Bendrovės „Lesto“ duomenimis, sekmadienį vakare be elektros dar tebebuvo likę maždaug 12 tūkst. gyventojų, daugiausia jų – Klaipėdos regione. Pasak įmonės atstovo Martyno Burbos, per naktį tiekimą pavyko atnaujinti beveik pusei vartotojų.

„Pirmadienį 6 val. dėl smarkaus vėjo sukeltų padarinių be elektros buvo likę apie 7 tūkst. žmonių, daugiau nei pusė jų – Klaipėdos regione. 950 vartotojų elektros neturi Kauno regione,  po 600 – Alytaus ir Šiaulių regionuose“, – sako M. Burba.

Pasak LRT Radijo pašnekovo, nakties ir ryto metu bendrovė naujų iškvietimų nebegavo, tačiau esamų gedimų pašalinimą sunkino oro sąlygos ir tamsus paros metas.

„Dėl darbuotojų saugumo negalėjome vykdyti dalies darbų“, – teigia „Lesto“ atstovas.

Jo žodžiais, vartotojai elektros tiekimą prarado dėl smarkaus vėjo nutrauktų elektros linijų, taip pat ant jų nuvirtusių medžių ar šakų.

„Sinoptikai ir pirmadienį pranašauja gūsingą vėją, todėl prašome gyventojų būti atsargius ir nesiartinti prie elektros linijų, o, pastebėjus nutrauktą oro liniją ar ant jo užvirtusį medį, apie tai pranešti gelbėtojams bendruoju pagalbos telefonu 112 ar „Lesto“ trumpuoju numeriu 1802“, – perspėja M. Burba.

Paklaustas, kiek brigadų dirba tokiu energetikams iššūkiu tapusiu metu, pašnekovas skaičiuoja, kad šalyje tuo užsiima 48 operatyvinės komandos, suburtos iš „Lesto“ ir rangovų darbuotojų.

„Jau penktadienį žinojome sinoptikų prognozes, ruošėmės – buvo mobilizuotos visos komandos. Dabar siekiame kuo greičiau pašalinti mums žinomus gedimus ir atnaujinti elektros tiekimą“, – tikina M. Burba.

Nuostoliai – ir Kuršių Nerijoje

Savaitgalį pajūryje siautusi audra pridarė nuostolių visoms savivaldybėms: Palangoje nuostoliai siekia 30 tūkst. eurų, centrinis paplūdimys sumažėjo beveik perpus, apgadinta ir Kuršių nerija, Klaipėdoje pajūriui tvarkyti organizuojama talka.

Kaip BNS pirmadienį sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, labiausiai nuo stichijos nukentėjo Smiltynė.

„(Uragano - BNS) Anatolijaus šitas Feliksas tikrai nepranoko, tačiau žaizdų padarė tikrai nemažai. Smiltynė nukentėjo labiausiai, ten nuplėšti visi geriamojo vandens šulinėliai, įvadai ir vamzdžiai, labai stipriai apgadinta ir gelbėjimo stotis. (...) Vienas iš operatyviausių klausimų, kuriuos reikia spręsti, tai avarinio privažiavimo prie jūros greta molo sutvarkymas, nes takas yra visiškai išardytas ir, neduok Dieve, atsitiktų kokia nors stichinė nelaimė, kad reikėtų prie jūros privažiuoti technikai, privažiavimo prie jūros nuo molo link šiaurės nėra“, – sakė Klaipėdos meras.

Stichija paplūdimiuose nuniokojo prekybos vietas paplūdimiuose, takus per kopas, privažiavimus neįgaliesiems. Taip pat skubiai reikės imti valyti paplūdimius nuo šiukšlių, kol jų smėliu neužpustė vėjas.

V.Grubliauskas teigė, kad pagalbos valant paplūdimį kreiptasi į policijos mokyklą, Lietuvos kariuomenės dragūnų batalioną, Jūreivystės mokyklą.

Paplūdimiams padarytą žalą tikimasi apskaičiuoti per šią savaitę. V.Grubliauskas tikisi, kad savivaldybė su šia problema nebus palikta viena ir sulauks finansinės valstybės paramos.

Pasak bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstatino Skieraus, audra sulaužė arba užpustė laiptus, sulaužė medinius takus, išplovė smėlį iš paplūdimio.

„Pasiskaičiavome, kad bus apie 30 tūkst. eurų: takai sugadinti nepataisomai, laiptai, kopos paplautos. Svarbiausia – jeigu pernai centrinis paplūdimys buvo nuo 100 iki 120 metrų pločio, buvo smėlis, galėjo žmonės poilsiauti ir atsigulti, tai dabar po tos audros jau bebus 50–60 metrų“, – BNS sakė K.Skierus.

Jo teigimu, nepataisomai sugadinta apie 700 kvadratinių metrų medinių takų: juos komunalininkai buvo palikę per žiemos šventes ir artimiausiu metu planavo nurinkti, tačiau nebespėjo.

K.Skierus sakė, kad finansinės pagalbos tvarkyti pajūrį bus prašoma Vyriausybės. Savivaldybė sudarė komisiją, kuri vertina nuostolius.

Taip pat, jo teigimu, bus prašoma kitais metais vėl pildyti paplūdimių smėlį. Pasak K.Skieraus, tai, kad centrinis paplūdimys anksčiau buvo papildytas smėliu, išgelbėjo Meilės alėją, kuri, jei ne smėlis, būtų buvusi užpilta vandeniu.

Audra padarė nuostolių ir Kuršių nerijos nacionaliniame parke. Kaip BNS pirmadienio rytą sakė parko vadovė Aušra Feser, vanduo paplovė Pervalkos kopagūbrį, nukentėjo Smiltynės gelbėjimo stotis.

„Pervalkoje kol kas matyti didžiausi griovimai – praktiškai likę vieni laiptai ir paplauta 300–400 metrų kopagūbrio, stati siena telikusi. Ir Smiltynėje labai stipriai – ir gelbėjimo stotis nukentėjo, ir kopagūbris“, – sakė A.Feser.

Jos teigimu, visi nuostoliai, padaryti Kuršių nerijai, bus aiškesni kiek vėliau pirmadienį, kai nacionalinio parko darbuotojai galės juos tinkamai apžiūrėti ir įvertinti.

Savaitgalį pajūryje kilo smarki audra, Klaipėdos uosto akvatorijoje vėjo greitis siekė 33 metrus per sekundę.

Kaune sekmadienio vakarą gautas pranešimas, kad nurodytu adresu prie pat namo nuvirto eglė. Atvykus PGP, nukritęs medis nieko nekliudė, pagalba nebuvo reikalinga. Taip pat gauta pranešimų, kad vėjas nuo stogo pakėlė parapeto skardą, kuri bet kuriuo metu gali nukristi, o metalinis reklaminis stendas bet kada gali užkristi ant gatvės važiuojamosios dalies. Gauti ir keletas pranešimų apie ant važiuojamosios kelio dangos užvirtusius medžius. Pranešimų apie nuvirtusius medžius gauta ir Kėdainių, Prienų, Klaipėdos bei kituose rajonuose.

Prienų rajone sekmadienį ant elektros laidų buvo pavojingai pakibęs medis. Nuvykus medis pašalintas. Taip pat čia gautas pranešimas, kad gautas pranešimas, kad nurodytu adresu kibirkščiuoja oro linijoje elektros laidai. Atvykus PGP elektros laidai buvo pakibę virš medžių. „Stop“ juosta aptverta teritorija. Toliau darbus vykdo „Lesto“ darbuotojai.