„Mes spėjome rezervuoti pavadinimą Liberalų sąjūdis anksčiau nei LLS steigėjai. Taigi jie negalės įregistruoti partijos tokiu pačiu pavadinimu“, - DELFI tikino bendrovės „Bankrotera“, teikiančios restruktūrizavimo ir bankroto administravimo paslaugas, administratorius Dalius Volskis.

Anot jo, praėjusių metų spalio 25 dieną buvo sudaryta asociacijos Lietuvos liberalų sąjūdis steigimo sutartis. D.Volskis, vienas iš asociacijos steigėjų, kreipėsi į Registrų centrą dėl pavadinimo laikino įtraukimo į juridinių asmenų registrą. Paskutinėmis metų dienomis Registrų centras tokį prašymą patenkino.

Po kelių dienų D.Volskis dėl tradicinio (trumpojo) Lietuvos Respublikos pavadinimo naudojimo steigiamos asociacijos pavadinime kreipėsi į Teisingumo ministeriją.

Pašnekovas DELFI teigė kol kas negalįs pasakyti, kokia veikla užsiims asociacija. Jis tikino faktiškai esąs tik tarpininkas, mat minėtos bendrovės buvo paprašyta rezervuoti pavadinimą.

Paklaustas, ar taip nebuvo siekiama aplenkti LLS steigėjus ir sudaryti jiems kliūčių įregistruoti partiją, D.Volskis teigė nedalyvaujantis politikoje ir nenorįs leistis į svarstymus šiuo klausimu. Tačiau jis pripažino, kad „toks vaizdas gali susidaryti“, nes panašiai kovojama, pavyzdžiui, dėl interneto svetainių adresų.

Apie savo veiksmus rezervuojant pavadinimą D.Volskis informavo ir vieną iš LLS steigėjų, parlamentinės Liberalų frakcijos narį Petrą Auštrevičių, neoficialiai minimą kaip galimą pretendentą į partijos pirmininkus. Jis pažymėjo, kad įregistravus juridinį asmenį tokiu pačiu pavadinimu, koks jau yra rezervuotas arba naudojamas, būtų pažeistos steigiamos asociacijos ir jos steigėjų teisės į pavadinimą. Teisinę atsakomybę už tai numato Civilinis kodeksas.

„Nepavykus šio ginčo išspręsti geruoju ir jums ar kitiems asmenims bandant steigti juridinį asmenį, kurio pavadinimas atkartotų mums priklausantį pavadinimą ar būtų į jį panašus, informuoju, kad būsiu priverstas kartu su kitais steigėjais ginti savo bei steigiamos asociacijos teises“, - D.Volskis raštu įspėjo parlamentarą.

Vienas iš LLS steigėjų, Seimo narys Eligijus Masiulis, reaguodamas į tokius įspėjimus, pabrėžė, kad teorija nuo praktikos dažnai skiriasi, todėl bus bandoma naują partiją įregistruoti tokiu pavadinimu, koks buvo paskelbtas dar prieš kelias savaites.

„Konsultuojamės su teisininkais, kaip tai padaryti. Esame radę ne vieną sprendimą, kaip išlaikyti pavadinimą, - DELFI teigė E.Masiulis. - Turime tam tikrų įtarimų, kad mums dirbtinai daromos kliūtys įsteigti partiją. Tik kol kas nežinia, ar tai tėra noras užsidirbti pinigų mums bandant parduoti pavadinimą, ar nešvarūs politiniai žaidimai.“

Kaip DELFI sakė Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius, įregistruoti juridinį asmenį tokiu pačiu pavadinimu, koks jau yra rezervuotas ar įregistruotas, neįmanoma. „Mes tiesiog atsisakytume tai padaryti“, - pažymėjo jis.

Tačiau A.Petrošius pripažino, kad panašų į jau egzistuojantį pavadinimą būtų galima įregistruoti. Pavyzdžiui, LLS steigėjai būsimos partijos pavadinimą galėtų pakeisti į Lietuvių liberalų sąjūdį. Jei tokiu atveju vis tiek kiltų ginčas dėl pavadinimo, lemiamą žodį tartų teismas.

„Mes juridinio asmens steigėją informuojame, kad jam tenka visa atsakomybė tiek dėl neatitikimo lietuvių kalbos taisyklėms, tiek dėl klaidinančio panašumo į kitą pavadinimą“, - teigė Registrų centro atstovas spaudai.

Pasak jo, besisteigiantys juridiniai asmenys pavadinimą gali rezervuoti pusei metų. Praėjus šiam laikui, jei juridinis asmuo neįregistruojamas, tokį pavadinimą gali perimti kitas juridinis asmuo.

Beje, vasario 1 dieną Registrų centras rezervavo dar vieną panašų pavadinimą - politinė partija "Respublikos liberalų sąjūdis". Kas to paprašė, neskelbiama.

DELFI primena, jog LLS kūrėjai yra surinkę pakankamai – daugiau nei 1 tūkst. piliečių parašų, reikalingų naujai partijai įregistruoti.

Į konfliktą dėl pavadinimų prieš keletą metų buvo įsivėlę Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) bei buvęs tuometinės Centro sąjungos pirmininkas Romualdas Ozolas. Centristams susijungus su Lietuvos liberalų sąjunga ir moderniais krikdemais į LiCS, R.Ozolas įkūrė naują partiją, kurią tikėjosi pavadinti Centro sąjunga.

Tačiau šis pavadinimas priklausė partijai, kuri įsiliejo į LiCS sudėtį. Todėl R.Ozolui teko atsisakyti savo planų. Naują politinę jėgą jis pavadino Nacionaline centro partija.