„Daugiausia dėmesio skirsiu ir norėsiu kalbėtis su finansų, socialinės apsaugos, sveikatos, ūkio ir energetikos ministrais. Šios sritys yra aktualiausios ir sudėtingiausios, ir būtent šio sunkmečio metu šiose srityse reikia labai profesionalių žmonių, labai atsakingų ir būtina skirti ypatingą dėmesį“, - sakė D. Grybauskaitė.

A.Kubiliaus pasirinkimas: „Leo LT“ ar ministrai

Sritims, kurias D. Grybauskaitė įvardijo kaip aktualiausias ir sudėtingiausias, vadovauja keturi konservatorių-krikdemų ministrai bei vienas liberalcentristų deleguotas politikas. Finansų ministru šiuo metu dirba Algirdas Šemeta, jam opoziciniai socialdemokratai yra inicijavę interpeliaciją, kurios rezultatai paaiškės antradienį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas eina Rimantas Jonas Dagys, ūkio – Dainius Kreivys, energetikos – Arvydas Sekmokas, sveikatos apsaugos – Algis Čaplikas.

„Šie ministrai bus pirmieji, su kuriais norėsiu kalbėtis ir taip pat kelsiu tam tikrus reikalavimus, norėsiu girdėti jų sprendimo kelius ir atitinkamai priiminėsiu sprendimus“, - teigė D. Grybauskaitė.

Išrinktoji prezidentė neteigė pulsianti atstatydinti šių ministrų, bet neslėpė, jog jų darbas jos netenkina. Ministrams nepateikus įtikinamos savo veiksmų strategijos, sprendimai, pasak D. Grybauskaitės, bus labai greiti. „Sprendimai bus labai greiti: arba-arba. Arba sugeba dirbti ir taiso, arba ne. Aš tik norėčiau pasakyti aiškų dalyką – švaistytis žmonėmis dėl švaistymosi − aš to nedarysiu“, - sakė būsima Lietuvos prezidentė.

D. Grybauskaitės teigimu, pritarimas ministrų kandidatūroms bus susietas su sprendimais dėl nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“, kurią išrinktoji prezidentė norėtų išformuoti. „Prieš perskirdama Vyriausybę aš turėsiu turėti labai aiškius atsakymus su datomis ir terminais. Tai bus mano sąlyga perskiriant vieną ar kitą ministrą“, - sakė politikė.

Remiantis Konstitucija, po prezidento rinkimų Vyriausybė privalo grąžinti įgaliojimus naujajam valstybės vadovui, tačiau tai nelaikoma tikru atsistatydinimu. Bet kuriuo atveju, prezidentas Seimo pritarimu skiria ministrą pirmininką, o ministrus skiria ir atleidžia premjero teikimu.

Politikė gana kategoriškai pareiškė, kad nesutinka su Vyriausybės suformuotos darbo grupės siūlymu dar tris mėnesius ieškoti teisinio būdo, kaip gražiai išformuoti bendrovę: „Jeigu teisininkams trūksta laiko, tegul dirba naktį. Lietuvai tai per sunkus laikas tempti gumą“, - pareiškė D. Grybauskaitė.

Didžiausia Vyriausybės klaida – netiksliai įvertintas nuosmukis?

Vertindama A. Kubiliaus Vyriausybės darbą, D. Grybauskaitė sakė, kad, jos nuomone, didžiausia šios Vyriausybės klaida – netiksliai įvertintas ekonomikos nuosmukis. DELFI primena, kad gruodžio mėnesį prognozuota, jog Lietuvos BVP 2009 metais smuks apie 5 proc., tačiau pirmojo ketvirčio duomenys rodo, kad BVP smunka 12,6 proc.

„Didžiausia klaida tai, kad nesugebėjo pakankamai tiksliai įvertinti to nuosmukio, į kurį mes patekome. Dar gruodžio mėnesį tas biudžetas, tos reformos, kurios buvo vykdomos, neatsižvelgė, kad nuosmukis bus tris kaltus didesnis, negu buvo manoma gruodžio mėnesį“, - svarstė išrinktoji prezidentė.

