Vilniaus miesto trečiojo apylinkės teismo teisėja Aldona Tumelionytė paskelbė, kad bylos nagrinėjimo metu buvo įrodyta, jog 22 metų V. Iljinych užpuolė Berneen bei tyčiojosi iš jos odos spalvos, siekdama ją įžeisti, parodant jos nepilnavertiškumą bei pažeidžiamumą.

Pasak teismo, V. Iljinych kaltė yra įrodyta nukentėjusiosios Berneen ir liudytojų parodymais. Dainininkė teisme yra sakiusi, kad krašto apsaugos savanorė ją išvadino „nigere“.

„Viešai pasakydama šiuos žodžius V. Iljinych tyčiojosi ir niekino kitos rasės žmogų“, - teigiama nuosprendyje.

Teisėja atmetė V. Iljinych iškeltą versiją, kad esą ikiteisminio tyrimo metu jai buvo daromas spaudimas.

Vilniaus miesto trečiojo apylinkės teismo nuosprendis dar negalutinis – nuteistoji jį galės apskųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui. V. Iljinych nepripažino kaltės, todėl nuosprendį žadėjo apskųsti. Teismo verdikto ji žurnalistams nekomentavo.

Teisėja grasino iškviesti policiją

Trečiadienį teismo posėdis prasidėjo nesklandumais – į posėdžių salę atėjusi teisėja A. Tumelionyė pareikalavo iš salės išeiti televizijos operatorius bei fotografus, tačiau jiems nepaklusus teisingumo vykdytoja išėjo iškviesti policijos. Po 20 min. pasirodžiusi A. Tumelionytė atėjo be policijos ir paskelbė nuosprendį.

Jo išklausyti nukentėjusiąja pripažinta Berneen į teismo posėdį neatvyko. Čia tik pasirodė V. Iljinych bičiuliai bei motina.

Valstybinį kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas kaltinamajai buvo siūlęs skirti 60 parų arešto, tačiau V. Iljinych po sulaikymo už grotų jau buvo praleidusi 23 dienas, todėl jai būtų likę kalėti daugiau kaip mėnesį.

V. Iljinych ir jos advokatas teismo buvo prašę bylą nutraukti bei siūlė kaltinamąją bei nukentėjusiąją patraukti administracinėn atsakomybėn dėl nedidelio chuliganizmo. „Jos abi yra kaltos dėl konflikto, todėl ir abi privalo atsakyti administracine tvarka“, - teisme yra sakęs advokatas Nerijus Ulčinas.

Valstybinis kaltintojas teisme buvo sakęs, kad V. Iljinych padarė nusikaltimą dėl „labai žemų paskatų“.

„Ji siekė parodyti savo rasės pranašumą ir nukentėjusiosios rasės nepilnavertiškumą“, - V. Sergejevas pabrėžė, kad teisminio nagrinėjimo metu kaltinamosios iškelta versija apie tariamą provokaciją yra nepagrįsta ir prieštarauja kitiems byloje surinktiems įrodymams.

Kaltintojas taip pat pareiškė, kad krašto apsaugos savanorė lankėsi nacionalsocialistų forumuose, jos asmeniniame kompiuteryje buvo aptikta įvairios vaizdo medžiagos su svastikomis, pornografinio pobūdžio filmukas „Dievočki fiurera“ ir pan. „Tai patvirtina, kad šis nusikaltimas nebuvo atsitiktinis“, - sakė prokuroras.

DELFI primena, kad V. Iljinych kaltinama praėjusių metų balandžio 9-ąją V. dainininkei Berneen sudavusi 7 smūgius, be to, viešoje vietoje keikėsi. V. Iljinych teisme aiškino, kad Pietų Afrikos pilietė jai parodė nepadorų gestą, o ji norėjusi ją sudrausminti.

Baudžiamasis kodeksas už veikas, kuriomis buvo kaltinama V. Iljinych, numato baudą, laisvės apribojimą, areštą ar laisvės atėmimą iki dvejų metų.