Lietuva bylą pralaimėjo, nes šalyje nebuvo priimtas Civiliniame kodekse numatytas specialus įstatymas dėl teisės pakeisti lytį. Tokio įstatymo nėra iki šiol.

"Šią problemą būtina spręsti neatidėliojant, nes egzistuojanti teisės spraga suteikia galimybę kreiptis į Lietuvos teismus dėl žalos atlyginimo, ir ši žala jau yra priteisiama, taip pat išlieka tikimybė, kad bus pripažinti pakartoti Konvencijos pažeidimai", - rašoma E.Baltutytės parengtoje ataskaitoje, kurią trečiadienį svarsto Vyriausybė.

Lietuva 2008 metais sumokėjo bylą laimėjusiam pareiškėjui 40 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti ir 5 tūkst. neturtinei.

Tačiau ataskaitoje teigiama, kad vien žalos atlyginimas nereiškia galutinio EŽTT sprendimo įvykdymo, nes nėra priimtas atitinkamas įstatymas.

"Manytina, kad iš dalies dėl to sprendimas "L. prieš Lietuvą" iki šiol nėra įvykdytas", - rašoma ataskaitoje.

E.Baltutytė teigė, kad per paskutinius kelerius metus ji ne kartą ragino Seimo vadovybę, teisingumo ir sveikatos apsaugos ministrus imtis priemonių teismo sprendimui vykdyti.

Ataskaitoje nurodoma, kad Strasbūro teisme tarp išnagrinėtų bylų prieš Lietuvą vyrauja skundai dėl teisės į teisingą bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką.

"Matyti, kad rimta (gal net sistemine) problema išlieka pernelyg ilga bylų nagrinėjimo trukmė. Neretai procesai Lietuvos teismuose užsitęsia iki 10 ar net daugiau metų", - teigia ataskaitos autorė E.Baltutytė.