Pats Seimo narys yra pripažinęs, kad vairavo išgėręs.

„Šį faktą man dar ir šiandien sunku žmogiškai pripažinti, kad pora taurių vyno, tokios kompleksijos žmogui kaip aš, gali turėti tokių negerų padarinių, – tuomet sakė Seimo narys. – Tai didelė pamoka man, kad niekada negali pasikliauti tik gera savijauta. Nuo dabar mano gyvenimo taisyklė bus paprasta: pakėlei taurę – nesėsk už vairo“.

Po šio įvykio jis atsistatydino iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) rinkimų štabo vadovo posto.

Už vairavimą esant lengvam girtumui laipsniui gresia 1000-1500 litų bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas nuo 12 iki 18 mėnesių.

Pripūtė 0,83 prom.

A. Vidžiūnui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už tai, kad jis 2009 gegužės 20 d. apie 18.39 val., būdamas neblaivus - 0,83 promilės, vairavo automobilį ir važiavo Konstitucijos pr.- Linkmenų g., Vilniuje.

Arvydas Vidžiūnas savo kaltę pripažino ir paaiškino, kad tą dieną jis dalyvavo konferencijoje Seime, kurios pabaigoje išgėrė 2 taures apie 200 gramų vyno, po to greitai išvažiavo, neblaivus nesijautė ir, jam važiuojant Konstitucijos pr., Vilniuje, sustabdė kelių policijos patrulis.

Policininkas pasiūlė nuvažiuoti į Vilniaus m. 1 policijos komisariatą pasitikrinti neblaivumą. Savo automobilį vairavo pats parlamentaras, nuo vairavimo nušalintas nebuvo, į komisariatą nuvažiavo per minutę.

Alkotesteris parodė 0,83 prom., jis su parodymais nesutiko, kadangi jam nebuvo suprantama, kaip pavartojus tokį kiekį alkoholio, buvo nustatytas didelis neblaivumas. Dėl to, kas atsitiko, politikas nuoširdžiai gailisi.

Liudytojas – Vilniaus apskrities VPK KPV KPR patrulis Rimantas Vitkauskas paaiškino, kad 2009 m. gegužės 20 d. apie 18.39 val. (dėl laiko gali klysti ir apsirikti 10 minučių) buvo sustabdytas Konstitucijos pr., Vilniuje automobilis, nuo kurio vairuotojo A. Vidžiūno sklido lengvas alkoholio kvapas, neblaivus jis neatrodė, todėl jam buvo pasiūlyta nuvažiuoti į Vilniaus m. 1 policijos komisariatą neblaivumui pasitikrinti. A.Vidžiūnas sutiko, nuo transporto priemonės vairavimo jis nušalintas nebuvo, automobilį vairavo pats. Į komisariatą nuvažiavo per minutę, ten alkotesteris parodė 0,83 prom. neblaivumą, A.Vidžiūnas su parodymais nesutiko, aiškino, kad buvo išgėręs tik taurę vyno.

Iš alkotesterio parodymų matyti, kad A.Vidžiūnas buvo tikrinamas 2009 m. gegužės 20 d. 18.55 val., nustatytas 0,83 prom. neblaivumas, neblaivumas buvo tikrinamas alkotesteriu „Drager“.

Per greitai papūtė?

Iš alkotesterio „Drager“ instrukcijos numatytų reikalavimų tikrinamam asmeniui matyti, kad išgėrus alkoholio būtina palaukti bent 15 minučių iki tikrinimo, nes burnoje esantys alkoholio likučiai gali iškreipti parodymus.

