Tiesa, tam reikia 3 mln. Lt. Sostinės vicemeras sako, kad be Vyriausybės pagalbos neišsivers.

Kaip teigia Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Artūras Blotnys, šioje miesto atkarpoje yra išanalizuotas kiekvienas namas ir kiekvienas sklypas, surašyti visi trūkumai ir pasiūlymai, ką būtų galima bent minimaliai patvarkyti.

Pasak architekto, pirmieji baisūs vaizdai miesto svečius pasitinka, tik nusileidus oro uoste: „Tai visa ta komunalinė oro uosto zona – tiesiog silikatinių plytų ir metalo laužynas, pro kurį pravažiuoja nusileidęs lėktuvas, kol atvažiuoja iki oro uosto“.

„Išvažiavus iš oro uosto priekyje yra 5–6 namai – apgriuvę silikatinės plytos, vienas padažytas netinkama spalva, ir už tų namų dar matosi mediniai sandėliukai ir lauko tualetai.

Važiuojame toliau: aprūdijusios metalinės tvoros po dešine puse, nebaigta, apgriuvusi statybvietė“, – miestą darkančius vaizdus vardija A. Blotnys.

Įvažiavus į Naujininkus, anot miesto vyriausiojo architekto, labiausiai akis bado bendrabučių fasadai – chaotiškas balkonų įstiklinimas.

„Tolesni skauduliai – Taksi parkas, kioskai, kurie civilizuotose šalyse neegzistuoja, chaotiška reklama, su kuria bandome kovoti. Dar tragedija – gyvenamieji mediniai namai Švitrigailos gatvėje. Ką ten daryti? Bet čia jau ilgalaikiai dalykai“, – tvirtina architektas.

Trukdys – daug veikiančiųjų asmenų

Nors atkarpos nuo oro uosto iki centro sutvarkymas buvo numatytas Urbanistinės raidos koncepcijoje, kuri, pasak A. Blotnio, buvo parengta prieš penkerius metus, į priekį su realiais darbais nepasistūmėta.

Pasak sostinės vicemero Romo Adomavičiaus, to priežastis – „labai daug veikiančiųjų asmenų“.

„Pradedant individualių namų savininkais, kurie nepajėgūs susitvarkyti namelių, apželdinti vejas, nuimti tvoras ar išsikirsti medžius, esančiuos jų sklypuose. Toliau – įmonės, kurios nusipirkę pastatus, nesugeba jų sutvarkyti – žinome, kokia dabar nelengva ekonominė situacija“, – sako vicemeras.

R. Adomavičiaus teigimu, daugiau nuveikti galėtų ir oro uostas, ir savivaldybė, bet ir jie susiduria su lėšų problema.

Tačiau artėjant Europos krepšinio čempionatui ir kitiems renginiams, kurie į šalį ir sostinę pritrauks daug svečių iš užsienio, savivaldybė ėmėsi veiksmų.

R. Adomavičiaus teigimu, yra numatyti visi darbai ir baigtos jų sąmatos: ketinama atnaujinti fasadus, asfalto dangas, pakloti 1,5 km naujų šaligatvių ir bortų, iškirsti medžius, apželdinti vejas.

„Kalba eina apie Dariaus ir Girėno, Švitrigailos, Kudirkos gatves. Tai yra didžiulis kiekis darbų, kuriuos reikia padaryti ir reikia gauti tam lėšų“, – sako vicemeras.

Prašys finansinės Vyriausybės pagalbos

Šiems darbams, skaičiuojama, reikėtų maždaug 3 mln. Lt. Dalis jų, pasak vicemero, bus surasta Vilniaus savivaldybės Komunalinio ūkio departamente. Tikimasi ir oro uosto pagalbos, taip pat lėšų bus prašoma Vyriausybės.

„Šiuo metu ruošiamas laiškas Vyriausybei, nes be jos prisidėjimo vargu ar pavyks“, – sako R. Adomavičius.

Jis teigia, kad iki liepos 1 d. turi būti padaryta pagrindinė darbų dalis.

„Turi visi labai aktyviai dalyvauti – ir gyventojai, kuriems numatėme poveikio priemones ir kartu pagalbą tiems, kurie iš viso negali nieko padaryti, sakykime, pagalbą dažais, ir miestą tvarkanti organizacija „Naujamiesčio būstas“, taip pat „Naujininkų ūkis“, kuris atsakingas už šiuos dalykus, ir, be abejo, mūsų Komunalinio ūkio departamentas“, – tvirtina vicemeras.

Pasak R. Adomavičiaus, šiais klausimais jau buvo surengti du pasitarimai, į kuriuos buvo sukviesti suinteresuoti asmenys.

„Visiems pasakėme jų užduotis, bet dabar dar kartą – paskutinį – bus duoti konkretūs terminai ir konkretūs darbai, kuriuos jie turi kiekvienas konkrečiai padaryti. Manau, kad mes tikrai iki liepos 1 d. šitą miesto atkarpą sutvarkysime“, – įsitikinęs R. Adomavičius.