Šiuo metu praktikoje pasitaiko atvejų, kuomet verslą kontroliuojančios institucijos neadekvačiai griežtai nubaudžia įmones, pernelyg dažnai jas tikrina ar net piktnaudžiauja skirdamos sankcijas toms, kurios kreipėsi į jas tik pasikonsultuoti.

„Tokia priežiūros veikla ne tik trukdo verslo subjektams normaliai veikti, bet kartais ir visiškai užkerta kelią tolimesniam darbui. Tinkamai nesureguliuota ir valstybės mastu nekoordinuojama kontroliuojančių institucijų veikla padaro daug žalos, todėl būtina įtvirtinti aiškius jų veiklos principus“, - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Aiškesnei tvarkai nustatyti Teisingumo ministerija parengė verslo subjektus kontroliuojančių institucijų veiklos principų koncepciją. Joje numatoma unifikuoti ir optimizuoti verslo priežiūros procedūras bei nustatyti aiškius kriterijus, kuriais vadovaujantis būtų atliekama verslo subjektų patikra.

Teisingumo ministro teigimu, siekiama, kad kontroliuojančios institucijos taptų pagalbos verslui subjektais, visų pirma padedančiais tinkamai vykdyti teisės aktus, o represinės priemonės būtų taikomos rečiau ir kaip antraeilės.

Siekiant didesnio skaidrumo ir viešumo, siūloma nustatyti, kad verslą tikrinančios institucijos iš anksto sudarytų ir viešai skelbtų planuojamų tikrinti įmonių sąrašą, kuriose vienu metu nebūtų atliekamos daugiau nei dvi planinės patikros.

Norint surengti neplanuotus patikrinimus, kontrolės institucijos turės vadovautis aiškiai apibrėžtais kriterijais kada tai gali būti atliekama. Pavyzdžiui, siekiant, kad tokiomis patikromis nebūtų piktnaudžiaujama, ypač iš verslo konkurentų pusės, siūloma įtvirtinti, kad į skundą būtų reaguojama tik tada, jeigu pranešęs apie tariamą pažeidimą asmuo sutinka atskleisti savo asmens duomenis. Šie duomenys būtų laikomi konfidencialiais, išskyrus atvejus, kai vėliau nustatoma, kad pranešimas buvo melagingas ir tyčinis.

Teisingumo ministras taip pat siūlo funkciškai ar institucijų lygmeniu atskirti kontrolės funkcijų ir sankcijų skyrimo procesus bei sprendimus priimančius subjektus. Taip siekiama užtikrinti, kad būtų skiriamos adekvačios ir proporcingos sankcijos, užkirstas kelias galimam piktnaudžiavimui.

Teisingumo ministerijos parengta koncepcija pateikta derinti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms. Pakoreguota po pateiktų pastabų, po poros savaičių ji bus svarstoma Vyriausybėje. Jei koncepcijai bus pritarta, artimiausiu metu bus parengti atitinkami įstatymų pakeitimo projektai. Juos Seimas turėtų svarstyti dar šio rudens sesijoje. Išsamiau su koncepcija galima susipažinti Teisingumo ministerijos tinklalapyje.