Kandidatuodamas į EP paminėjo studijas Maskvoje

Kaip DELFI sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Ramūnas Šileika, tyrimas dėl V. Uspaskicho diplomo buvo nutrauktas, mat suėjo senaties terminas.

„Niekas nepaaiškėjo", - ikiteisminio tyrimo rezultatus apibendrino pareigūnas.

Triukšmas dėl V. Uspaskicho išsilavinimo kilo 2005 m. birželį, kai žurnalas „Ekstra" paskelbė, esą DP vadovas gali būti tik penktos kategorijos suvirintojas dujomis, nors autobiografijoje teigia neakivaizdiniu būdu studijavęs Maskvos G. Plechanovo liaudies ūkio akademijoje. Ją esą baigė 1993 m., įgydamas ekonomisto specialybę. Tokia informacija buvo pateikta ir oficialioje V. Uspaskicho, jam šiemet kandidatuojant į Europos Parlamentą, anketoje.

„Uspaskich Viktor pavardė sąrašuose studentų, besimokiusių Rusijos G. Plechanovo ekonomikos akademijoje 1990-1993 m., neaptikta. Jo taip pat nėra sąrašuose studentų, baigusių akademiją 1993 m.", - žurnalas citavo oficialų akademijos atsakymą.

Kiek vėliau dienraštis „Lietuvos rytas" paskelbė, esą Kėdainių rajono apylinkės teisme atsirado dokumentas, įrodantis, kad V. Uspaskichas yra baigęs technikumą, o ne aukštąją mokyklą Rusijoje.

1995 m. sausio 10 d. būsimasis politikas buvo apklaustas baudžiamojoje byloje kaip nukentėjusysis, kurį esą sumušė du greitojo reagavimo rinktinės „Aras" viršilos. Kėdainių prokuratūros vyriausiojo prokuroro Vytauto Bučiaus atliktos apklausos protokole, surašytame iš V. Uspaskicho žodžių, esą aiškiai užfiksuota, jog šio asmens išsilavinimas yra „spec. vidurinis". Apklaustasis ne tik pasirašė protokolą, bet ir savo ranka pridėjo, kad viskas surašyta teisingai.

Iškėlus tokias abejones, tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas nurodė Ūkio ministerijai vadovavusiam parlamentarui V. Uspaskichui viešai pristatyti aukštojo mokslo baigimo dokumentą.

Po gero mėnesio V. Uspaskichas televizijos eteryje pademonstravo neseniai išrašytą diplomo dublikatą. Originalas, kuris esą saugomas akademijos archyve, taip ir nebuvo parodytas. DP vadovo teigimu, abejonių dėl diplomo tikrumo kilo dėl to, kad akademijos dokumentuose jo pavardė buvo parašyta klaidingai.

Prokurorai Maskvoje rado užtrenktas duris

Jei būtų paaiškėję, kad V. Uspaskichas diplomą Rusijoje gavo neteisėtai, negaliojančiu turėjo būti pripažintas 1999 m. gautas Kauno technologijos universiteto diplomas. Čia jis baigė ekonomikos magistrantūros studijas, o 2000 m. tapo šios aukštosios mokyklos doktorantu.

Nei ministrui, nei Seimo nariui aukštasis išsilavinimas nėra privalomas, bet V. Uspaskichui būtų grėsusi bausmė už dokumentų klastojimą – ne tik siekiant magistro laipsnio, bet ir gaunant teisę dirbti su slapta informacija.

Po 2004 m. Seimo rinkimų V. Uspaskichui atiteko ūkio ministro portfelis. Įstatymai numato, kad ministrai privalo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) gauti leidimus dirbti su slapta informacija. Prašymą dėl jo pateikė ir DP pirmininkas. V. Uspaskichas nurodė, kad ekonomikos bakalauro laipsnį įgijo Maskvoje, o magistro – Kaune.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, kuris, siekdamas gauti dokumentą ar suklastoto dokumento tikrumo patvirtinimą, pateikė įstaigai ar tarnautojui melagingą informaciją, baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu.

