„Paanalizuokite viešuosius pirkimus ir partinį finansavimą, t. y. kiek (pirkimus laimėję. – red.) juridiniai asmenys skyrė tam tikroms partijoms. Šiandien įstatymas draudžia juridiniams asmenims finansuoti partijas, o 95 proc. partijų finansų sudarė pinigai, gauti iš juridinių asmenų. Įsivaizduokite, partijos neteko 95 proc.

Tai reikės kompensuoti. Minimalūs kompensavimo mechanizmai yra, tačiau jų bus mažai, todėl pagrindinė viltis – kad partijų biudžetai pasipildys iš šešėlio. Tam, kad pasipildytų iš šešėlio, reikia tuos pinigus išgryninti, nusikalstamu būdu gauti, o čia atsiranda kliuvinys, kadangi yra FNTT sukurti įrankiai: kartu su Valstybine mokesčių inspekcija įsteigtas Rizikos analizės centras, veikia pinigų plovimo prevencijos mechanizmai, įvedėme dar papildomų rizikos detektorių. Atsirado didelė grėsmė. Manau, kad viena iš šiandieninės situacijos priežasčių – ateinančių rinkimų finansavimo saugumas“, – sakė V. Gailius.

Kaip teigė drauge su V. Gailiumi atleistas jo pavaduotojas Vytautas Giržadas, oficiali partijų buhalterija esanti tik aisbergo viršūnė.
„Kad partija laimėtų rinkimus, ji turi atlikti aibę veiksmų: suburti žmonių grupę, duoti skelbimus, organizuoti darbą taip, kad žmones įtikintų juos išrinkti. Tam reikalingi pinigai. Pinigai yra arba oficialiai deklaruojami, arba šešėlyje. Šešėlio mes net nematome.

Visa oficiali buhalterija partijų ir apskritai finansinės struktūros yra tik aisbergo viršūnė, visa kita plaukioja apačioje. Tam, kad sugaudytų tai, kas yra apačioje, reikalingi tyrimai, kuriuos ir atlieka FNTT. O šiuo atveju yra laikotarpis prieš rinkimus“, – sakė V. Giržadas.
Jis sakė su tokiu beteisiškumu per 21 darbo Vidaus reikalų ministerijos sistemoje metus dar nėra susidūręs.

„Niekam jūs nesiaiškinsite, vyrai, eisite lauk. Kitą dieną jie dar pasakė, kad mus ūkvedžiais įdarbins. Pasiūlykite mums būti ūkvedžiais. Ne, niekas mums nesiūlo jokio darbo. Atidirbome nuo 1990 m., ir viso gero. Visą laiką buvo gerai, o dabar – padirbėjote, vyriokai, ir viso gero. Mus sulygino su tais asmenimis, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, vartoja narkotines, psichotropines ar kitas medžiagas, aišku, yra ir asmeninių dalykinių savybių, dėl kurių jie netinka darbui su įslaptinta informacija. Ginsimės teisinėmis priemonėmis – Lietuvoje galioja įstatymai“, – sakė V. Giržadas.

Sprendimą atleisti iš užimamų pareigų neteisėtu laikantis, todėl teismui jį skųsiantis teigė ir buvęs FNTT vadovas V. Gailius.

Laidos įrašą galite pasiklausyti paspaudę šią nuorodą.