G.Kirkilas įdomiau nei A.Kubilius

Siekdama sužinoti, ką žiniasklaida rašo apie ministrų kabinetą, atskiras ministerijas bei premjerą, Vyriausybė yra užsakiusi žiniasklaidos apžvalgą, kuri rengiama pasitelkus raktinius žodžius arba šių žodžių šaknis. Pavyzdžiui, atliekant apžvalgą ieškoma tokių žodžių kaip „Vyriausybė“, „ministerija“, „ministras“, „premjeras“, „pirmininkas“, „ministras pirmininkas“, „saulėlydžio“, „sveikatos apsauga“ ir panašiai.

Kaip matyti iš antradienį ryte į DELFI elektroninį paštą iš Vyriausybės spaudos tarnybos atkeliavusios žiniasklaidos apžvalgos, tarp raktinių žodžių patenka ir visų ministerijų pavadinimai bei buvusio ministro pirmininko G. Kirkilo pavardė.

Tuo tarpu rašiniuose apie esamą premjerą A. Kubiliaus pavardė kaip raktinis žodis neišskiriama, išskiriamos tik pareigos – „premjeras“ arba „ministras pirmininkas“.

Vyriausybės spaudos tarnybos vadovas Vygantas Švoba, išgirdęs, kad atliekant žiniasklaidos apžvalgą tarp raktinių žodžių įtraukta G. Kirkilo pavardė, buvo nustebęs: „Negali būti! Gal tiesiog apsiriko, nes iš karto pasikeitus Vyriausybėms buvo sumažinti pinigai, peržiūrėti visi raktiniai žodžiai, kai kurių atsisakyta. Gal jums seną apžvalgą netyčia atsiuntė?“, - nuostabos neslėpė Vyriausybės atstovas.

Patikslinus, kad apžvalgoje nurodyti 2009 m. birželio 1 d. straipsniai, V. Švoba užtikrino, kad G. Kirkilo pavardės tarp raktinių žodžių tikrai nėra, mat visa tai kainuoja pinigus, kurie esą šiam tikslui buvo sumažinti.

„Mes tikrai neužsakėm šito. Jeigu jie įdėjo, tai jų reikia klausti, mes tikrai nesam užsakę G. Kirkilo kaip raktinio žodžio. Tai galiu garantuoti 200 proc.“, - teigė spaudos tarnybos vadovas, tačiau pokalbio pabaigoje padėkojo, kad apie tai jam buvo pranešta, ir pažadėjo pasidomėti, „kas gi čia per nutikimas“.

„Mediaskopas“ neapsisprendžia, ko ieško

Kad G. Kirkilo pavardė yra atsidūrusi tarp raktinių žodžių DELFI patvirtino savo pavardės skelbti nenorėjusi „Mediaskopo“ darbuotoja, tačiau ji negalėjo pasakyti, ar taip atsitiko dėl to, kad pasikeitus Vyriausybėms nebuvo iš naujo persiderėta, ar tiesiog G. Kirkilo pavardė netyčia užsiliko paieškos sistemoje.

„Iš tikrųjų pas mus aprašyme dar nepataisyta, tai, matyt, nebuvo tokio atskiro pokalbio. Matyt, jeigu svarbus koks paminėjimas, tarkime, buvusios Vyriausybės veikla svarbi aptariama, tai greičiausiai mūsų darbuotojai įdeda tokį pranešimą“, - DELFI sakė „Mediaskopo“ darbuotoja.

Pašnekovė taip pat teigė, kad su Vyriausybe dar nėra persitarta dėl premjerų pavardžių pakeitimo, tačiau sakė, kad žiniasklaidos monitoringą atliekanti įmonė A. Kubiliaus pavardę vis tiek veda kaip paieškos žodį, nors DELFI gauta apžvalga to nepatvirtina – A. Kubiliaus pavardė, skirtingai nei G. Kirkilo, niekur neryškinama.

Pasidomėjus, kaip čia yra, darbuotoja sakė, kad A. Kubilius vis tiek minimas visuose su Vyriausybe susijusiuose straipsniuose, mat prie pavardės visuomet rašoma arba „premjeras“, arba „ministras pirmininkas“, arba „Vyriausybės vadovas“.

„Mediaskopo“ pardavimų skyriaus vadovė Renata Semaškienė iš pradžių iš viso neigė, kad G. Kirkilo pavardė yra tarp paieškos žodžių, tačiau, paaiškinus, jog minimą faktą patvirtina tiek DELFI gauta spaudos apžvalga, tiek kolegės žodžiai, nuomonę pakeitė ir sakė, esą straipsniai apie G. Kirkilą į apžvalgą įtraukiami, kai kalbama apie buvusios Vyriausybės veiklą.

G.Kirkilas apžvalgomis beveik nesidomėjo

Ekspremjeras G. Kirkilas, klausiamas, ar jam dirbant ministru pirmininku taip pat buvo pateikiamos apžvalgos, kuriose straipsnių ieškoma pagal jo paties ar kitų politikų pavardes, sakė tokių smulkmenų neprisimenąs, nes apžvalgomis domėjęsis ne itin atidžiai.

„Tai kad aš turiu mobilų internetą ir viską perskaitau iškart. Man tų apžvalgų beveik nereikėjo, aš viską skaitau telefonu. Rytais kartais peržvelgdavau, gal ką praleidau svarbaus, bet šiaip visas politines naujienas skaitau telefonu“, - DELFI sakė buvęs Vyriausybės vadovas.

Politikas taip pat teigė negalintis prisiminti, ar raktiniai žodžiai apžvalgose būdavo kaip nors išskiriami.