Kaip rašoma tardymo izoliatoriaus-kalėjimo interneto svetainėje, į šį kompleksą įtrauktas pats kalėjimas, jo administracinis pastatas ir Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė.

Kalėjimo tvirtovė Rusijos imperatoriaus Nikolajaus Antrojo įsaku šalia Lukiškių aikštės pradėta statyti 1901 m., o pradėjo veikti 1904 m. Carinės Rusijos laikotarpiu čia kalėjo ne tik kriminaliniai nusikaltėliai, bet ir politiniai veikėjai – pavyzdžiui, Rusijos bolševikinio judėjimo lyderis Feliksas Dzeržinskis ir buvęs Izraelio valstybės premjeras-ministras Menachemas Beginas.

Vilniaus centre esančiame Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bausmę atlieka nuteisti pilnamečiai asmenys ir patalpinami įtariamieji, kuriems suėmimą kaip kardomąją priemonę paskyrė Vilniaus, Alytaus, Utenos ir Marijampolės apskrityse esantys teismai. Čia taip pat atlieka bausmę nuteistieji laisvės atėmimu iki gyvos galvos, nuteistieji, kuriems teismas nustatė bausmę atlikti kalėjime, nuteistieji, perkelti į pataisos namų kamerų tipo patalpas ir Kalėjimo departamento direktoriaus pasiųsti šių nuobaudų atlikti kalėjime.

Šiuo metu Lukiškėse iš viso laikoma apie 1000 asmenų. 82 nuteisti iki gyvos galvos, tarp jų – viena moteris. Kalėjimo viduje veikia katalikiška koplyčia.

Šią savaitę kalėjime apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė atkreipė dėmesį į pasibaisėtiną kokybę ir sąlygas, kuriomis laikomi žmonės.

DELFI kviečia pasižvalgyti po, prezidentės žodžiais tariant, atvirą žaizdą Vilniaus centre: