Kaip pranešė Teisingumo ministerija, pirmadienio rytą teisingumo ministrei Mildai Vainiutei ji įteikė prašymą atleisti iš darbo nuo kovo 27 dienos.

Teisingumo ministrė pasirašė įsakymą dėl Kalėjimų departamento vadovės atleidimo. Ž.Mikėnaitei bus išmokėta finansinė kompensacija už nepanaudotas atostogas. Ž.Mikėnaitė prieš kelias savaites buvo pranešusi, jog apskundė laikiną jos nušalinimą nuo pareigų kaip nepagrįstą.

Teisingumo ministerija atlieka tarnybinį patikrinimą dėl Živilės Mikėnaitės ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinojo vadovo Edvardo Kviatkausko galimų tarnybinių nusižengimų viešųjų pirkimų, valstybės lėšų panaudojimo ir kitose įstaigos valdymo srityse. Atsižvelgus į komisijos pateiktą informaciją, teisingumo ministrės sprendimu šie asmenys vasario pradžioje laikinai nušalinti nuo pareigų.

Teisingumo ministerijos inicijuotas tarnybinis patikrinimas vyksta toliau ir bus baigtas iki balandžio 7 dienos.

Kaip pranešė ministerija, teisės aktai numato galimybę tęsti pradėtą tarnybinio nusižengimo patikrinimą ir priimti sprendimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo net ir tuo atveju, kai pataisos pareigūnas atleidžiamas iš tarnybos. Pareigūnų galimai netinkami veiksmai ar neveikimas bus įvertinti įstatymų numatyta tvarka.

Savo tyrimus šiose įstaigose taip pat atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Sprendimą pradėti tyrimą dėl situacijos Kauno tardymo izoliatoriuje teisingumo ministrė priėmė atsižvelgusi į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) perduotą informaciją, kurią teisėsaugai savo ruožtu pateikė izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė Rasa Kazėnienė.

Be kitų dalykų, ji teisėsaugai nurodė, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina. Pasak R.Kazėnienės, kai kurie jos pateikti duomenys apima laikotarpį, kai Ž.Mikėnaitė buvo Kauno tardymo izoliatoriaus direktorė. Ž.Mikėnaitė kai kuriuos šių kaltinimų neigia.

STT iš pradžių buvo atsisakiusi pradėti tyrimą pagal R.Kazėnienės pareiškimą. Generalinė prokuratūra tyrimą pradėjo, kai informacija apie pažeidimus izoliatoriuje tapo vieša.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kovo viduryje paskelbė, kad Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjo Pranas Vaškys supainiojo interesus nedeklaruodamas, jog yra akcininkas bendrovių, teikiančių izoliatoriui atliekų vežimo paslaugas.