„Nu kas per %&$#@&*^%... nesikeikus. Tas išgama, kursai Lietuvą atstovauja, ne tik užsivadino kažkokiu nesąmoningu vardu, bet dar išdrįso rusiškai užgiedoti. Jokios savigarbos. Kodėl štai balkaniečiai sugeba savomis kalbomis dainuoti? Kodėl sugeba tautinius rūbus užsidėti, nacionalinius šokius sutrypti, o štai mes ėjome ėjome ir priėjome prie to, kad prabilome matuškos šnekta... tfu... visą vakarą sugadino...“, - ketvirtadienio vakarą tuoj po Lietuvos atstovo pasirodymo „Facebook“ rašė A. Vyšniauskas.

Rytą A. Vyšniauskas, matyt, mažai ką beprisiminė. „Aš nežinau apie tai nieko. Tai yra mano asmeninis komentaras ir tikrai ne jūsų reikalas“, - ištaręs šiuos žodžius, jaunasis konservatorius baigė pokalbį. Po kurio laiko politiko pasisakymas apie Sashą Son(g) iš svetainės dingo.

Politikas – viešas asmuo

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius aiškina, kad socialinis tinklas „Facebook“ – registruotai žmonių grupei skirta erdvė. Čia dalijamasi mintimis, informacija ne privačioje, o virtualioje erdvėje, kuri prieinama tik ribotam vartotojų ratui. Tai, pasak D. Radzevičiaus, lygiai tas pat, kaip pasakytas sakinys, mintis ar atliktas veiksmas savo draugų, bičiulių, gerų pažįstamų rate.

„Kai kalbame apie politikus, jų privatumas daug mažesnis. Net jeigu tai būtų privačios vakarienės metu ar privačioje erdvėje daroma nusikalstama veikla arba įstatymo pažeidimai, pagal Visuomenės informavimo įstatymą visuomenė turi teisę žinoti apie tokią politiko – viešo asmens - veiklą“, - kalbėjo LŽS pirmininkas.

Tik, sako D. Radzevičius, reikia įvertinti, ar tai, kas pasakyta privačiai, pažeidžia įstatymus. Tuo tarpu kai kalbama apie saviraiškos laisvę, kuri nepažeidžia įstatymų, niekas neturi teisės brautis į privatų gyvenimą.

A.Vyšniauskas: atsiprašau, jei tai užgavo kažkieno jausmus

Penktadienį per pietus DELFI pasiekė jaunojo politiko atsiprašymo laiškas. Jame A. Vyšniauskas gailisi dėl neapgalvotų veiksmų, tačiau tvirtina, kad kiekvienas Lietuvos pilietis gali turėti savo asmeninę nuomonę.

„Atsiprašau už gegužės 14 d. vakarą išsakytas mintis „Facebook“ socialinio tinklo diskusijoje. Pripažįstu, jog mano reakcija į Sashos Son(g) pasirodymą „Eurovizijos“ konkurse tebuvo spontaniška ir neapgalvota reakcija. Atsiprašau, jei tai užgavo kažkieno jausmus ir įsitikinimus“, – sako Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkas.

Jaunasis konservatorius tvirtina nesantis politikas, o tik nevyriausybinės organizacijos vadovas.

„Norėčiau patikinti, jog nesu politikas, neužimu jokių su politika susijusių pareigų ir nesu viešas asmuo. Esu nevyriausybinės organizacijos vadovas, todėl tai yra mano vieno asmeninė nuomonė. Manau, jog kiekvienas Lietuvos pilietis gali turėti savo asmeninę nuomonę, teisę ją reikšti, tačiau ir gebėti prisiimti už ją tam tikrą atsakomybę“, – sako jis.

„Šį savo poelgį vertinu kritiškai ir dabar nurimus aistroms galiu pažvelgti į tai daug ramiau. Esu didelis Lietuvos atstovų įvairiose varžybose sirgalius, todėl pirmoji mano reakcija buvo per daug aštri, tačiau šiuo metu, nurimus aistroms, džiaugiuosi už gerą Sashos Son(g) pasirodymą ir tikiu, jog Lietuvos atstovo patekimas į Eurovizijos finalą yra tikra šventė visiems Lietuvos žmonėms“, – laišką užbaigia A. Vyšniauskas.

DELFI primena, kad viešasis asmuo – valstybės politikas, teisėjas, valstybės ar savivaldybės pareigūnas, politinės partijos ir (ar) asociacijos vadovas, kuris dėl einamų pareigų arba savo darbo pobūdžio nuolat dalyvauja valstybinėje ar visuomeninėje veikloje, arba kitas asmuo, jeigu jis turi viešojo administravimo įgaliojimus ar administruoja viešųjų paslaugų teikimą arba jeigu jo nuolatinė veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams.

R. Juknevičienė: JKL pirmininko poelgis netoleruotinas


JKL pirmininko Andriaus Vyšniausko poelgį Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai vertina kaip itin nekorektišką ir nederantį organizacijos, puoselėjančios konservatoriškas vertybes, pirmininkui, informuojama TS-LKD pranešime spaudai.

„Nuo tokių žodžių ir minčių norisi tik kategoriškai atsiriboti. Tai visiškai nederantis elgesys ne tik jaunimo organizacijos vadovui, bet ir Lietuvos piliečiui, kuriam derėtų palaikyti ir didžiuotis kiekvienu šalį svetur garsinančiu piliečiu“, – teigia Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė.

Taip pat pranešime spaudai pabrėžiama, kad Jaunųjų konservatorių lyga – savarankiškai funkcionuojanti jaunimo nevyriausybinė organizacija ir Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai neturi jokios įtakos jos valdymui ir neatsako už jos vykdomą politiką.