Dabar Vyriausioji rinkimų komisija spręs, ar išduoti A. Butkevičiui parašų rinkimo lapus.

Įstatymai numato, kad asmuo, nutaręs kandidatuoti vienmandatėje apygardoje, privalo surinkti 1 tūkst. savo rėmėjų parašų.

1996 metais A. Butkevičius taip pat kandidatavo vienmandatėje apygardoje, tačiau tuomet jis balotiravosi Vilniaus Naujamiesčio rinkimų apygardoje.

1997 metais dėl pasikėsinimo sukčiauti stambiu mastu sulaikytas A. Butkevičius po metų buvo nuteistas ir kalėjo iki 2000 metų kovo, kuomet prezidento vadovaujama Malonės komisija patenkino jo prašymą ir atleido nuo likusios bausmės.

Konstitucijos 56 straipsnyje nurodyta, kad Seimo nariais negali būti renkami asmenys, nebaigę atlikti bausmės pagal teismo paskirtą nuosprendį.

Tuo tarpu A. Butkevičius BNS korespondentui sakė, jog Konstitucija jam nedraudžia kandidatuoti į Seimo narius, nes Baudžiamojo kodekso straipsnis, pagal kurį jis buvo atleistas nuo bausmės, leidžia jam tai daryti.

Šiame kodekso straipsnyje teigiama, kad lygtinai atleidus nuo bausmės prieš terminą nuteistasis gali būti atleistas ir nuo bausmės - atėmimo teisės eiti tam tikras pareigas arba dirbti tam tikrą darbą, arba užsiimti tam tikra veikla.

A. Butkevičiaus taip pat priminė, kad jo byla yra perduota Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre, todėl jo "byla nebaigta ir nuteisimas yra niekinis".

"Manau, kad turiu teisę balotiruotis rinkimuose", sakė A. Butkevičius. Jis taip pat teigė, jog jei Vyriausioji rinkimų komisija nutars neregistruoti jo kandidatu į Seimo narius, šį sprendimą jis apskųs teismui.