Knyga, kurios tiražas 10 tūkstančių, bus dalijama Baltarusijoje veltui. Šia knyga siekiama, aprašant realius faktus ir pateikiant liudininkų parodymus, atskleisti realiai vykstančius procesus. Kartu su autoriumi knygos pristatyme dalyvavo projekto vadovas Eugenijus Budinas, Pilietinės iniciatyvos "Tautos valia" vadovas, buvęs Baltarusijos universiteto rektorius Aleksandras Kozulinas.

„1993-1994 metais buvo akivaizdu, kad A.Lukašenka - žmogus, kuriam valdžia yra absoliutus tikslas, kuris eis iki galo ir nepasiduos. Taip pat matėsi, kad jis ne tik pats nedaro klaidų, bet ir naudojasi kitų padarytomis klaidomis. Buvo matyti, kad jis laimėtojas. Esu įsitikinęs, kad 1994 metais jis būtų laimėjęs bet kokiu atveju, nes, remiantis demokratijos principais, laimi tas, kuris moka už visus geriausiai naudotis rinkėjų silpnybėmis, o jis tai mokėjo. Galbūt todėl jam pavyko nukreipti dėmesį nuo to, kaip jis siekia valdžios“, - spaudos konferencijoje Vilniuje sakė A.Feduto.

Jo teigimu, pirmojoje rinkimų štabo komandoje buvo žmonių, kurie, pasak A.Feduto, rėmėsi dar sovietinėje mokykloje įskiepytais principais.

„Galbūt tada mes tapome iliuzijų aukomis: iliuzijų, kurias įskiepijo mums sovietinėse mokyklose -kad tauta visada teisi, galinti pasirinkti ir tarianti paskutinį žodį“, - spaudos konferencijoje sakė knygos autorius.

Knygą pristatydamas redaktorius taip pat pabrėžė, kad ši A.Lukašenkos politinė biografija yra tarsi „atsisveikinimas su romantinėmis mintimis“.

Spaudos konferencijos dalyviai A.Lukašenką įvardijo kaip Baltarusijos visuomenės ligą ir išreiškė viltį, kad ši knyga padės jai išsigydyti.

Spaudos konferencijoje buvo pasakojama ne tik apie knygą, bet ir apie kitus šalyje vykstančius procesus, apie kuriuos, dalyvių teigimu, Baltarusijoje žmonės žino mažai arba nežino iš viso, nes masinės informacijos priemonės pasakoja tik tai, kas teigiama, o apie problemas nėra plačiai šnekama.

„Knyga – analizė tarsi stebėtojo iš šalies. Ji labai ramiai parodo tą siaubą, kuris vyksta Baltarusijoje, remdamasi faktais, įvykiais, liudininkų parodymais. Visa tai daroma analitiškai“, - sakė A.Kozulinas, pridurdamas, kad tai yra analitinis veikalas, tiriantis iš kur ir kaip susiformavo A. Lukašenkos asmenybė, kokia jo motyvacija.

„Jam svarbiausia ne tauta, o asmeninė galia. Dėl jos jis pasiryžęs viskam. Pagrindinis Lukašenkos ginklas – baimė. Mums labai svarbu, kad žmonės suvoktų vykstančius procesus“, - pabrėžė A.Kozulinas.

Jo teigimu, baltarusiams jau gėda, kad vykstant iš Minsko į Vilnių tarsi persikeliama laiko mašina. Jis taip pat pabrėžė, kad tiki, jog savo problemas baltarusiai išspręs savarankiškai.

Pats knygos autorius sakė, kad nebijo susidorojimo dėl šios knygos išleidimo, tačiau jam labai svarbu, kad knygą žmonės tinkamai suprastų.

„Bijau, kad knyga liks nesuprasta – tai rimtas perspėjimas apie tai, kas gali atsitikti su bet kuria valstybe“, - sakė A.Fedutas.

Spaudos konferencijos dalyviai išreiškė viltį, kad tai bus tam tikra injekcija į masinę sąmonę. Jie taip pat pažadėjo, jog tai ne paskutiniai projektai – ateityje galvojama apie kitas knygas, gal net filmą.

E.Budinas sutinka, kad 10 tūkstančių tiražas yra gana menkas, tačiau ir jis, ir A.Kozulinas papasakojo, kaip sunku bus išplatinti net ir tokį tiražą.

Pats A.Fedutas galvoja, kad būtų gražu įteikti knygos egzempliorių pagrindiniam knygos veikėjui ir dar pirmadienį bandys atlikti testą – ar pavyks knygos autoriui per sieną pervežti savo knygos egzempliorių.

Knyga, kuri atspausdinta Rusijoje, bus dalijama veltui, taip pat siekiama ją pristatyti nepriklausomoje spaudoje – visas procesas, žinoma, vyks slaptai.

Pasak spaudos konferencijos dalyvių jau jaučiamas susidomėjimas knyga užsienyje. Pats A.Fedutas juokauja, kad susidomėjimo ji tikrai sulauks vien todėl, kad pagrindinį knygos veikėją reklamuoja tokie žmonės kaip Jungtinių Amerikos valstijų prezidentas George’as W.Bushas ir jo patarėja Condoleezza Rice.