Bažnyčios prieigose dar prieš 12 val. rikiavosi žmonės, rankose laikydami baltų gėlių žiedus.

Įėjus į bažnyčią matyti ir aukų dėžutė - kviečiama paremti J. Poželos šeimą.

Jau atvyko ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius. Jie pareiškė užuojautą J. Poželos artimiesiems.

Greta velionio urnos - Lietuvos vėliava. Pati urna papuošta baltomis gėlėmis. Atvykusieji atneštus gėlių žiedus klojo greta urnos kartu it paskutinį kartą nusilenkdami velioniui.

Atvyko ir Zigmantas Balčytis, Juozas Olekas, Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis. Bažnyčia užsipildė žmonėmis, norinčiųjų atsisveikinti tiek, kad susidarė eilė.

Tarti „sudie“ čia plūsta J. Poželos artimieji, draugai, bendražygiai. Buvo prašyta pagerbti velionį skintų gėlių žiedais, tad daugelis atvyksta nešini būtent jais.

Vos įėjus į bažnyčią - ir atversta knyga, kur siūloma pasidalinti savo atminimais, palaikymo žodžiais šeimai.

Atsisveikinti su J. Požela galima iki antradienio 21 val., trečiadienį – nuo 9 val. Urna bus išnešama trečiadienį 12 val. Velionis amžinojo poilsio atguls Antakalnio kapinėse, Vilniuje.

Dėl gyvybės kovojo kone 2 mėnesius

34-erių J. Požela dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų į medikus kreipėsi atostogaudamas: jo atostogos tęsėsi nuo liepos 25 dienos iki rugpjūčio 15 dienos.

Pasak Santariškių klinikų medikų, atlikus detalius kraujo bei vaizdinius tyrimus, jam diagnozuotas ūminis biliarinės (tulžinės) kilmės pankreatitas (kasos uždegimas), kurio priežastis, tikėtina, buvo tulžies nutekėjimo sutrikimas.

Ūminis pankreatitas J. Poželai sukėlė daugelio organų nepakankamumą. Stengiantis išgelbėti ministro gyvybę, buvo taikomas intensyvus gydymas, sukelta dirbtinė koma, tačiau iš pastarosios jis taip ir nepabudo.

Pakirtusi liga – klastinga ir sunkiai prognozuojama

„Visa Santariškių klinikų medikų bendruomenė apgailestauja ir reiškia užuojauta ministro artimiesiems. Dėjome visas pastangas, kad išgelbėtume J. Poželos gyvybę. Būklė per šiuos mėnesius kito ir kartais atrodė, jog galėsime drauge pasidžiaugti pasiektu laimėjimu. Deja, pankreatitas yra klastinga, sunkiai prognozuojama liga. Šiandien mums labai liūdna, jog kova su šia liga buvo nelygiavertė“, – apgailestavo VUL Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas.

Ūminis pankreatitas sukelia staigią kasos ląstelių žūtį, o agresyvūs kasos fermentai pažeidžia pačią kasą ir patenka į kraują, todėl nukenčia ne tik kasa, bet ir visas organizmas. Jei kasos audinys nekrozuoja, išsiskiria labai daug citokinų – uždegiminių medžiagų. Pastarosios jau gali veikti kraujotakos, kvėpavimo sistemas, visus kitus organus – inkstus, plaučius, širdį ir panašiai.

Nuo pat rugpjūčio J. Poželos būklė buvo labai sunki, tačiau medikai dar turėjo vilties. Politikas buvo gydomas Santariškių klinikų Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Aktyviai dalyvavo politinėje veikloje

J. Požela gimė 1982 m. balandžio 12 d., Vilniuje. Baigė Vilniaus m. Antakalnio vidurinę mokyklą, Vilniaus universitete studijavo informologiją (įgytas bakalauro laipsnis) ir žurnalistiką (įgytas magistro laipsnis).

Nuo 2004 m. jis dirbo Europos Parlamento nario Justo Vinco Paleckio padėjėju. 2006-2010 m. vadovavo Jaunimo reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, 2010-2012 m. dirbo Lietuvos Respublikos Seimo nario padėjėju – sekretoriumi, opozicijos lyderio patarėju.

Politinę veiklą J. Požela pradėjo 2001 m., tapdamas Lietuvos socialdemokratų partijos nariu. Nuo 2003 m. iki 2012 m. tris kadencijas iš eilės buvo išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, vadovavo Socialinių reikalų komitetui. 2012 m. buvo išrinktas Seimo nariu, nuo 2016 m. ėjo Sveikatos apsaugos ministro pareigas.

J. Požela buvo vedęs, augino sūnų.

DELFI redakcija reiškia nuoširdžią užuojautą politiko draugams ir artimiesiems.