Šalies vadovas pataisai pasirašyti, vetuoti arba palikti ją pasirašyti Seimo pirmininkui turi dešimt dienų.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas vylėsi, kad aukšti pareigūnai suskubs pasirašyti pataisą, kad papildoma poilsio diena dirbantiesiems būtų suteikta jau per artėjančias šventes. „Tikiuosi, kad Seimo pirmininkas ir prezidentas bus nusiteikęs šventiškai“, - teigė parlamentaras.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė DELFI sakė, kad prezidento kanceliarija įstatymo projektą jau gavo, V.Adamkaus nuomonė – pasirašys jis projektą ar ne – paaiškės artimiausiomis dienomis.

Tai gali įvykti ir trečiadienį, šios dienos darbotvarkėje numatyta, kad prezidentas posėdžiaus su patarėjais ir dirbs su dokumentais

Jei V.Adamkus savo parašu patvirtintų pataisą ir ji būtų išspausdinta „Valstybės žiniose“ dar šią savaitę, ilgiau ilsėtis būtų galima jau po šių Kalėdų, mat pirmoji jų diena sutampa su sekmadieniu. Be to, laisvo pirmadienio gyventojai sulauktų ir po 2006-ųjų sutikimo, nes sekmadienis yra ir pirmoji kitų metų diena.

Už Seimo priimtą Darbo kodekso pataisą balsavo 60 parlamentarų, prieš – 1, susilaikė 29. Pagal pataisą su savaitgaliais sutampančios švenčių dienos bus perkeliamos į artimiausią darbo dieną. Tačiau kolektyvinėje sutartyje leidžiama nustatyti kitokią su poilsio dienų perkėlimo tvarką, pavyzdžiui, perkelti jas po Kalėdų.

A.Syso teigimu, kasmet tokių dienų pasitaiko nuo dviejų iki keturių. Dvi dienos – šv.Velykų ir Motinos - visuomet sutampa su sekmadieniais, todėl po jų bus galima ilsėtis dar vieną dieną. Pasak parlamentaro, su sekmadieniu sutapus dviem šventėms – Motinos dienai ir Gegužės 1-ajai - Tarptautinei darbo žmonių šventei, turėtų būti suteikiamos dvi papildomos poilsio dienos. „Lietuviai per daug dirba“, - parlamento sprendimu džiaugėsi A.Sysas.

Tiesa, kai kurie gyventojai, pavyzdžiui, dirbantys pagal slenkantį grafiką arba aptarnavimo srityje, negalės pasinaudoti pataisa. Tačiau per papildomai suteiktas poilsio dienas dirbantys žmonės turės gauti didesnį atlyginimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskaičiavimu, viena papildoma poilsio diena valstybei kainuoja maždaug 80 mln. litų. Bet A.Sysas pabrėžė, kad tai paskatins vartojimą ir valstybė dalį prarastų lėšų atgaus su mokesčiais. „Be to, žmonės pabus su savo šeimomis, pailsės, todėl išaugs darbo našumas“, - tikino jis.

Seimas atmetė Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūno Algio Čapliko siūlymą „pavogtas“ švenčių dienas perkelti į laikotarpį po Kalėdų. Anot jo, toks sprendimas būtų „ne tik teisingas, bet ir protingas“, nes, pavyzdžiui, valstybės įstaigose tarp Kalėdų ir Naujųjų metų esą būna tik „darbo imitavimas“.

A.Syso teigimu, ši pataisa būtų taikoma tik daliai gyventojų. Mat dauguma lietuvių dirba aptarnavimo sferoje, todėl jiems esą tektų dirbti ir poilsio dienomis.

Be to, būtų neaišku, kaip elgtis su žmogumi, kuris pakeičia darbo vietą, nes naujas darbdavys gali nenorėti suteikti jam papildomos darbo dienos.

Siūlymą įteisinti kalėdines atostogas anksčiau skeptiškai įvertino ir Trišalė taryba, ir Vyriausybės atstovai. Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, jog dirbantiesiems priklauso 13 švenčių dienų, tačiau dalis jų sutampa su poilsio dienomis, o už pastarąsias dirbantieji negauna jokių kompensacijų.

Europos Sąjungos šalyse "pavogtų" laisvadienių problema sprendžiama nustatant įvairius kompensavimo mechanizmus: poilsio dienos perkeliamos į artimiausią darbo dieną, kompensuojamos darbuotojo ir darbdavio susitarimu.