"Amnesty International" teigimu, nuo neigiamos informacijos saugančios įstatymo pataisos institucionalizuoja homofobiją ir pažeidžia raiškos laisvę bei teisę būti laisvam nuo diskriminacijos.

"Priimdamas šį įstatymą, Seimas sustiprino diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos", - pranešime cituojamas Europos ir Centrinės Azijos programų direktorė Nicola Duckworth.

Pataisos, pasak "Amnesty International", homoseksualumą sulygina su tokiomis problemomis kaip fizinė ar psichologinė prievarta, mirusio ar žiauriai sužaloto žmogaus kūno vaizdavimas, siaubą kelianti, savęs kankinimą arba savižudybę skatinanti informacija.

"Naujasis įstatymas prisideda prie Lietuvoje stiprėjančios įbauginimo atmosferos ir augančios diskriminacijos prieš lesbietes, gėjus ir biseksualus bei transseksualus. Pastaraisiais metais žeminančius sprendimus jau priėmė vietos valdžia", - rašoma pranešime.

"Amnesty International" primena, kad Europos Sąjungos tolerancijos vilkikui "Už įvairovę, prieš diskriminaciją" pernai vasarą neleista stovėti Vilniuje ir Kaune, o Kauno meras pareiškė, kad "homoseksualų šventė gali sukelti daug neigiamų emocijų".

Pranešime pabrėžiama, kad šios pataisos prieštarauja bendram pareiškimui, kurį Lietuva pasirašė JT Generalinėje Asamblėjoje 2008-ųjų gruodį. Pagal jį iš naujo patvirtinta, kad žmogaus teisės taikomos lygiai kiekvienam žmogui nepaisant seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

Prieštaringai vertinamu naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymu griežčiau apibrėžiama neigiamą įtaką nepilnamečiams daranti informacija, tokios informacijos sklaida ribojama.

Įstatymu įtvirtinti papildomi kriterijai viešajai informacijai, kuri, anot jo iniciatorių, daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.

Pagal naująjį įstatymą, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti pripažinta informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas.

Kaip nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti vertinama ir informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės.

Neigiamo poveikio informacija pripažinta ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat - kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį.

Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažinta ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, netgi - skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai.