Kultūros ministerijos parengto įstatymo projekte siūlyta nustatyti, kad norint prekiauti tam tikrų rūšių antikvariniais daiktais ir archeologiniais radiniais, kurių prekybą leidžia Vyriausybės nutarimu patvirtintos prekybos antikvariniais daiktais taisyklės, apie tai reikia pranešti Kultūros paveldo departamentui (KPD).

Kaip ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija, kadangi KPD specialistai ir Lietuvos archeologų draugijos nariai pateikė pastabas, jog archeologinių radinių paminėjimas prekybą antikvariniais daiktais reglamentuojančiame įstatymo projekto straipsnyje, jų nuomone, suprantamas kaip leidimas jais prekiauti, ministerija Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui siūlo minėtą nuostatą išbraukti.

Seimo ŠMKK pirmininkas Valentinas Stundys BNS patvirtino, jog komitetas tokį siūlymą gavo, tačiau projekto ėmęsi komiteto nariai sprendimo dėl pataisų dar nepriėmė, nes abejonių sukėlė ir siūloma nuostata atsisakyti prekybos antikvariniais daiktais licencijavimo, dėl to paprašyta Europos teisės departamento išvados.

"Komiteto narių pozicija vieninga - prieš prekybos antikvariniais daiktais liberalizavimą, dėl tokios nuostatos dar paprašyta Europos teisės departamento išvados", - BNS sakė V.Stundys.

Ministerijos teikiamu projektu siūloma atsisakyti nuostatos, kad prekiauti antikvariniais daiktais galima tik gavus Kultūros paveldo departamento išduotą licenciją. Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad toks reikalavimas apsunkina prekybą senesniais nei 50 metų daiktais, nesvarbu, ar jie turi kokią nors kultūrinę vertę.

"Sudaryta didelė administracinė našta antikvariniais daiktais prekiaujantiems asmenims informuoti už kultūros paveldo apsaugą atsakingą instituciją apie prekybą visais daugiau nei 50 metų senumo daiktais, nepriklausomai nuo jų kultūrinės vertės", - rašoma aiškinamajame rašte ir siūloma didesnę apsaugą suteikti kai kuriems antikvariniams daiktams, kurie potencialiai gali turėti didesnę kultūrinę vertą.

Paveldo specialistai trečiadienį Seime per spaudos konferenciją išsakė nuogąstavimus, kad Seimo svarstomos Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pataisos atvers kelią laisvai veikti vadinamiesiems juodiesiems archeologams, plėšiantiems senuosius kapinynus. Daugiausiai nerimo ekspertai išsakė dėl įstatymo pataisų nuostatos, kuri įteisina prekybą archeologiniais radiniais, ir kurios siūlo atsisakyti jau ir ministerija.

Lietuvos archeologų draugijos pirmininkas Zenonas Baubonis sakė nesuvokiantis, kaip galima leisti prekybą archeologiniais radiniais, kai tokių legalių radinių prekybai tiesiog nėra.