Prezidento Rolando Pakso apkalta ir nušalinimas yra dar viena priežastis pasidžiaugti, jog Europos Sąjunga po trijų savaičių sulauks šviežio kraujo iš Rytų. Lietuvos parlamentas surengė apkaltą griežtai pagal taisykles, procesas buvo atviras, o rezultatas - teisėtas.

Lietuviai gali didžiuotis savo pasiekimais. Vos per tuziną laisvės metų Baltijos valstybėje buvo daug laisvų rinkimų, keitėsi skirtingi prezidentai, o dabar šalis atsinaujino namų švarinimu. "Jie mums įtaigiai primena, kad įstatymo viršenybė yra demokratijos esmė. Galingieji turi privilegijas tik tarnaudami rinkėjams", - rašo "Wall Street Journal".

"Labiau nusistovėjusios" Senosios Europos demokratinės valstybės turi žiūrėti ir mokytis. Kol eina pareigas, Prancūzijos prezidentas turi visišką imunitetą. Dėl įvairių kaltinimų korupcija prokurorai net negali apklausti Žako Širako (Jacques Chirac). Buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kolis (Helmut Kohl) sumaniai išsisuko nuo atsakymo į tardytojų klausimus dėl įtartino partijos finansavimo. Italijos ministras pirmininkas Silvijus Berluskonis (Silvio Berlusconi) didžiąją dalį laiko gaišta kovodamas su tardytojais.

"Gal Europos Sąjunga gali pasiųsti prancūzų parlamentarus ir prokurorus stažuoti Rytų (galėtume pavadinti ją "Naująja") Europoje", - baigia "Wall Street Journal".

ELTA primena, jog per ginčą dėl Irako karo JAV gynybos ministras Donaldas Ramsfeldas (Donald Rumsfeld) pareiškė, kad Vokietija ir Prancūzija priklauso "Senajai Europai", o Irako puolimui pritarusi Vidurio Rytų Europa yra "Naujoji Europa".