Savo ruožtu zoologijos sodas žada pasirūpinti prie karščio nepratusiais gyvūnais ir kai kuriuos iš jų palepinti šaldytomis uogomis.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, penktadienio dieną temperatūra vietomis gali šoktelti iki 31 laipsnio šilumos. Šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį termometro stulpelis gali rodyti dar keliais laipsniais daugiau.

„Kas dieną temperatūra vis kils. Penktadienį vėsiausia bus pajūryje – 26 laipsniai, kitur svyruos tarp 27–30 laipsnių, kai kur gali pakilti ir iki 31. Bus sausa, debesų danguje praktiškai nematysime. O šeštadienį ir sekmadienį sulauksime dar karštesnių orų - temperatūra turėtų kilti iki 27–32 laipsnių“, – BNS sakė sinoptikė Edita Gečaitė.

Pirmadienį po pietų vietomis gali pasirodyti lietus su perkūnija, kuris nuslopins karštį, tačiau pietrytiniuose rajonuose oras dar gali įkaisti iki 29, o vietomis - net iki 34 laipsnių.

Didžiausi karščiai šiuo metu tvyro Ispanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Italijoje – ten temperatūra siekia 35–39 laipsnius ir tokia išsilaikys iki kitos savaitės vidurio. Ispanijoje pirmadienį vietomis gali įkaisti net iki 44 laipsnių.

Anot medikų, didžiausią pavojų karštis kelia vaikams iki ketverių metų ir vyresniems nei 65 metai žmonėms. Didesnė sveikatos problemų rizika kyla antsvorį turintiems, ilgai dirbantiems ar sportuojantiems karštyje žmonėms, sergantiems širdies ligomis, diabetu, epilepsija.

Esant karščiams, rekomenduojama gerti daug skysčių, valgyti vaisius bei daržoves, dažniau užsukti į vėsias vietas su oro kondicionieriumi.

Karštis žalingas ne tik žmonėms – nuo jo gelbėti reikia ir gyvūnus, kurie kilę iš šiaurės. Pasak Kauno zoologijos sodo direktoriaus Aurimo Didžioko, atslinkus karščiams gyvūnai laistomi vandeniu, jiems įrengiamos pavėsinės, duodama pasilepinti šaldytomis uogomis.

„Arktiniams vilkams padaryti stogeliai su lapais – nepaliekame jų kepti ant saulės. Kartais būna lankytojų skundai, kad gyvūnų neišeina matyti lauke, nes jie sulenda į vidų. Laistome, gali būti užšaldyti vaisiai, kuriuos lupinėdamos smaginasi beždžionės“, – BNS sakė A.Didžiokas.

Europoje vietomis temperatūrai šią savaitę šoktelėjus iki 40 laipsnių karščio, Jungtinės Tautos įspėjo, kad karščio bangos dėl klimato kaitos tampa vis dažnesnės ir stipresnės bei paragino daugiau valstybių pasirūpinti perspėjimo sistemomis, kurios apie pavojus informuotų gyventojus.