"Reikia pasakyti, kad dešinės politinės partijos pasirodė gerai ir, vertinant rinkėjų aktyvumą, kuris rekordiškai žemas, rinkimų rezultatai dešinei politinei pusei, mano manymu, yra tikrai geri", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė LiCS pirmininkas Artūras Zuokas. Liberalcentristai po pirmojo rinkimų turo liko penkti pagal gautą balsų skaičių.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose daugiamandatėje apygardoje LiCS surinko daugiau kaip 9 proc. rinkėjų balsų ir, preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, gavo 7 mandatus. Dar 17 liberalcentristų susirungs vienmandatėse rinkimų apylinkėse antrajame ture.

A.Zuokas pažymėjo, kad Seimo rinkimuose 2000-aisiais Liberalų sąjunga geriausiai pasirodė vienmandatėse apygardose.

Liberalcentristų lyderis tikisi, kad antrajame ture vienmandatėse apygardose daugiau nei pusė iš 17 partijos narių iškovos mandatus. Jis atkreipė dėmesį, kad Raimundas Šukys Fabijoniškių vienmandatėje apygardoje aplenkė Naujosios sąjungos pirmininką Seimo vadovą Artūrą Paulauską ir abu pateko į antrąjį rinkų turą.

A.Zuokas apgailestavo, kad tebėra rinkėjų, kurie "iki šiol ieško laimės, klaidžiodamas pažadų ir vilties rūke, pasirinkdamas vis kitus galimus pranašus ir aitvarus, kurie galėtų garantuoti geresnį gyvenimą".

Tuo pačiu A.Zuokas pažymėjo, kad Darbo partijos rezultatai nėra tokie geri, kokių darbiečiai tikėjosi, ir kad rinkėjai nežiūrėjo gausių pažadų ir balsuodami rinkosi atsakingiau.

A.Zuoko teigimu, žemas rinkėjų aktyvumas buvo vienas faktorių, padariusių įtaką rinkimų rezultatams, nes dalis jų atėjo protesto vardan, be to, apie 200-300 tūkst. rinkėjų šiuo metu uždarbiauja Airijoje, Anglijoje, Ispanijoje ar JAV, o būtent šių balsų, jo vertinimu, ir neteko dešiniosios partijos.

Liberalcentristų lyderio teigimu, nuo pirmadienio prasidės konsultacijos dėl valdančiosios daugumos. Pasak jo, savaitgalį vykusiame valdybos posėdyje LiCS nustatė, kad pagrindinis tikslas derybose dėl koalicijos yra siekti, kad valdančioji dauguma būtų stabili, ją sudarytų partijos su pamatiniais vertybiniais principais.

"Galime kalbėti apie valdančiosios daugumos sudarymą tarp tradicinių partijų - socialdemokratų, Naujosios sąjungos, konservatorių ir Liberalų ir centro sąjungos", - sakė A.Zuokas.

Partija, A.Zuoko teigimu, nusprendė, kad liberalcentristai į valdančiąsias daugumas tikrai nesijungtų su Darbo partija bei R.Pakso koalicija.

"Tačiau realios derybos ir vertinimai galimi tik po antrojo turo, kuris lemtų kiekvienos politinės partijos įtaką bei svorį būsimajame Seime", - sakė A.Zuokas.

Savo ruožtu liberalcentristus į rinkimus vedęs sąrašo pirmuoju numeriu

įrašytas nepartinis Petras Auštrevičius teigė, kad partija gavo pasitikėjimą nepaisant to, kad pastaruosius mėnesius jautė nuolatinį spaudimą, kuris negalėjo praeiti be rezultatų.

P.Auštrevičius apgailestavo, kad "kai kurios partijos pasinaudojo dėl socialinės ekonominės padėties plačiuose sluoksniuose egzistuojančiu nepasitenkinimu".

"Tos padėties atspindys per kritiką, per pagražintą vaizdą, kuomet siūloma ne spręsti problemas, o kurti alternatyvą, kuri dažnai neturi nieko bendra su realios padėties pataisymu, ir nusprendė, kad protestuojančių balsų šį kartą rinkimuose buvo labai labai daug", - sakė P.Auštrevičius.

P.Auštrevičius džiaugėsi, kad pasitikėjimas dešiniosiomis jėgomis išlieka ir stiprėja. "Šiuos rezultatus aš vertinčiau kaip paskatinimą dešinei", - sakė P.Auštrevičius, tuo pačiu paraginęs rinkėjus "neužmigti" iki spalio 24 dienos ir ateiti balsuoti antrajame rinkimų ture.

P.Auštrevičius taip pat teigė, kad koaliciją gali formuoti ir dešinės pakraipos partijos bei A.Brazausko ir A.Paulausko koalicija.

Preliminariais VRK duomenimis, daugiamandatėje apygardoje sekmadienį Darbo partija iškovojo 22 Seimo nario mandatus, antroje vietoje likusi Lietuvos socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) koalicija daugiamandatėje apygardoje turėtų gauti 16 mandatų, trečioje vietoje esanti Tėvynės sąjunga - 11.

Nuo prezidento pareigų per apkaltą nušalinto Rolando Pakso koalicijai "Už tvarką ir teisingumą" turėtų atitekti 9 mandatai, Liberalų ir centro sąjungai - 7, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai - 5.

Kitos partijos nesurinko 5 proc. rinkėjų balsų ir daugiamandatės apygardos mandatų dalybose nedalyvaus.