"Per sovietinį laikotarpį teko skaityti daug melo, kuris buvo nukreiptas prieš bažnyčią, prieš Šventąjį raštą. Manęs kūrinys nė kiek nenustebino, tik priminė anuos laikus. Skirtumas tas, kad gyvenam laisvame pasaulyje ir tokias knygas užsako ne partijos, o pinigai. Žmonės, norėdami pinigų, sukūrė sensacingą siužetą, pasinaudodami žmonių norais. Tik noriu pasakyti, kad nepridengtas melas ir šmeižtas skirtas visai nežinantiems žmonėms, bet, manau, autorius žinojo, kad tokių yra daug", - Kaune penktadienį spaudos konferencijoje sakė S.Tamkevičius.

Kauno arkivyskupas teigia neskaitęs D.Browno knygos "Da Vinčio kodas", bet sakė esąs įsigilinęs į kūrinio esmę. "Aš apie knygą daug skaičiau. Žinodamas, koks turinys ir kokie priekaištai ten iškeliami, man būtų nemalonu teptis pirštus", - sakė jis.

S.Tamkevičius sako suprantąs, kad kūrinys "Da Vinčio kodas" žmones gali pastūmėti pažinti tikrąją krikščionybę, tačiau į knygoje ir kine "skleidžiamą melą" bažnyčia negali neatsakyti.

"Bažnyčia šiuo atveju tik tiek ir pasako, kad tai atviras melas, bet bažnyčia nemato jokio pavojaus. Per du tūkstančius metų panašių "Da Vinčio kodų" buvo pirmaisiais amžiais, buvo viduramžiais. Pasisakyti šiuo atveju bažnyčia turėjo, nes jei tylėtume, reikštų, kad Kristus mums visai nerūpi", - sakė arkivyskupas.

Romane "Da Vinčio kodas" pasakojama apie bandymus atskleisti Kristaus gyvenimo paslaptį, kurią ilgus amžius stengėsi išsaugoti uždara Siono ordino bendruomenė.

Pagrindinė knygos mintis yra ta, kad Jėzus vedė Mariją Magdalietę ir susilaukė su ja vaiko. Tuo tarpu krikščionių mokymas skelbia, kad Jėzus niekada nebuvo vedęs, buvo nukryžiuotas ir prisikėlė iš mirusiųjų.

Romanas ir to paties pavadinimo filmas pasaulyje sulaukė daug prieštaringų vertinimų. Kai kuriose šalyse filmas buvo uždraustas arba apribota galimybė jį pamatyti. Prieš kūrinį yra nusiteikę ne tik krikščioniškosios organizacijos, bet ir musulmonai, kurie Kristų laiko vienu iš pranašų.

Tačiau tiek knyga, tiek ir pagal ją sukurtas filmas muša populiarumo rekordus.