O. Šarmavičius laimėjo konkursą šioms pareigoms užimti, tik šiuo metu yra tikrinamas jo patikimumas Korupcijos prevencijos įstatymo nustatyta tvarka.

Tai patvirtino ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjas Elvinas Jankevičius, kuris pirmininkavo konkurso komisijai.

Įdomu tai, kad pats O. Šarmavičius, dar eidamas Valstybės tarnybos departamento direktoriaus pareigas, sausio 20 dieną patvirtino pareiginius reikalavimus šiai pozicijai.

Tai reiškia, kad ši pareigybė yra įsteigta naujai.

Tiesa, Valstybės tarnybos departamentas paaiškino, kad turi vieną direktoriaus pavaduotoją Edvardą Žukauską, bet jis dirba Azerbaidžane, kur vykdomas 2 metų trukmės Europos Sąjungos finansuojamas Dvynių projektas. Šiuo projektu Lietuva turėtų perduoti gerąją valstybės tarnybos patirtį nedemokratiniam Azerbaidžano režimui.

Taigi išėjo taip, kad Valstybės tarnybos departamentas, atleidus O. Šarmavičių iš direktoriaus pareigų, liko be galvos.

Pasiteiravus, ar normalu, kad O. Šarmavičius pats sausio mėnesį patvirtino pareiginius reikalavimus direktoriaus pavaduotojo pozicijai, o vasarį buvo atleistas iš direktoriaus ir jau spėjo sudalyvauti konkurse, premjero patarėjas E. Jankevičius teigia, kad reikia žvelgti, ar reikalavimai buvo kuo nors išskirtiniai, ar kyla įtarimas, kad reikalavimai sukonstruoti specialiai konkrečiam asmeniui.

Valstybės tarnybos departamentas pateikė direktoriaus pavaduotojo pareigybės aprašymą. Jame teigiama, kad direktoriaus pavaduotojo pozicijos lygis ir kategorija yra A 18.

Asmuo, pretenduojantis užimti šias pareigas, turi turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą socialinių mokslų studijų srities išsilavinimą, turėti ne mažesnę nei 2 metų vadovaujamos darbo patirtį, turėti patirties rengiant strateginius dokumentus, rengiant ir įgyvendinant programas, projektus, turėti patirties rengiant teisės aktus, susijusius su personalo valdymu, išmanyti Lietuvos teisinę sistemą, turėti darbo patirties tarptautinėse, tarp jų ir Europos Sąjungos, darbo grupėse, mokėti anglų kalbą B1 (pažengusio vartotojo) lygiu, gebėti analizuoti ir apibendrinti informaciją.

Valstybės tarnybos departamentas informavo DELFI, kad šiuos reikalavimus iš viso atitiko 10 pretendentų. Taigi reikalavimai direktoriaus pavaduotojui nebuvo itin specifiniai.

Palyginus šiuos reikalavimus su direktoriaus pavaduotojui E. Žukauskui taikytais reikalavimais, matyti, kad jie truputį skiriasi, bet nežymiai. Pavyzdžiui, E. Žukauskui pretenduojant į pavaduotojo pareigas, reikėjo 5 metų vadovaujamo darbo patirties, taip pat mokėti naudotis Microsoft Office programiniu paketu.

Tačiau jam nereikėjo turėti darbo patirties tarptautinėse ir Europos Sąjungos institucijų sudaromose darbo grupėse. Pareigybės lygis ir kategorija liko tokia pati.

Konkurso komisijai pirmininkavo buvęs socialdemokratas, dabar premjero patarėjas E. Jankevičius, joje taip pat dirbo Vidaus reikalų ministerijos Žmogiškųjų išteklių politikos departamento Valdymo skyriaus vedėja Irina Malūkienė bei 4 Valstybės tarnybos departamento atstovai: Tarnybos sąlygų skyriaus vedėjas Aistis Rusteika, Teisinio atstovavimo ir stebėsenos skyriaus vedėja Inga Sirutavičė, Atrankų skyriaus personalo atrankos specialistė Irena Žukauskaitė ir Vidaus administravimo skyriaus vyr. specialistė Laimutė Drazdauskaitė.

Kitaip tariant, 4 komisijos nariai buvo pavaldūs O. Šarmavičiui iki vasario 1 dienos ir bus pavaldūs, kai O. Šarmavičius pradės eiti direktoriaus pavaduotojo pareigas atlikus visus patikrinimus.

Komisijos pirmininkas E. Jankevičius anksčiau priklausė Lietuvos socialdemokratų partijai ir ėjo vidaus reikalų viceministro pareigas, kai S. Skvernelis buvo vidaus reikalų ministras.

Komisijos pirmininkas: O. Šarmavičius pasirodė geriausiai

E. Jankevičius teigia, kad žiūrint objektyviai O. Šarmavičius iš tiesų konkurse pasirodė geriausiai, nes puikiai išmano Valstybės tarnybos departamento veiklą, todėl būtų buvę neobjektyvu ir nesąžininga nepaskelbti jo konkurso nugalėtoju.

„Nematau nieko blogo, jeigu konkurso sąlygos nėra išskirtinės ir pritaikytos kažkam konkrečiai. Konkursas nepasirodė keistas, žmogus atsakė teisingai į jam pateiktus klausimus. Kadangi jis ilgai dirbo šiame darbe, sistemą puikiai išmano. Būtume elgęsi neobjektyviai, jei būtume vertinę kažkaip kitaip. Jis tikrai labai profesionaliai atsakė į pateiktus klausimus“, - sakė premjero patarėjas.

Pašnekovas pabrėžė, kad visi pokalbiai su pretendentais buvo įrašinėjami ir O. Šarmavičius pasirodė geriausiai iš visų. „Matosi, kad jis šitą sistemą išmano ir ja gyvena“, - teigia E. Jankevičius.

Elvinas Jankevičius

Beje, Vyriausybė informavo, kad dalyvauti konkurso komisijoje buvo pakviestos ir dvi nevyriausybinės organizacijos. Pasak E. Jankevičiaus, viena iš pakviestųjų buvo „Transparency International“ Lietuvos skyrius, bet, deja, niekas savo atstovo neatsiuntė.

Ilgametis vadovas

O. Šarmavičius Valstybės tarnybos departamentui su pertraukomis vadovavo nuo 2002 m.

2010 m. jis iš pareigų buvo atleistas tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu, bet 2011 m. teismas nurodė O. Šarmavičių grąžinti į departamento direktoriaus pareigas ir sumokėti kompensaciją už priverstinę pravaikštą. Vidaus reikalų ministerija teismo nurodymą įvykdė.

Nors teismas O. Šarmavičių grąžino į pareigas, 2011 m. rugsėjį jau pirmąją darbo dieną jis pateikė atsistatydinimo pareiškimą. Po 2012 m. Seimo rinkimų pasikeitus politinei daugumai ir Vyriausybei, 2013 m. sausį socialdemokratas vėl buvo paskirtas departamento direktoriumi ketverių metų kadencijai.

Kartu buvo pakeistas ir departamento pavaldumas – tai tapo nebe žinyba prie Vidaus reikalų ministerijos, bet prie Vyriausybės.