Iš viso kandidatais į Tėvynės sąjungos vadovus partijos skyriai ir frakcijos buvo iškėlę penkis kandidatus – A.Kubilių, P.Ragauską, V.Žiemelį, ankstesnį vadovą europarlamentarą Vytautą Landsbergį ir Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnę Ireną Degutienę. Tačiau pastarieji du savo kandidatūras atsiėmė.

Naujai perrinktas TS pirmininkas A. Kubilius vicepirmininkais pasiūlė R. Juknevičienę, I. Degutienę ir P. Jakučionį.

Daugiau nei 40 skyrių paramos sulaukęs A.Kubilius partijos kolegoms pareiškė jaučiąs atsakomybę už Tėvynės sąjungą ir žmones, kurie ja tiki, todėl siekia likti pirmininko poste.

Parlamentaras prisipažino turintis ne tik „pliusų", bet ir „minusų" - „tariamai esu arogantiškas, piktas, tiesmukas ir be charizmos", tačiau kai kuriuos savo trūkumus iš karto paneigė.

Pasak A.Kubiliaus, šalies žiniasklaida nupiešia šiek tiek kitokį europarlamentaro Vytauto Landsbergio, kurį jis pavadino „reiškiniu", paveikslą nei yra iš tiesų. „Kai skaitau apie savo piktumą ir aroganciją, kartais jaučiu, kad tampu reiškiniu, kurio pats nepažįstu", - juokavo konservatorių lyderis.

Tuo tarpu kritišką požiūrį į kai kuriuos reiškinius A.Kubilius spėjo paveldėjęs iš savo velionio tėvo literatūros kritiko Vytauto Kubiliaus.

„Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas charizmą turėjo. Aš jiems nepavydžiu, - kalbėjo konservatorius. – Turiu pranešti liūdną žinią – aš būsiu toks pat. Metai tokie, kad žadėti didelių permainų negaliu. Pažadu tik šypsotis daugiau."

Anot A.Kubiliaus, svarbiausiais jo veiklos akcentais turėtų likti „sąžiningumas, atsisveikinimas su sovietine nomenklatūra ir proveržis į permainas". Jis pažadėjo, kad kitą kartą partijos vadovą rinks ne suvažiavimo delegatai, o visi Tėvynės sąjungos nariai.

Savo ruožtu Teisės instituto direktoriaus pavaduotojas, Liustracijos komisijos narys P.Ragauskas partijos vadovybei pažėrė nemažai kritikos. Jis priekaištavo dėl nuoseklumo trūkumo, mat kartais remiamasi vertybinėmis nuostatomis, o kartais racionaliu išskaičiavimu. Teisininkas neigiamai įvertino santykius su konservatorių kritikuojama Liberalų ir centro sąjunga, mat siekiant suformuoti valdančiąją daugumą šiai partijai buvo pateiktas pasiūlymas prisijungti.

Agituodami balsuoti už P.Ragauską, kai kurie konservatoriai juokavo, kad teisininkas yra jau su kaupu įgyvendinęs A.Kubiliaus siūlytą programą 2V, kuria konservatoriai ragino šeimas auginti bent po du vaikus. Mat P.Ragauskas augina dukrą ir dvynukus berniukus.

Tuo tarpu A.Kubilius sulaukė partijos nario, žinomo šoumeno Algio Ramanausko – Greitai paramos. Šis suvažiavimo delegatams pareiškė gavęs Viktoro pasirašytą raštelį, kuriame buvo raginama nebalsuoti už ligšiolinį partijos vadovą.

Sprendžiant iš akcento A.Ramanausko – Greitai balse, jis pamėgdžiojo Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą. Vėliau jau rimtai šoumenas pareiškė remiąs A.Kubiliaus kandidatūrą.

Atsisakydama kandidatuoti į vadovo postą I.Degutienė pabrėžė, jog Tėvynės sąjunga šiuo metu pirmauja reitinguose, todėl esą artėjant savivaldos rinkimams jai turėtų ir toliau vadovauti A.Kubilius. „Linkiu būti ištvermingam ir kartais įsiklausyti į kitokią nuomonę", - kolegai prieš balsavimą palinkėjo parlamentarė.

V.Landsbergis jau anksčiau pareiškė nesieksiąs grįžti į Tėvynės sąjungos lyderio postą, tačiau kai kurie skyriai jo pavardę vis tiek įtraukė į kandidatų sąrašą. Europarlamentaras žurnalistams sakė nenorįs ir negalįs kandidatuoti, nes didesnę laiko dalį leidžia užsienyje, todėl negalėtų „vesti pulkų" Lietuvoje.

"Nebent Briuselį nusiaubtų žemės drebėjimas, o A.Kubilių pagrobtų užsienio slaptosios tarnybos", - juokavo V.Landsbergis.

Pagal Tėvynės sąjungos įstatus pirmininkas renkamas kas dvejus metus. Dabartinis partijos vadovas A.Kubilius į šį postą buvo išrinktas 2003 metais.