Tai numatoma ketvirtadienį Seimui pateiktame Poligrafo naudojimo įstatymo papildymo projekte. Už jį balsavo 37 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vieno, 14 susilaikė. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Seimo nariai konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Anušauskas taip pat siūlo, kad su poligrafu dirbantys tyrėjai privalėtų turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą, būti baigę mokymus, per kuriuos įgyjama tyrėjo kvalifikacija, turėtų leidimą dirbti ar susipažinti su informacija, sudarančia valstybės paslaptį.

Į įstatymą taip pat siūloma įrašyti atvejus, kada teisė atlikti tyrimus poligrafu atimama. Pagal projektą, ji būtų prarandama, kai tyrimo specialistas netenka Lietuvos pilietybės, kai panaikinamas išduotas leidimas dirbti su slapta informacija, kai tyrimo specialistas nutraukė darbo (tarnybos) santykius.

Be to, norima nustatyti, kad specialistas privalo naudoti tik moksliškai pagrįstą ir Vyriausybės įgaliotos institucijos pripažintą tinkama taikyti tyrimo metodiką.

Dėl poligrafo naudojimo, gautų išvadų tikslumo ir legitimumo diskusija buvo kilusi po to, kai tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorių Vitalijų Gailių bei jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento medžiaga. Šie pareigūnai buvo anksčiau tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką "Snoras" atskleidimo.