Premjeras Algirdas Butkevičius atsistatydinimo prašymą pasirašė. Ministras pareigas turėtų eiti iki gegužės 11 dienos.

„Švietimo ir mokslo ministras priėmė sprendimą atsistatydinti ir šiandien įteikė prašymą atleisti jį iš ministro pareigų jo paties noru. Ministras D. Pavalkis teigė nematantis galimybių tęsti darbą ministerijoje, tokį sprendimą priėmusio D. Pavalkio prašymą jau pasirašiau. Tačiau paprašiau ministro užbaigti pradėtus darbus, todėl jis pareigas dar eis iki gegužės 11 dienos“, – teigė A. Butkevičius.

Kaip pranešė Vyriausybė, premjeras buvo pavedęs savo patarėjams išanalizuoti, ką ministerijos vadovui pavyko pasiekti įgyvendinant Vyriausybės programą. Pasak Vyriausybės vadovo A. Butkevičiaus, kai kurie punktai dar nėra įgyvendinti, todėl būsimam Švietimo ir mokslo ministerijos vadovui bus keliami reikalavimai tęsti pradėtus darbus ir pabaigti užsibrėžtų tikslų įgyvendinimą.

D. Pavalkis sakė nematantis galimybių tęsti darbą. „Likdamas ministro poste neturėčiau galimybės ateityje būti objektyviai vertinamas. Švietimo ir mokslo srityje yra per daug iššūkių, kad būtų galima švaistyti laiką viešųjų ryšių kampanijoms ir neigiamoms emocijoms. Nematau galimybės tęsti pradėtų darbų, todėl apsisprendžiau atsistatydinti“, – Vyriausybės atsiųstame komentare cituojamas D. Pavalkis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė situacijos nekomentuos, kol nėra gautas premjero teikimas, BNS sakė jos atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

V. Uspaskichas žada siūlyti tris kandidatus

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas sveikina švietimo ministro Dainiaus Pavalkio sprendimą atsistatydinti ir žada pasiūlyti tris kandidatus jį pakeisti.

„Jis man paskambino prieš eidamas paduoti pareiškimą, kalbėjome su juo. Kitaip nebūna, per 25 metus nežinau nė vieno ministro, kuris būtų išsilaikęs poste, jei politinė partija būtų išreiškusi ministru nepasitikėjimą“, - BNS sakė V.Uspaskichas.

Jis žadėjo, kad į švietimo ministro pareigas pateiks tris kandidatus. V.Uspaskicho teigimu, partijos prezidiumas kandidatus turėtų patvirtinti kitos savaitės pradžioje.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Anksčiau kandidatu į švietimo ministrus įvardytas „darbietis“ Vydas Gedvilas BNS sakė, kad lauks partijos vadovybės oficialaus sprendimo.

Spėja apie D. Pavalkio delsimo priežastis

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atsistatydinti iš pareigų galėjo delsti dėl neįtikinamų „darbiečių“ argumentų, teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius profesorius Ramūnas Vilpišauskas.

„Veikiausiai Darbo partijos vadovybės argumentai, kuriais buvo grindžiamas poreikis jam pasitraukti iš ministro pozicijos nepasirodė įtikinami. Ne tik jam, bet, kaip girdėjome, ir premjerui ir prezidentei. Su tuo ir siečiau tokį delsimą“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Vilpišauskas.

Jo požiūriu, susiklosčiusi situacija atskleidžia ir politinės kultūros problemas, kai ministro atšaukimas viešai beveik nebuvo paaiškintas, o pats ministras tokio sprendimo negerbė.

„Viena – argumentai, kuriuos naudoja Darbo partija tokioje situacijoje, atšaukdama savo deleguotą ministrą – tų argumentų kokybė, įtikinamumas. O kita bėda – paties ministro elgesys, nes vis dėlto jis deleguotas Darbo partijos ir tapęs ministru būtent partijos sprendimu“, – teigia R.Vilpišauskas.

Politologo nuomone, koalicijos gyvybingumui ši istorija didelės įtakos neturės, nes buvimas tarp valdančiųjų suteikia partijoms daugiau matomumo. „Darbo partija norą būti matoma veikiausiai išnaudoja ir šioje istorijoje“, – teigia R.Vilpišauskas. Jis abejoja, ar dalykiniai nesutarimai galėtų paskatinti Darbo partiją apleisti valdančiąsias pozicijas.

Pasak R.Vilpišausko, Darbo partijos susirūpinimas smunkančiais reitingais gali lemti tai, kad „mes galime matyti ir daugiau įvairių rokiruočių ir sprendimų, kurie palaikytų dėmesį Darbo partijai, valdančiajai koalicijai ar atskiriems darbo partijos ministrams“.