DELFI žiniomis, šis pareigūnas po atleidimo atsidūrė vienoje iš Kauno ligoninių, kur stengiasi nuraminti padidėjusią nervinę įtampą.

Laikinai eiti KOP vado pareigas paskirtas pulkininkas leitenantas Artūras Leita.

Kaip DELFI sakė V.Tutkus, tyrimą dėl J.Marcinkaus atliko specialiosios tarnybos, o jo išvadą pateikė krašto apsaugos ministrui ir kariuomenės vadui. Šie, susipažinę su išvadomis neabejojo, ar J.Marcinkus toliau gali eiti savo pareigas.

„Nebuvo nė vienos milijonosios dalies abejonių. Perskaitęs tokią informaciją, kitaip pasielgti negalėjau. Medžiaga yra pakankamai svari, todėl KOP vado toleruoti toliau nebuvo jokių galimybių“, - DELFI sakė V.Tutkus.

DELFI žiniomis medžiagą dėl J.Marcinkaus surinko Valstybės saugumo departamentas. V.Tutkaus teigimu, „informacija yra iš dalies susijusi su tarpžinybinės komisijos atliekamu „Su-27“ avarijos tyrimu“. „Specialiųjų tarnybų užfiksuoti faktai apie KOP vadą tyrimui jokių pasekmių neturės, nes J.Marcinkus nebuvo įtrauktas į tarpžinybinę komisiją“, - sakė V.Tutkus.

J.Marcinkus buvo atleistas remiantis Valstybinės tarnybos statutu. Anot V.Tutkaus, įstatyme teigiama, kad karys, netekęs pasitikėjimo ir teisės dirbti su slapta informacija, yra atleidžiamas ir netenka teisės į kario pensiją.

Kariuomenės vadas sakė, kad J.Marcinkus žinią apie jo atleidimą iš KOP vado pareigų sutiko karingai. Pareigūnas vadovybei teigė, kad jis neatskleidė jokių jam patikėtų paslapčių, nors prasidėjus „Su-27“ avarijos tyrimui, jis ne kartą skambino Rusijos KOP vadovybei. Reabilituotis atleistas pareigūnas žadėjo per teismus.

Pats J.Marcinkus naujienų agentūrai BNS sakė, kad jis nebuvo supažindintas su specialiųjų tarnybų pateikta informacija, todėl nežino, kokios jo atleidimo priežastys.

41 metų J.Marcinkus paklaustas, ar jam galėtų būti priekaištaujama dėl piktnaudžiavimo svaigalais, J.Marcinkus pripažino jautęs jiems potraukį, tačiau jų nevartojęs tarnyboje.

Jis sakė manąs, kad prieštaringų įvertinimų galėjo sukelti jo kontaktai telefonu su Rusijos karinių oro pajėgų šeštosios armijos, kuriai priklausė į Lietuvą įskridęs ir joje sudužęs Rusijos naikintuvas "Su-27", vadovais.

J.Marcinkus teigė, kad palaikyti tokius kontaktus, siekiant gauti Lietuvos tyrimo komisijai naudingos informacijos, jam įsakęs kariuomenės vadas V.Tutkus.

J.Marcinkaus teigimu, nebūdamas tarpžinybinės tyrimo komisijos nariu, jis rugsėjo 16-19 dienomis buvo lėktuvo katastrofos vietoje, konsultuodamas tyrėjus apie rastas naikintuvo dalis.

Pasak J.Marcinkaus, prieš Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą tarnaudamas Sovietų Sąjungos KOP, jis įgijo patirties skraidydamas įvairių modifikacijų "Su-7" ir "Su-17", "MiG-23" ir "MiG-27" naikintuvais ir naikintuvais bombonešiais, todėl gerai išmano jų sandarą ir technines charakteristikas, o nemažai šių orlaivių mazgų bei įrangos naudojama ir sudužusiame "Su-27".

J.Marcinkus teigė, jog katastrofos vietoje rastas kai kurias nuolaužas jis identifikavo kaip raketų "oras-oras" dalis. Taip paaiškėjo, kad Lietuvoje sudužęs lėktuvas buvo ginkluotas raketomis, nors Rusija iš pradžių tikino priešingai. Apie radinį ir savo išvadas jis informavo kariuomenės vadą, o vėliau, paskambinęs Rusijos KOP vadovybei, jis išprovokavęs jų pripažinimą, jog lėktuvas buvo ginkluotas. Tai Rusijos KOP atstovai vėliau oficialiai patvirtino Lietuvos tarpžinybinei komisijai.

Be to, J.Marcinkaus teigimu, bandydamas išsiaiškinti kai kurias katastrofos aplinkybes, jis nemažai klausinėjęs Rusijos atstovus katastrofos vietoje rastos dokumentacijos pagrindu.

J.Marcinkus BNS teigė nė viename pokalbyje su rusais neatskleidęs jokios riboto naudojimo informacijos ir nepakenkęs nacionalinio saugumo interesams.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, J.Marcinkus baigė Jeisko (buvusi Sovietų Sąjunga) aukštąją karo lakūnų mokyklą, kurioje įgijo naikintuvo-bombonešio lakūno specialybę. 1992 metais jis pradėjo tarnybą Lietuvos kariuomenėje. J.Marcinkus yra vadovavęs Pirmajai aviacijos bazei, KOP štabui.

Iki paskyrimo KOP vadu pernai rugsėjį J.Marcinkus metus mokėsi JAV Alabamos valstijoje Karinių oro pajėgų vadų ir štabo karininkų koledže. Jame įgijęs magistro laipsnį, trumpai tarnavo NATO štabe.

„Tik gavęs medžiagą iš slaptųjų tarnybų, iš žmogiškųjų paskatų jam pasiūliau trauktis iš posto“, - sakė V.Tutkus. Tačiau Kariuomenės vado pasiūlymu J.Marcinkus nepasinaudojo.

J.Marcinkus yra skraidęs daugiau nei 1000 valandų 17 tipų ir modifikacijų lėktuvais, iš kurių daugiausia reaktyviniais bombonešiais ir naikintuvais.