Robertas Rainys
Teisėjas Robertas Rainys, vertindamas A.Vidžiūno paaiškinimą, kad vairuoti sėdo iš karto po alkoholio (vyno) vartojimo ir po kelių minučių buvo sulaikytas, atsižvelgdamas į liudytojo R.Pitkausko parodymus, kad A.Vidžiūnas neatrodė neblaivus, nuo jo sklido lengvas alkoholio kvapas, nebuvo nušalintas nuo vairavimo, galėjo suklysti dėl sustabdymo laiko, daro išvadą, kad nuo A.Vydžiūno alkoholio vartojimo ir jo patikrinimo alkotesteriu galėjo ir nepraeiti bent 15 minučių, todėl yra pakankamas pagrindas abejoti alkotesterio parodymų objektyvumu, visos abejonės, kilusios bylos nagrinėjimo metu, yra vertintinos administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens naudai, todėl administracinio teisės pažeidimo byla Arvydo Vidžiūno atžvilgiu nutrauktina, nesant jo veiksmuose pažeidimo sudėties.

Nutarimas per 10 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos Vyriausiajam administraciniam teismui.

A.Vidžiūnas: sprendimas netikėtas, bet malonus

Pats A.Vidžiūnas, teisme pripažinęs, jog prieš sėsdamas už vairo išgėrė dvi taures vyno, sakė, kad toks teismo sprendimas jam buvo "netikėtas, bet malonus".

"Aš negaliu formuoti Lietuvos teismų praktikos. Sprendimas buvo netikėtas, bet malonus. Pakartojau, kad buvau nustebęs, jog išgėrus tokį kiekį gali būti nustatytas toks neblaivumas. Advokato padėjėjas sakė, kad tokia praktika buvo ir anksčiau. Tai labai nemaloni istorija ir noriu ją kuo greičiau pamiršti, ir daugiau nieko negaliu komentuoti", - BNS antradienį sakė A.Vidžiūnas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas BNS sakė, esą teismo sprendimas jam atrodo nelogiškas ir keistas, nes 15 minučių laikas neturėtų būti trukdis nebausti išgėrusio, tačiau sėdančio už vairo asmens.

"Esmė yra pats principas. Jei žmogus išgėręs vairuoja, jis arba rizikuoja, arba yra ligonis. A.Vidžiūnas rizikavo (...). Turi būti baudžiama už išgėrimo faktą, ir reikėtų visiškai uždrausti išgėrusiems vairuoti tam, kad žmonės, kurie neturi atsakomybės, nerizikuotų ", - tvirtino A.Matulas, pažymėdamas, kad A.Vidžiūnas pats pripažino vartojęs alkoholį.

Anot konservatoriaus, partijos kolegai palankus teismo sprendimas "nenoromis pasitarnaus tam, kad tauta sakytų, kad vėl yra taikomi dvigubi standartai".

Seimo nariai – ne šventieji

DELFI primena, kad 2008 metų rugsėjį neblaivus prie vairo buvo sulaikytas kitas konservatorius. Radviliškio pakraštyje policijos patrulio pagautam Seimo nariui Egidijui Vareikiui nustatytas lengvas girtumo laipsnis, jo kraujyje rasta 1,37 promilės alkoholio.

2008 m. vasarį neblaivus prie vairo pagautas ir socialdemokratas Vladimiras Orechovas. Teisme jis aiškino, kad esą sužinojęs, jog jo mašina stovi toje vietoje, kurioje prieš keletą metų buvo rastas nužudytam „Mažeikių naftos" direktoriui Gedeminui Kiesui priklausantis visureigis, todėl nusprendė automobilį perstatyti į kitą vietą.

2006 m. vasarą neblaivus prie vairo įkliuvo ir socialdemokratas Juozas Palionis. Prie Žaliųjų ežerų Vilniuje patikrinę „Mercedes-Benz Vito“ vairuojantį Seimo narį policininkai J.Palioniui nustatė vidutinį girtumą - 1,5 promilės alkoholio.

DELFI primena, kad 2009 m. kovą Seimo nariai buvo užsimoję dar stipriau suveržti apynasrį asmenims, kurie prie vairo sėda neblaivūs. Konservatorius Vaidotas Bacevičius siūlė įstatymo pataisą, kurią priėmus vairuoti galėtų tik nė lašo alkoholio neragavę vairuotojai.