Kilus abejonėms dėl diplomo tikrumo, A. Brazauskas pavedė VSD patikrinti šią informaciją. Papildomų duomenų gavę pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl melagingos informacijos pateikimo, siekiant įgyti dokumentą. Tyrimas vėliau buvo perduotas Vilniaus apygardos prokuratūrai.

2005 m. rudenį du prokurorai išskrido į Maskvą aiškintis aukštojo mokslo diplomo išdavimo V. Uspaskichui aplinkybių. Pareigūnai turėjo atsakyti į klausimą, ar politikas apskritai mokėsi tuometinėje G. Plechanovo liaudies ūkio akademijoje. Jie tikėjosi patekti į G. Plechanovo akademijos archyvus, bet durys nebuvo atvertos. Ikiteisminis tyrimas klostėsi nesėkmingai. Mat Rusijos prokurorai ignoravo Lietuvos pareigūnų prašymus pateikti įrodymus, kad V. Uspaskichas yra baigęs G. Plechanovo akademiją. Bandant išsiaiškinti tiesą, teisinės pagalbos prašymus Maskvai siuntė ir buvęs generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, ir jo įpėdinis Algimantas Valantinas. Atsakymų nesulaukta. „Arba rusai tingi atsiliepti į mūsų prašymą, arba vengia", - anksčiau svarstė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Kaip prieš keletą metų žurnalistams teigė tuometinė Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė, rusų pareigūnai tvirtino, kad už baudžiamąjį nusižengimą, dėl kurio Lietuvoje atliekamas tyrimas, Rusijoje nenumatyta atsakomybė.

„Nieko neradome, bet tam tikrų įtarimų lieka"

V. Uspaskicho diplomu domėjosi ir Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC). To paprašė Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Nors politikas dar 2005 m. atsistatydino ir iš Vyriausybės, ir iš Seimo, tyrimas nebuvo nutrauktas, nes jis liko vadovauti didžiausiai parlamentinei partijai. Iš pradžių vengę reaguoti į raštus iš Lietuvos, galiausiai rusai atsiuntė patvirtinimą, kad V. Uspaskicho turimas dokumentas tikrai buvo išduotas, tačiau įrodymų, kad jis mokėsi Rusijos aukštojoje mokykloje, nepateikė.

SKVC per Užsienio reikalų ministeriją sulaukė Rusijos federalinės švietimo ir mokslo priežiūros tarnybos direktoriaus pavaduotojo E. Gevorkiano pasirašyto rašto, kuriame patvirtinta, kad V. Uspaskichui buvo išduotas G. Plechanovo ekonomikos akademijos diplomas.

2006-aisiais gautame rašte buvo pateikti atsakymai į beveik visus užduotus klausimus, pavyzdžiui, patvirtinta, kad akademija išdavė diplomą su numeriu EV 774150. Tačiau ar V. Uspaskichas studijavo ir baigė šią aukštąją mokyklą, rusai neatsakė, nes to nebuvo klausti.

Šis atsakymas prieštaravo minėtam G. Plechanovo akademijos prorektoriaus raštui, kurį paviešino „Ekstra". Kaip anksčiau teigė SKVC vadovas Eugenijus Stumbrys, mūsų šalies tarnybos patikino, kad pagrindo netikėti šia pažyma nėra.
Beje, kiek anksčiau akademijos rektorius V. Vidiapinas buvo informavęs Lietuvos ambasadą Maskvoje, kad V. Uspaskichas 1988 m. įstojo į šią aukštąją mokyklą ir 1993 m. ją baigė.

Pirmadienį E. Stumbrys sakė, kad SKVC daugiau informacijos taip pat nepavyko gauti. Kadangi pats politikas neprašė patvirtinti jo diplomo autentiškumo, papildomų duomenų neieškota. „Informacija buvo prieštaringa. Mes nieko neradome, bet tam tikrų įtarimų lieka", - DELFI teigė jis.

Pačio V.Uspaskicho apie jo diplomo istorijos pabaigą paklausti nepavyko - politikas neatsiliepė telefonu.