Savo ruožtu vaiko mama aiškina girdėjusi, kad iki tol į jokius konfliktus nesivėlusį jos sūnų sumušė bendramokslis anglas. Berniukas patyrė šoką, stipriai sužalota jo ranka.

Kad tokia istorija iš tiesų buvo nutikusi DELFI patvirtino ir Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė. Jos teigimu, šis vaikas – ne vienintelis nukentėjęs po „Brexit“ referendumo.

„Pagausėjo netiesioginės agresijos, t.y. kai mokykloje vaikai ignoruojami mokytojų, taikomos griežtesnės taisyklės, replikuojama, „užsisėda“ dėl to, kad yra iš ES šalių. Nukreipta neapykanta į vaikus kelia nerimą“, – DELFI aiškino ji.

Sumušti vaiką liepė

„Ketvirtadienį grįžtantis iš mokyklos buvo užpultas ir sumuštas mano sūnėnas. Viskas įvyko Anglijoje, Mančesterio priemiestyje. Vaikas buvo ramus, 12-os metų amžiaus. Gyveno anglų rajone, mokėsi anglų mokykloje, dauguma draugų taip pat buvo anglai. Jo tėvai taip pat gerai sutarė su vietiniais. Tačiau ketvirtadienį jis nepasiekė namų vien dėl to, kad yra lietuvis“, – aiškino į DELFI besikreipusi berniuko teta.

Jos teigimu, užpuolimą mačiusios anglės pasakojo, kad gatvėje sustojo mašina, kurią vairavusi moteris esą savo sūnui tiesiog liepė išlipti ir greta ėjusį lietuvį sumušti.

„Neįsivaizduoju, kaip mama gali liepti vaikui smurtauti prieš kitą vaiką ir tai stebėti. Viską mačiusios anglės iškvietė greitąją pagalbą ir kraujuojantį mano sūnėną išvežė į ligoninę“, – pasakojo moteris.

Lietuviai šokiruoti

Anot jos, anglės kreipėsi į policiją, pažadėjo dėl šio atvejo pareigūnams paliudyti.

„Visi ten esantys lietuviai šokiruoti. Manome, kad tai susiję su „Brexit“. Kai sesuo apie tai pranešė vietos lietuvių bendruomenei, atsirado dar vieni lietuviai, kurių dukra taip pat buvo užpulta ir sumušta būtent po „Brexit“, – aiškino moteris.

Skaudu jai ir tai, kad iki jos sesers šeimos atostogų Lietuvoje buvo likusios vos kelios savaitės.

Sumušė sūnaus bendraamžis ir bendramokslis

Tuo metu pati berniuko mama DELFI sakė, kad sužeistą jos sūnų namo parvedė dvi anglės, kurios jį nuo smurtaujančio berniuko ir apgynė. Vėliau ji pati sūnų nuvežė į ligoninę.

„Sūnus buvo šokiruotas, kraujavo jo ranka. Ligoninėje jam suklijavo žaizdą. Tos dvi anglės buvo pasibaisėjusios. Sūnus su niekuo nekonfliktuodavo, viskas buvo gerai, tik štai prie grįžtančio iš mokyklos sustojo mašina, už kurios vairo sėdėjo anglė motina su sūnumi. Kaip vėliau išsiaiškinome, tas berniukas – mano sūnaus bendraamžis, jie lako tą pačią mokyklą“, – pasakojo moteris.

Pats sūnus jai pasakojo tik pamatęs, kaip atsidaro automobilio durelės ir išgirdęs raginimus stumti ir mušti.

„Gerai, kad greta stovėjusios anglės labai greitai sureagavo ir užstojo sūnų. Nežinau, kaip būtų pasibaigę. Kol vaiką vedė namo, ta moteris sekė iš paskos“, – pasakojo sužaloto berniuko mama.

Panašios problemos kyla ir kitiems

Labiausiai ji sakė nustebusi tuo, kad kai kiek atsigavusi nuo patirto šoko savo patirtimi pasidalino su lietuvių bendruomene, sužinojo, kad su panašiomis problemomis susidūrė ne jie vieni.

„Labai nustebau, kad atsiliepė daug šeimų, kurių vaikai vienaip ar kitaip šiuo metu yra skriaudžiami dėl Jungtinėje Karalystėje vykstančios situacijos. Tačiau visi tvirtina, ką galėję, tą padarę – informavę policijos pareigūnus“, – aiškino moteris.

Jos teigimu, įrodyti, kad vaikai puolami dėl savo tautybės – labai sunku. Ji taip pat aiškino, kad nėra tikra, ar jos sūnus taip pat buvo užpultas dėl to, tačiau tikina daugiau priežasčių, kodėl tai galėjo būti padaryta, nežinanti.

Puolimo aiškina nepastebintis: nėra ko bijoti ar jaudintis

Tuo metu Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės Mančesterio skyriaus pirmininkas Jonas Podvoiskis DELFI sakė apie šį moters atvejį negirdėjęs, tačiau kartu pripažino, kad taip gali būti dėl to, kad pastarosiomis dienomis jis netikrino žinučių lietuvius Mančesteryje vienijančiose feisbuko grupėse. Nepastebėjęs pastaruoju metu jis aiškino ir didesnio lietuvių puolimo.

„Per televiziją rodė reportažus apie lenkus, kurių metu tai vienas, tai kitas pasisakė, kad kiek kreivai į juos žiūri ir reaguoja, tačiau dauguma sako, kad viskas kaip buvo, taip ir yra – niekas nepasikeitė. Abejonės, nerimas gal justi ir tarp lietuvių, ir tarp britų. Bet nėra jokios bendros vieningos nuomonės“, – aiškino J. Podvoiskis.

Jo teigimu, Jungtinėje Karalystėje šiuo metu nėra dėl ko bijoti ar jaudintis, nes referendumas buvo tik patariamas, o jeigu ir galiausiai būtų nuspręsta išstoti iš ES, šis procesas užtruktų bent dvejus metus.

„Kas turi darbą, dirba sau ir nekreipia didelio dėmesio į tą „Brexitą“. Kad būtų kažkokia bėdų ar problemų banga tikrai nepastebėjau. Be jei kas patiria smurtą, susiduria su neapykanta, turi skambinti į policiją, kurios numeris čia – 101“, – informavo jis.