Vilniaus meras Artūras Zuokas sausio 14 d. surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, jog įtariama, kad registraciją į vaikų darželius sabotavo programišiai – gal net užsiundyti politinių oponentų. Sostinės galva taip pat pareiškė, kad dėl menamo išpuolio bus kreipiamasi į teisėsaugą. Nuo šio mero pareiškimo praėjo jau dvi savaitės, o joks savivaldybės skundas Generalinės prokuratūros nepasiekė.

Tai DELFI patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Mažonė.

„Ne. Ne pirma situacija, kai taip atsitinka. Pas mus paskutinis iš savivaldybės gautas raštas buvo 2014 m. gruodžio mėnesį“, - sakė V. Mažonė.

Patys sau detektyvai

Vilniaus savivaldybė DELFI patvirtino, kad kreipimasis į prokuratūrą vis dar nėra išsiųstas. Esą tai bus padaryta, kai savivaldybės specialistai baigs savo pačių atliekamą tyrimą.

„Tyrimas į pabaigą, o į kreipimąsi ruošiamasi sudėti visus tyrimo metu surinktus duomenis“, - DELFI teigė savivaldybės E. Miesto departamento vadovas Jonas Pidkovas.

Anot jo, savivaldybės specialistams pavyko nustatyti galimų išpuolio vykdytojų IP adresus.

Jonas Pidkovas
„Kaip skelbėme anksčiau pirminėse išvadose, buvo aptikta neteisėtų veiksmų pėdsakų, jog buvo laužtasi į vilnius.lt portalą, užfiksuotos „brute force“ atakos, yra tikimybė, kad buvo gautos nesankcionuotos prieigos prie serverio administratoriaus teisėmis, nustatyti IP adresai, tačiau tyrimas tebevyksta. Laukiame trečiųjų šalių tyrimo pabaigos, rekomendacijų“, - tęsė J. Pidkovas.

Vis dėlto atnaujinti registracijos į darželius savivaldybė neskuba.

„Nauja registracija bus paskelbta tada, kai tikrai būsime tikri ir apsaugoti nuo piktybinio kenkimo sistemai iš išorės. Vilniaus miesto savivaldybės taryba praėjusią savaitę nusprendė pakeisti registracijos į darželius tvarką ir numatyti, kad apie naują registracijos datą vilniečiai bus informuojami prieš 7 dienas ir registracija bus skelbiama administracijos direktoriaus įsakymu. Registracija planuojama atnaujinti tuomet, kai bus įsitikinta dėl jos saugumo“, - sakė J. Pidkovas.

STT: sistema leidžia valdininkams piktnaudžiauti

Trečiadienį savo pastabas paskelbė priėmimo į Vilniaus darželius tvarką patikrinusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Gerų žinių A. Zuokui STT nepranešė. Pirmiausiai dėl to, kad nustatytos galimybės savivaldybės specialistams manipuliuoti sistema.

„STT specialistai nustatė, kad veikianti elektroninė informacinė sistema, skirstanti vietas darželiuose, nepanaikina savivaldybės valdininkų galimybių piktnaudžiauti savo įgaliojimais sudarant grupes darželiuose.

Pažymėtina, kad Savivaldybė, steigdama informacinę sistemą, patvirtino informacinės sistemos nuostatas nesuderinusi jų projekto Valstybės informacinių sistemų steigimo, kūrimo, modernizavimo ir likvidavimo tvarkos aprašo nustatyta tvarka ir nepateikė Registrų ir valstybės informacinių sistemų registro tvarkytojui duomenų apie informacinės sistemos įsteigimą. Be to, Savivaldybės E. miesto departamentas STT specialistams nepateikė informacinės sistemos vartotojų vadovo ar aprašo, teigdamas, kad jis yra nepatvirtintas ir tobulintinas“, - teigiama STT pranešime.

„Šios aplinkybės leidžia abejoti: ar informacinė sistema veikia skaidriai ir patikimai, ar per sistemą įvestų duomenų negalima keisti“, - pažymi STT.

Savivaldybės reakcijos į pastabas STT lauks tris mėnesius.

IT ekspertas: panašu į įžūlų, padriką melą

Darželių registravimo peripetijas sekantis tarptautinės kompanijos IT skyriaus vadovas DELFI teigė jog pasiteisinimai apie kibernetines atakas ir kalbos, neva dėl to bus kreipiamasi į prokuratūrą - įžūlus ir padrikas melas. „Aš asmeniškai tuo netikiu“, - sakė IT sistemų ekspertas, žlugusią registraciją į darželius lygindamas su tiketa.lt istorija, kai pirmųjų bilietų pirkti supuolę krepšinio aistruoliai prieš 2011 m. Europos čempionatą nulaužė visą sistemą.

