„Šis forumas gali būti įvairių formų. Visų pirma, gali būti tam tikri renginiai, bendros diskusijos, bendri dialogai. Ir labai svarbus momentas – jokių politikų, nes kai pradeda kalbėti politikai, baigiasi bet kokia kalba. Mūsų pareiškime taip pat pabrėžta, jog politikai padarė viską, kad mes nesusikalbėtumėm“, - pasakojo E. Raila.

Iniciatyvą steigti lietuvių ir lenkų forumą parėmė 112 intelektualų, tarp kurių yra žurnalistas Virginijus Savukynas, istorikas Saulius Sužiedėlis, filosofas Andrius Bielskis, vertėjas, literatūros kritikas Laimantas Jonušys, mokslininkė Irena Vaišvilaitė, filosofas Gintautas Mažeikis, sociologė Milda Ališauskienė, istorikas Rimantas Miknys, teisininkas Justinas Žilinskas, istorikas Alfredas Bumblauskas, istorikas Egidijus Aleksandravičius, Lietuvos žurnalistų sąjungos prezidentas Dainius Radzevičius, Nepriklausomybės Akto signataras Česlavas Okinčicas, Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas Henrikas Mickevičius, apžvalgininkas Jacekas Komaras, istorikas Antanas Kulakauskas.

„Nemanau, kad čia žmonių skaičius svarbu, čia ne Darbo birža, kur renki kažkokius parašus, čia svarbus pats apsisprendimo momentas“, - teigė E. Raila.

Kreipimesi į visuomenę forumą kuriantys lietuviai ir lenkai deklaruoja, kad pastaruoju metu pastebimi labai smarkiai prastėjantys Lietuvos piliečių – lietuvių ir lenkų – santykiai.

„Pastaraisiais metais pradėjusį megztis trapų supratimą vis labiau keičia abipusių kaltinimų ir įžeidžių pretenzijų varžybos. Abiems pusėms atstovaujantys vienagirdžiai politikai padarė viską, kad susikalbėjimo galimybę pakeistų nesusikalbėjimo šaltis“, - rašoma dokumente.

Dėl šios priežasties susibūrusieji žmonės nori sukurti visuomeninį lietuvių ir lenkų forumą, kuriame ketinama „svarstyti abiejų bendruomenių santykius formuojančius veiksnius ir egzistencinę sąveiką lemiančias problemas“.

„Skaudi tiesa mums brangesnė už pseudopatriotines ir ksenofobines praeities versijas. Pripažindami nuoširdaus dialogo būtinybę, minėdami 1791 m. gegužės 3 d. konstitucijos 220-ąsias metines, nutarėme kurti lietuvių ir lenkų visuomeninį forumą“, - rašoma kreipimesi į visuomenę.