Seimas antradienį atmetė kadenciją jau baigusio valstybės vadovo veto ir dar kartą priėmė šį įstatymą, kuriuo siekiama apsaugoti nepilnamečių dorovę ir psichiką.

Priimtą įstatymą gavęs prezidentas gali jį pasirašyti, vetuoti (grąžinti svarstyti pakartotinai) arba palikti pasirašyti Seimo pirmininkui. Jei parlamentas veto atmeta ir įstatymą priima dar kartą be pasiūlytų pataisų, jį prezidentas privalo ne vėliau kaip per tris dienas pasirašyti ir nedelsiant oficialiai paskelbti.

Antradienį priimtas įstatymas Prezidentūros kol kas nepasiekė, todėl D. Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys nenorėjo komentuoti jos pozicijos. Pasak jo, pirmiausia norima susipažinti su tekstu ir už įstatymą balsavusių parlamentarų argumentais.

Prieš kelias dienas dienraščiui „Verslo žinios" duotame interviu prezidentė užtikrino nepasirašysianti nė vieno įstatymo, kuris prieštarautų pamatinėms žmogaus teisėms. Taip ji komentavo V. Adamkaus vetuotą nepilnamečių apsaugos įstatymą.

„Mano požiūriu, tame įstatyme yra homofobiškų nuostatų. Negali būti jokios „aukštesnės“ priežasties, kuri įstatymo tikslą galėtų ištelti aukščiau pamatinių žmogaus teisių. Galiu pažadėti, jog nepasirašysiu nė vieno įstatymo, kuris joms prieštaraus“, - pabrėžė valstybės vadovė.

Tačiau vienas iš D. Grybauskaitės komandos narių neoficialiai teigė, kad jai „su apgailestavimu teks pasirašyti įstatymą", mat toks yra Konstitucijos reikalavimas. Dėdama parašą prezidentė esą greičiausiai pareikš apgailestavimą dėl Seimo priimtų nuostatų ir paminės įstatymo problemas. Vėliau ji galės teikti pataisas jau galiojančiam teisės aktui.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija antradienį paskelbė, jog ketina dėl šio įstatymo kreiptis į Konstitucinį Teismą. Liberalų nuomone, jis pažeidžia pagrindinio šalies įstatymo 25 straipsnyje įtvirtintas nuostatas, kad „žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti“ bei „žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas“.

„Manome, kad Seimas problemas sprendžia pačiu primityviausiu ir neefektyviu būdu, nes uždraustas vaisius visuomet saldesnis. Šiuolaikinių technologijų pasaulyje užkirsti kelią gauti informaciją yra neįmanoma. Žymiai efektyviau būtų šviesti jaunuomenę, ugdyti savarankišką, gebančią mąstyti ir atsirinkti, kas gera, o kas bloga, asmenybę“, - pranešime cituojamas Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Savo ruožtu tarptautinė žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International" pasmerkė Seimo balsavimo rezultatus.