Ši byla Vilniaus apygardos teisme (VAT) vyksta su itin ilgomis pertraukomis. Po daugiau nei metų pertraukos ji į teismo salę grįžo pernai spalį, tačiau tuomet posėdis atidėtas, nes neatvyko kaltinamųjų advokatai. Posėdžiai taip pat atidėti dėl vienos iš įtariamųjų nėštumo, vėliau - dėl jos auginamo vaiko ir sveikatos problemų. Galiausiai bylos nagrinėjimas pradėtas pirmadienį.

"Byla, mano manymu, jau ilgokai yra nagrinėjama. Žmonės tikrai norėtų matyti teisingumą, realizuojamą efektyviau ir greičiau. Nesiimu spręsti ir vertinti šiuo atžvilgiu teismų ar kitų teisėsaugos institucijų darbo, bet tai yra svarbi byla, ir tikrai norėtųsi matyti, kad ji nėra toliau dirbtinai kaip nors vilkinama", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

Kaltinimus partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui teismas pradėjo skelbti pirmadienį. Prieš tai šios bylos teismas nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

Anot A.Kubiliaus, įtariami politikai turėtų būti suinteresuoti sparčiu bylos išnagrinėjimu.

"Politikai, kurie yra įtariami dalyvavę kažkokioje nusikalstamoje veikloje, turėtų būti suinteresuoti, kad byla kiek galima greičiau būtų išnagrinėta ir kad teismas labai aiškiai pasakytų, kas yra teisus. Mano įsitikinimu, tokiose bylose neliečiamybė labai dažnai yra bandymas pabėgti nuo teisingumo", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Vadinamojoje DP "juodosios buhalterijos" byloje dabartinis europarlamentaras V.Uspaskichas yra įvardijamas kaip nusikalstamos organizuotos grupės dalyvis. Pasak prokurorų, 2004-2006 metais jis, siekdamas neteisėto partijos finansavimo ir norėdamas išvengti finansavimo kontrolės, organizavo neteisėtą buhalterinės apskaitos tvarkymą, todėl šiuo metu negalima iš dalies nustatyti 2004-2006-ųjų įsipareigojimų vykdymo ir struktūros.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti ir keliems V.Uspaskicho partiečiams bei juridiniam asmeniui - DP.

"Darbiečių" lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju ilgiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje.