Vakar "Lietuvos žiniose" rašyta apie Vilniaus visuomenės sveikatos centro atliktą tyrimą. Jo duomenis palyginus su Vilniaus užterštumo žemėlapiu (jis buvo išspausdintas vakarykščiame LŽ numeryje), buvo gauti įspūdingi rezultatai.

Kitame didmiestyje - Kaune - grupės Kauno medicinos universtiteto atliktas tyrimas įrodė štai ką. Buvo atrinktos ir ištirtos 16 tūkstančių mirusiųjų mirties liudijimuose nurodytos gyvybės netekimo priežastys. Paaiškėjo, kad labiau užterštuose Petrašiūnuose bei Senamiestyje žmonės mirdavo dažniau nei švariuose Šilainiuose.

Mirties priežasčių struktūroje vyravo širdies bei kraujagyslių ligos ir piktybiniai navikai. Pramonės ir intensyvaus transporto eismo mikrorajonų darbingiems gyventojams didėja rizika mirti jaunesniems.

Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas Rimantas Braziulis apgailestavo, kad Lietuva - ne JAV ar Vokietija, kur žaliųjų organizacijos turtingesnės. "Mes negalime kaip "Green peace" organizacija įsigyti brangios laboratorinės įrangos ir atlikti nepriklausomus oro užterštumo tyrimus, - teigė pirmininkas. - Tačiau iš mus pasiekiančios informacijos atrodo, kad Vilniuje gali kilti ekologinė katastrofa. Miestas - dauboje, jis nuolat tankinamas, dėl to didėja automobilių srautai į užterštus rajonus. Dabar aplink Vilnių - tyrai, o dangoraižiai koncentruojami centre. Ar ne geriau būtų juos statyti Vilniaus-Elektrėnų kryptimi? Ir susisiekimas geras, ir Vilniaus bei Kauno dvimiesčio idėją atitiktų".

Pasak Braziulio, toks miesto plėtros modelis, koks yra Vilniuje, Vakarų Europoje būtų laikomas pasenusiu. O Šiaurės miestelio gyvenamųjų namų kvartalą žaliųjų atstovas palygino su XXI amžiaus koncentracijos lageriu.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"