Nutarimo projekte teigiama, kad laivas dėl fizinio ir technologinio nusidėvėjimo yra nebetinkamas naudoti ir nebereikalingas. Pasak Krašto apsaugos ministerijos, laivas nebenaudojamas nuo liepos.

"Kariuomenės vadas, atsižvelgdamas į Krašto apsaugos sistemos ginkluotės ir karinės technikos grupės rekomendaciją ir Karinių jūrų pajėgų vado įsakymu sudarytos komisijos siūlymus bei išvadas, kad ekonomiškai netikslinga atlikti kapitalinį remontą ir modernizuoti fregatą, pasiūlė nurašyti laivą", - rašoma projekte.

Nurašius ir išmontavus ginkluotę laivas turėtų būti supjaustytas metalo laužui. Pasak nutarimo projekto, fregatos "Aukštaitis" likutinė vertė pagal 2009 -ųjų liepos 1 dienos būklę - 1 mln. 214 tūkst. litų.

Kariuomenė pastaraisiais metais įsigijo modernesnių NATO standartus ir reikalavimus atitinkančių patrulinių laivų.

2010 metų pradžioje KJP gaus paskutinį iš trijų įsigytų daugiafunkcių patrulinių "Standart Flex 300" klasės karo laivų.

Taip pat yra įsigyti du minų paieškos laivai iš Jungtinės Karalystės. Britai pirmąjį laivą Lietuvai pristatys 2010 pabaigoje, antrąjį - 2011 pabaigoje.

Fregata "Aukštaitis" buvo pastatyta 1980 metais Kijeve. Krašto apsaugos reikmėms šis laivas įsigytas 1992 metais.

"Aukštaitis" yra vienas paskutinių buvusioje Sovietų Sąjungoje pagamintų KJP laivų. Nevakarietiškos gamybos Karinių jūrų pajėgų rikiuotėje dar yra paieškos ir gelbėjimo laivas "Šakiai" ir uosto kateris H21.