Lietuvos kariuomenę, buvo nustaytas klaidingas produktų ženklinimas.

2015 metų sausį KAM Generalinės inspekcijos tyrėjai įtarė galima sukčiavimą – ant dešimčių virtuvės įrankių buvo užklijuoti „Karcher“ prekės ženklai, nors iš tikrųjų gamintojai buvo visai kiti.

„Nota Bene“ pripažino, kad ne visų įrankių gamintoja – Vokietijos kompanija, tačiau „Karcher – Futuretech“ esą davė leidimą naudoti kitų bendrovių įrankius su savo prekės ženklais ir tai patvirtinančiais lipdukais.

Tačiau DELFI susisiekus su „Karcher-Futuretech“, bendrovės atstovas paneigė „Nota Bene“ informaciją.

„Taip, „Nota Bene“ turėjo leidimą prekiauti mūsų produkcija – virtuvėmis, vandens valymo sistemomis. Mes bendradarbiaujame su „Nota Bene“ jau daugelį metų, mūsų santykiai buvo geri. Tačiau paaiškėjus tam skandalui dėl ženklinimo sustabdėme bendradarbiavimą.

Mes nedavėme leidimo ar sutikimo ženklinti ne „Karcher-Futuretech“ produkciją mūsų prekės ženklu. Po tyrimo „Nota Bene“ atsiuntė mums oficialų raštą, kuriame Lietuvos pareigūnai patvirtinę neradę nieko nelegalaus“, - sakė D. Wickelis-Bajakas.“, – DELFI sakė D. Wickelis-Bajakas.