"Jeigu mes gyvenome visuomenėje, kurioje visi buvo ateistai, bet katalikai, tai dabar gyvename visuomenėje, kurioje visi yra katalikai, bet netikintys. Todėl žmogus, kuris neturi tvirtos ir aiškios pasaulėžiūros, atsiduria tarsi pilkoje zonoje, ir jam didelę įtaką daro šamanai, pranašautojai ir kitokie šarlatanai", - BNS horoskopų populiarumo priežastis aiškino psichologas, Mykolo Romerio universiteto docentas Gediminas Navaitis.

Anot jo, jei žmonės būtų tvirtai tikintys arba tvirti ateistai, jie nesivadovautų horoskopais.

"Jeigu žmogus tvirtai tikėtų į Dievą, būtų tvirto tikėjimo katalikas arba kokio kito tikėjimo žmogus, jis neieškotų pagalbos ir sprendimų už Bažnyčios ribų. O jeigu jis būtų tvirtas ateistas, materialistas, jis juo labiau nesietų savo gyvenimo su neaiškiomis pranašystėmis", - dėstė psichologas.

G.Navaitis siūlo žmonėms, kurie labai mėgsta horoskopus, perskaityti ne šios dienos, o praėjusios savaitės horoskopus ir pažiūrėti, ar jie netinka.

"Jie lygiai taip pat puikiai tiks ir šiai dienai", - įsitikinęs jis.

Psichologas juokavo, kad pats galėtų sudaryti horoskopą, kuris tiktų visiems.

"Galimos įvairios ir reikšmingos permainos, kurių esmės, galbūt, šiandien jūs ir nepastebite. Artima savaitė yra nepaprastai sėkminga investicijoms, saugokitės piktavalių ir sukčių. (Jeigu investuosite ir pasiseks, prisiminsite puikųjų horoskopą. O jeigu jus apsuks, vėlgi prisiminsite, kad buvote įspėti saugotis sukčių). Antroje dienos pusėje būsite pavargęs, nepamirškite rūpintis savo sveikata ir poilsiu. Būkite atidesni draugams ir artimiesiems. Jūs turite slaptą priešą, kuris galvoja, kaip jums pakenkti", - ironizavo jis.

Pernai du Lietuvos fizikai - Vilniaus pedagoginio universiteto profesorius Kazimieras Pyragas ir Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto vyriausiasis mokslinis darbuotojas, profesorius Vytautas Straižys žiniasklaidoje paskelbė laišką, kuriame įrodinėjo astrologijos antimoksliškumą.

Mokslininkai taip pat teigė, kad žmonės tiki tuo, kuo nori tikėti.

"Dažniausiai pateikiamos bendro pobūdžio astrologinės pranašystės, tad jomis tikintis dažniausiai randa sau šiek tiek tinkantį grūdą. Tai, kas netinka ar nepasitvirtina, greit užmirštama. Tai, kas atsitiktinai pasitvirtina, įsimenama ilgam. Taip po truputį gimsta mitas apie pranašysčių patikimumą", - tuomet rašė fizikai.

Psichologas G.Navaitis mano, kad didelis žmonių pasitikėjimas horoskopais nėra gerai.

"Manau, kad tai nėra gerai. Todėl, kad tai gali būti savitas savęs programavimas. Jeigu aš žinau, kad antroje dienos pusėje nereikia priimti sprendimų, tai galbūt aš jo ir nepriimsiu", - aiškino G.Navaitis.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvoje, kuri yra katalikiškas kraštas, derėtų vadovautis Bažnyčios pozicija šamanų, astrologų ir kitų ateities pranašautojų atžvilgiu.

"Tai nėra katalikui priimtinas dalykas", - sako G.Navaitis.

Tuo tarpu savo nuomonę apie horoskopus išdėstę fizikai stebisi, kaip pažangias technologijas naudojanti ir kuriant Lietuva niekaip neišbrenda iš viduramžių su astrologų, ekstrasensų, burtininkų, magų, raganų pranašystėmis.

Taip pat mokslininkai įrodinėja, jog astrologų pranašystės iš tikrųjų yra antimokslinės. Anot jų, šiuolaikinio mokslo požiūriu astrologijos taisyklės ir horoskopų aiškinimas neturi jokio mokslinio pagrindo ir neverti dėmesio bei pateikia keletą iš savo argumentų.

Fizikai teigia, kad astrologai iki šiol remiasi tik Saule, Mėnuliu ir penkiomis planetomis, o nepaiso vėliau atrastų Urano, Neptūno, Plutono planetų, asteroidų bei kometų, mat šios planetos buvo nežinomos tada, kai buvo kuriamos astrologinės dogmos.

Astrologinės taisyklės teigia, kad Saulės, Mėnulio ir planetų poveikis žmogui nepriklauso nuo jų nuotolio iki Žemės. Tačiau fizikai klausia, kodėl tuomet žmogaus neveikia dar tolimesnės žvaigždės ar galaktikos.

Anot mokslininkų, astrologija suteikia mistinę jėgą Zodiako žvaigždynams, tačiau žvaigždynai - atsitiktinis įvairiuose nuotoliuose nuo žmonių esančių žvaigždžių rinkinys. Ilgainiui dėl žvaigždžių judėjimo žvaigždynų vaizdas kinta ir jie pamažu išyra. Fizikai pateikia ir kitų argumentų, kuriais kvestionuoja astrologijos patikimumą.

Be kita ko, jie klausia, kad jei astrologai taip gerai numato ateitį ir socialinius įvykius, kodėl jie nepasinaudoją šiomis žiniomis, kad perspėtų apie gresiančius karus, krizes, finansinius sukrėtimus, gamtos nelaimes.

Panašios nuomonės yra ir psichologas G.Navaitis.

"Kada pamatysiu ekstrasensą, astrologą išlošusį milijoną kazino - tada patikėsiu", - sakė jis.

Prie horoskopų populiarinimo gerokai prisideda ir žiniasklaida. Dažname dienraštyje, žurnale, skelbiami horoskopai, astrologai su savo pranašystėmis yra nereti večiai televizijos laidose.

Dienraščio "Kauno diena" vyriausioji redaktorė Aušra Lėka BNS pasakojo, jog horoskopais žmonės domisi, juos seka nemažai laikraščio skaitytojų.

"Laikraščių skaitytojai vis dar domisi tomis temomis, nors iš to negalima daryti išvadų, kad žmonės pagal tai savo gyvenimą reguliuoja. Netgi 21 amžiuje tai pasirodo žmonėms reikalinga ir įdomi sritis", - sakė ji.