Tuo tarpu Lietuvoje gyvenantys lenkai jau dešimtmetį siekia, kad būtų įteisinta jų vardų ir pavardžių originali, nesulietuvinta rašyba. Tai siūlantį įstatymo projektą anksčiau užregistravo

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Seimo narys Valdemaras Tomaševskis.

Parlamentaras žiniasklaidai teigė pats norįs pasinaudoti tokia galimybe ir tapti Waldemar Tomaszewski.

Siekiančio uždrausti tai daryti R.Kupčinsko ir jo vadovaujamos visuomeninės organizacijos "Sąjūdis" nuomone, pavardžių rašymas nelietuviškomis raidėmis būtų "užmaskuotas lietuvių abėcėlės keitimas ir lietuvių kalbos sistemos ardymas ir "tarnauja užsieniui".

Vykdydama rusinimo politiką, carinės Rusijos valdžia 1864-1904 metais buvo uždraudusi rašyti lietuviškai lotyniškais rašmenimis.

Lietuvos pase piliečių vardus ir pavardes lietuviškais rašmenimis reikalaujama rašyti remiantis 1991 metų Atkuriamojo Seimo - Aukščiausiosios Tarybos įsaku. Jis buvo patvirtintas 2001 metais priimtame įstatyme dėl pasų ir asmens kortelių.

1999 metais Konstitucinis teismas paskelbė, jog asmens vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba.

Lietuvos įstatymai reikalauja lietuviškais rašmenimis rašyti tik šalies piliečių vardus ir pavardes. Nenurodoma, kaip rašyti užsieniečių, atvykstančių gyventi į Lietuvą, pavardžių.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai tai laiko diskriminacija.

Vilniuje gimęs lenkas Michalo Klečkovskis Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisijai Ženevoje apskundė Lietuvą, kurios įstatymai šiuo metu draudžia jam rašyti savo pavardę Kleczkowski.