O artimiausia A. Lukašenkos aplinka bei didieji oligarchai Vilniuje, galima sakyti, gyvena. Jie perka butus ir namus, bendrauja su politikais ir vietos verslininkais. Ir jau seniai formuoja tokį jų požiūrį į A. Lukašenos režimą, kokios jiems reikia, praneša TV3 laida „Savaitės komentarai“.

Pačioje Vilniaus Senamiesčio širdyje, greta garsiųjų Stiklių, prabangiuose apartamentuose savaitgalius leidžia Baltarusijos oligarchai. Ir ne šiaip sau leidžia. Šaltinių teigimu, čia esančius prabangius butus yra nusipirkę kaimyninės Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos artimiausi bendražygiai.

Vienas jų, tai trečias stambiausias Baltarusijos oligarchas Aleksandras Šakutinas, kurio turtas vertinamas 150 mln. dolerių. A. Šakutinas vadovauja statybų technikos bendrovei „Akmodor“, taip pat priklauso organizacijai „Baltoji Rusia“, palaikančiai A. Lukašenką.

Prabangaus nekilnojamo turto Vilniuje, kaip teigiama, yra įsigijęs ir Jurijus Čižas, vadovaujantis kompanijų grupės „Triple“ direktorių tarybai, užsiimantis naftos produktų mažmenine prekyba, farmacija, turizmu, žemės ūkiu ir statybinių medžiagų gamyba. Pastaruoju metu jis įtrauktas į ES „juodąjį sąrašą“. Įtariama kad J. Čižas teikia finansinę paramą A. Lukašenkos režimui.

Teigiama, kad nekilnojamojo turto Vilniuje yra įsigijęs ir ilgametis buvęs Baltarusijos užsienio reikalų ministras ministras Sergejus Martynovas, premjeras Michailas Mesnikovičius, Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas.

Esą nekilnojamojo turto Lietuvoje turi kone visas Baltarusijos ministrų kabinetas ir visa artimiausia A. Lukašenkos aplinka. Tiesa, turtas įsigyjamas draugų ar artimųjų vardu.

Šaltinių teigimu, Baltarusijos oligarchai dykai laiko Vilniuje neleidžia, o aktyviai bendrauja ir bičiuliaujasi su Lietuvos milijonieriais – su Augustinu ir Artūru Rakauskais, Tautvydu Barščiu. Patys lietuvių verslininkai šia tema nekalba.

„Nekomentuosiu nieko. Aš sakau dar kartą, labai atsiprašau, atostogauju. Nei patvirtinti, nei paneigti aš nieko nesiruošiu“, - teigė Artūras Rakauskas.

Pasak politikos apžvalgininkų situacija dviprasmiška: mes lyg ir turėtume džiaugtis, kad į Lietuvą ateina papildomi pinigai, tačiau neturime atmesti ir kito aspekto, kad būdami Lietuvoje Baltarusijos oligarchai ir kiti aukšti šios šalies pareigūnai daro jiems naudingą įtaką.

„Negalima atmesti, kad, tarkime, baltarusiai vykdo ir Baltarusijos KGB užduotis Lietuvoje paveikti, daryti įtaką, pasukti reikalus taip, kad Lietuva būtų mažiau kritiška Baltarusijai, nekreiptų dėmesio į žmogaus teisių pažeidimus. Ir iš tiesų, jeigu prisimintume keistą, mano supratimu, Baltarusijos kareivio Stepano Zacharčenkos atvejį, kai Lietuva nesuteikia politinio prieglobsčio, neįleistus Baltarusijos opozicijos aktyvistus pastaruoju metu, tai galima išvesti, kad galbūt, tai yra ir tokių santykių padarinys“, - teigė politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Arvydas Anušauskas
„Labai abejoju, kad politikai jie gali daryti įtaką, bet paskiriems verslininkams, kurie turi ar verslą Baltarusijoje ar ruošiasi ten daryti didesnį verslą, tai, be abejonės, taip – gali daryti tokią įtaką ir tikriausiai daro“, - svarstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius Arvydas Anušauskas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atsisako komentuoti, ar jie stebi baltarusių oligarchų ir A. Lukašenkos parankinių pirkinius ir jų galimai daromą įtaką – esą tai ne jų sritis. Pasak saugumo, aukšti Baltarusijos pareigūnai yra taip pat ir žmonės bei gali Lietuvoje pirkti nekilnojamąjį turtą.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas užsimena, kad pirkdama nekilnojamąjį turtą Lietuvoje A. Lukašenkos aplinka galimai ruošiasi atsitraukimui.

„Dažniausiai autoritarinėse valstybėse vyksta tokie procesai, kad artimiausia aplinka ruošia savo atsitraukimo iš tos aplinkos kelius. Vilnius yra labai arti Minsko“, - sako A. Anušauskas.