Ji taip pat pasiūlė kai kuriais atvejais imtis lankstesnių sprendimų ir kaip pavyzdį pateikė motinystės (tėvystės) atostogas. Kaip žinoma, Lietuvoje motinystės (tėvystės) atostogos trunka dvejus metus, pirmuosius jų motinai (tėvui) mokama 100 proc. atlyginimo dydžio pašalpa, antraisiais – 85 proc.

„Dabar tik pavyzdį sakau. Dveji metai tikrai yra svarbu. Jeigu žmonės nori turėt dvejus metus ir auginti vaikučius – tai labai gerai, ypač kai mes turime tokį nedarbą, tai tikrai neblogas sprendimas. Bet ar gali valstybė tiek daug mokėti? Nesu tuo įsitikinusi“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Anot būsimos prezidentės, galima svarstyti apie tai, kad būtų paliekami dveji motinystės (tėvystės) atostogų metai, tačiau abiejų metų išmokos būtų sumažintos, bet žmonėms būtų leidžiama turėti kitų pajamų. „Leisti žmonėms prisidurti, nes dabar sistema neleidžia to daryti. Galėtų būti toks kompromisas“, - svarstė politikė.

Komandoje – pažįstami žmonės

Išrinktoji prezidentė teigė pastaruoju metu jau galvojanti ir apie komandą, tačiau pavardžių neįvardijo, mat su žmonėmis, kuriuos norėtų kviesti dirbti, dar nėra kalbėjusi.

„Rinksiuos iš tų žmonių, su kuriais yra tekę gyvenime dirbti, nes pradėjau darbinę karjerą nuo pačios apačios, sutikau labai daug gerų žmonių, tikrai remsiuos jų profesionalumu, nepriklausomai nuo to, kokiai politinei jėgai jie priklauso“, - sakė D. Grybauskaitė ir patvirtino, kad minčių apie konkrečius žmones jau turi.

Politikė neatmetė galimybės, kad į komandą kvies žmonių iš valstybės tarnybos, dalis liks dirbti iš esamo D. Grybauskaitės štabo savanorių. „Mintyse turiu numačiusi žmones, bet aš turiu su jais kalbėtis. Iki vakar laukiau žmonių sprendimo“, - sakė būsima Lietuvos valstybės vadovė.

Gyventi kelsis į Turniškes ir atsisakys pusės prezidento algos

D. Grybauskaitė, sekmadienį laimėjusi prezidento rinkimus, jau susidūrė ir su užimsimo posto saugumo klausimais – politikę iškart ėmėsi saugoti Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai, po inauguracijos D. Grybauskaitė žada kraustytis į Turniškes.

„Taip kraustysiuos (į Turniškes – DELFI). Kaip suprantu, apsaugos vyrai pasirinkimo nepalieka“, - juokavo D. Grybauskaitė, tačiau sakė, jog norėtų gyventi kur nors arčiau Prezidentūros, mat nenori gąsdinti vilniečių mašinomis su švyturėliais ir kaukiančiomis sirenomis.

Klausiama, ar išties ketina atsisakyti pusės prezidento algos, kaip žadėjo, išrinktoji prezidentė patvirtino, kad laikysis ankstesnių žodžių - pusė šalies vadovo atlyginimo keliaus atgal į biudžetą, bet tik trejų metų laikotarpiui.

„Eurokomisarai po kadencijos, jeigu jų būsimasis atlyginimas mažesnis, gali pretenduoti į 50 proc. buvusios eurokomisaro algos. Todėl, kaip ir minėjau, aš trejų metų laikotarpiui, kol yra sunkmetis ir kol tas priedas galimas iš ES, aš atsisakysiu 50 proc. Lietuvos prezidento atlyginimo“, - teigė D. Grybauskaitė.