Paklaustas, ką pats tokiu atveju visų pirma padarytų, DELFI pašnekovas minėjo du punktus. Pirma, rimtai investuotų į sistemos našumą ir atliktų tinkamą testavimą. Antra – keistų principu „kas pirmesnis, tas gudresnis“ pagrįstą registraciją į tokią, kuri nesukeltų staigaus antplūdžio, bet būtų skaidri ir audituojama.

„Ir vienu, ir kitu atveju registracijos sėkmė – tik loterija. Tik tiek, kad vienu atveju lošiama prieš informacinę sistemą, interneto pralaidumą, asmeninių kompiuterių greitumą ir kompiuterinius formų pildymo įgūdžius, kitu atveju – tiesiog prieš atsitiktinumo faktorių, kuris būtų įvestas, jei nėra kitų prioritetų besiregistruojančiajam“, - komentavo IT specialistas.

DELFI pašnekovui nė kiek nekeista, kad pirmumo teise pagrįsta registracijos sistema „lūžo“.

„Informacinėms sistemoms, kurios turi atlaikyti staigius apkrovos šuolius, keliami itin specifiniai programavimo metodai ir reikalavimai, nes retai kada informacinės sistemos našumas yra tiesinis. Tai reiškia, kad pasiekus tam tikrą apkrovos ribą sistemos našumas pradeda mažėti eksponentiškai, kol ji visiškai sustoja. Parengti našią programinę įrangą yra sudėtinga nes kasdienėje informacinės sistemos veikloje nesimato vadinamųjų „butelio kakliukų“, kurie pasiekus tam tikrą apkrovos ribą sutrikdo viso tinkalalapio veiklą. Norint identifikuoti tokius „butelio kakliukus“ reikia tiek kruopštaus našumo testavimo, tiek tinkamų standartų laikymosi“, - pasakojo IT ekspertas.

Jam atrodo visiškai natūralu, jog tėveliai, norėdami pasinaudoti pirmumo teise, pradėjo tikrinti ar registracija jau atvira gerokai prieš oficialų paleidimo laiką.

„Tikėtina, kad registruojantis padėjo draugai ir giminaičiai tam, kad padidintų pirmumo tikimybę. Taip pat neatmestina, kad informacines technologijas išmanantys tėveliai bandė registracijos procesą kiek įmanoma automatizuoti. Staigus operacijų šuolis ir galėjo sutrikdyti informacinės sistemos veiklą“, - mano IT ekspertas.

Kokiems vaikams teiks pirmenybę

DELFI primena, jog darželių eilės sudaromos atsižvelgiant į prašyme nurodytus prioritetus bei pirmumo teisę. Pastaroji suteikiama jeigu vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra teritorijoje, kuriai priskirtas darželis. Pirmenybė suteikiama vaikams, kuriems nebuvo skirta vieta darželyje iki einamųjų metų paskutinės dienos (iki 2014 m. gruodžio 31 d.) ir kurių gyvenamoji vieta deklaruota darželiui priskirtoje teritorijoje; vaikams iš šeimų, kuriose auga trys ir daugiau vaikų; vaikams, kurių brolis ar sesuo lanko tą pačią įstaigą.

Daugiau šansų patekti į darželius turi ir tie vaikai, kuriuos augina vienas iš tėvų (jeigu kitas yra miręs, teismo pripažintas dingusiu be žinios ar nežinia kur esančiu, teismo pripažintas neveiksniu), bei vaikai, kurių vienas iš tėvų turi ne daugiau kaip 40 proc. darbingumo lygio, arba kai vienas iš tėvų ar globėjų mokosi bendrojo ugdymo mokyklose Vilniuje.

Įstaigos darbuotojų, dirbančių pagal pagrindinio darbo sutartį, įvaikinti bei globą turintys ir du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai priimami be eilės neatsižvelgiant į teritorinį principą.

Jei nėra teisės į pirmenybę, eilės sudaromos pagal prašymo registracijos datą ir laiką.

Centralizuota prašymų pateikimo sistema kiekvienais metais prašymus pradeda priimti sausio antrąjį pirmadienį, nuo 00.00 val., kaip priimta daugelyje automatizuotų sistemų, naudojamų bankuose, mokesčių bei kitose elektroninius prašymų registrus naudojančiose institucijose.

Užstrigo net nepradėjusi veikti

Registracija į Vilniaus vaikų darželius „pakibo“ sausio 12 d., kai oficialiai turėjo prasidėti.

Atsižvelgusi į patirtus nepatogumus, savivaldybė tėvelius, kurių vaikai lankys darželius ir lopšelius nuo šio rugsėjo, pirmą mėnesį žadėjo atleisti nuo vaiko ugdymui skirto mokesčio, kuris siekia 14,48 eurų (50 Lt), tačiau prasiskolinusio Vilniaus miesto taryba tokioms kompensacijoms nepritarė.

Apie naują prašymų priėmimo datą savivaldybė žmones įsipareigojo informuoti ne vėliau kaip prieš savaitę, registracijos pradžią žadėdama skelbti ne vėliau, kaip iki vasario 28 d.