„Tačiau mes ir toliau kviečiame jaunuolius registruotis į 2016 m. tarnybą, nes labai svarbus prašymo pateikimo laikas – kuo anksčiau pateikiamas prašymas, tuo didesnė tikimybė, kad bus galima išsirinkti tinkamiausią norimą tarnybos vietą“, – primena KAM atstovas.

– Stabdomas šaukimas jau penktame iš šešių Panevėžio regione. Kokia tai žinia būtent šiame regione gyvenantiems šaukiamojo amžiaus jaunuoliams?

– Žinia labai paprasta – nebus kviečiami procedūrų dar nepradėję privalomai šaukiami jaunuoliai, kurie į karo prievolės komplektavimo padalinį turėjo atvykti spalio 5 dieną ir vėliau. Taigi jiems atvykti nereikės. Be abejo, informaciją geriausia pasitikslinti susisiekus su regioniniu skyriumi – kontaktus galima rasti svetainėje karys.lt. Ir pabendravus viską išaiškins karo prievolės specialistai.

– Tačiau jaunuoliai gali ir toliau savanoriškai registruotis?

– Taip. Tačiau mes ir toliau kviečiame jaunuolius registruotis ne tik į šių metų tarnybą, bet ir į 2016 m., nes labai svarbus prašymo pateikimo laikas – kuo anksčiau pateikiamas prašymas, tuo didesnė tikimybė, kad bus galima išsirinkti tinkamiausią norimą tarnybos vietą.

– Kokias socialines garantijas gauna jaunuoliai, savanoriškai pareiškę ketinimą tarnauti kariuomenėje?

– Jie gauna visą valstybės išlaikymą: apgyvendinimą, maitinimą, aprangą, socialinį ir gyvybės draudimą. Taip pat kiekvienam šauktiniam kariui per mėnesį mokama 140 eurų buitinė išmoka. Be to, kas mėnesį kaupiama speciali įmoka, kuri bus išmokama baigus tarnybą, po 9 mėnesių. Išmokos dydis priklausys nuo tarnybos vertinimo rezultatų. Jei tarnybos metu šauktinis neišleis nė cento, sudėjus buitinę išmoką ir sumą už labai gerai atliktą tarnybą, galutinė bendra suma galėtų būti apie 3 tūkst. eurų.

– Paskutiniais duomenimis, visoje Lietuvoje savanoriškai atlikti karinę tarnybą norą pareiškė 2 706 jaunuoliai. Taigi šiemet trūksta beveik 300 savanorių, nes Vilniaus regione nesusirenka reikiamas jų skaičius. Kaip manote, ar pavyks šių metų šauktinių skaičių Vilniuje užpildyti vien savanoriais?

– Iš tikrųjų mes turime dvi kategorijas savanorių. Vieni, kurie yra patekę į sąrašą, turi galimybę pateikti prašymą dėl pirmumo. Jų šiuo metu yra daugiau nei 700. Kaip jau minėjote, turime apie 2 700 tikrų savanorių, kurie nebuvo patekę į sąrašus ir pateikė prašymus. Taigi procedūros dar vyksta, o dalis jaunuolių atkrinta dėl tinkamumo kriterijų. Tačiau tikimės, kad šių dviejų kategorijų karo prievolininkų užteks tam, kad galėtume sukomplektuoti karinius vienetus šiais metais.