Prieš keletą savaičių A. Pabedinskienė savivaldybių merams išsiuntė kreipimąsi su prašymu padėti priimti pabėgėlius. Laiške prašyta įvertinus savivaldybės poreikius ir galimybes prisidėti prie solidarumo ir teisingo atsakomybės pasidalijimo tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių narių priimant pabėgėlius tiek iš Graikijos ir Italijos, tiek iš trečiųjų šalių bei konflikto zonose gyvenančias šeimas iš Ukrainos.

Į kreipimąsi jau atsakė 31 savivaldybė. DELFI gautame dokumente matyti, ką ministerijai atsakė 20 iš 60 Lietuvos savivaldybių. Gautuose atsakymuose – nieko guodžiančio.

Birštone siūlo namus ir darbą

Alytaus miesto savivaldybė nurodė esanti pasiruošusi priimti trijų asmenų šeimą. Savivaldybė pabėgėlių šeimai butą suteiktų nuo kitų metų.

Birštono savivaldybė priimtų dvi jaunas šeimas su vaikais. Birštonas šeimoms siūlo ne tik būstą, bet ir darbo: reikalingi gydytojai, reabilitologai, kineziterapeutai, masažuotojai, slaugytojai, kambarių tvarkytojai.

Akmenė priimtų dvi šeimas: joms duotų dviejų ir trijų kambarių butus. Joniškis lauktų penkių asmenų šeimos – ją apgyvendintų keturių kambarių bute.

Kaunas lauktų vienos šeimos – Užliedžių kaime suteiktų trijų kambarių butą. Tačiau savivaldybės administracija nurodo svarstanti priimti ir daugiau šeimų.

Kėdainiai prieglobstį suteiktų vienai pabėgėlių šeimai. Kartu savivaldybė prašo skirti lėšų namo Šėtos g. rekonstrukcijai – po jos galėtų priimti ir apgyvendinti penkias šeimas.

Klaipėdos rajono savivaldybė šeimą priimtų Judrėnų miestelyje. Kartu pažymima, kad šiame miestelyje būtų sudėtinga užtikrinti užimtumą, švietimą ir integraciją. Deja, nurodo savivaldybė, arčiau rajono centro – Gargždų miesto – laisvų patalpų nėra.

Skuodo rajono savivaldybė priimtų tris šeimas. Pabėgėliams siūlomas dviejų aukštų namas su patogumais, pusė namo ir dviejų aukštų pastatas. Pažymima, kad šiuo metu savivaldybės administracijos eilėse būsto laukia 64 šeimos arba 145 asmenys.

Šiaulių rajono savivaldybės administracija nurodo, kad Kuršėnuose priimtų vieną trijų-penkių asmenų šeimą.

Kokie pabėgėliai? Savi būsto laukia 10 metų!

Kitos į kreipimąsi atsakiusios savivaldybės pabėgėliams gyvenamojo būsto neturi. Štai Vilniaus rajono savivaldybė nurodo, kad šiuo metu eilėje socialiniam būstui įsigyti ar nuomoti laukia 298 šeimos. Iš jų – 47 daugiavaikės šeimos, 23 šeimos iš našlaičių sąrašo.

Trakų rajono savivaldybė pabėgėlių priimtų, jeigu būtų sudaryta galimybė gauti 157 tūkst. EUR trūkstamų lėšų socialinio būsto remonto darbų užbaigimui Salkininkų kaime.

Šilutės rajono savivaldybė pabėgėlius priimtų tik savivaldybės ar socialinio būsto nuomininkams atsisakius gyvenamųjų patalpų.

Kretingos rajono savivaldybėje asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąraše – 204 asmenys. Šios šeimos eilėje laukia daugiau kaip 10 metų. Savivaldybė neprieštarautų pabėgėlių šeimų integracijai savivaldybėje tuomet, jeigu būtų skirta lėšų būstams pirkti.

Alytaus rajonas neturi laisvų būstų, tačiau verslo įmonės esant poreikiui pasiruošusios suteikti darbo vietas pabėgėliams iš Italijos, Graikijos, Vengrijos ir trečiųjų šalių.

Palanga nurodo neturinti laisvų gyvenamųjų patalpų – eilėje būstui išsinuomoti įrašyti 86 asmenys.

Vilnius užsiims ir mokymu, ir sielovada

Vilniaus miestas į ministrės kreipimąsi kol kas neatsakė, tačiau sostinės vicemeras Gintautas Paluckas DELFI atskleidė, ko gali tikėtis pabėgėliai.

G. Paluckas pabėgėlių priėmimo procesą skirsto į keletą blokų.

Pirmasis blokas – profesinis orientavimas, profesinis mokymas, pagalba ir tarpininkavimas ieškant darbo/įsidarbinant. Antras blokas – kultūrinis ugdymas, Lietuvos kultūros pažinimas, kalbos mokymas, užimtumas. Į tai įeina lietuvių kalbos/istorijos mokymas, kultūrinio/pilietinio pažinimo kursai, pažintinės-istorinės-kultūrinės išvykos, muziejų, parodų, teatrų lankymas, vaikų užimtumas.

Trečią bloką sudaro teisinis konsultavimas, mokyklinis ir ikimokyklinis švietimas, profilaktinės sveikatos priežiūros ir gydymo paslaugos, psichologinė pagalba ir konsultacijos, socialinių paslaugų ir paramos programa.

Gintaras Paluckas
Ketvirtas blokas – visuomenės švietimas, empatijos ugdymas, stereotipų griovimas, penktas blokas skiriamas sielovados klausimams. Šias funkcijas pasidalytų jėzuitai, Caritas ir sostinės savivaldybė.

„Kiek konkrečiai pabėgėlių priimtume, negaliu pasakyti, nes tas skaičius tiesiogiai priklauso nuo galimybės apgyvendinti. Mes tikimės „užvesti“ visuomenę ir suformuoti duomenų bazę asmenų, sutinkančių išnuomoti butus pabėgėliams. Tam reikalui bus skirtos ES ir valstybės lėšos“, – kalbėjo G. Paluckas.

Vicemeras atkreipė dėmesį, kad, jei prireiktų, į socialinius būstus pabėgėlius priimti būtų galima tik savaitei ar dviem.